Родители изнасят децата си да просят и проституират в Европа

Все по-често момченца стават жертви на трафик, сочат данните
20 мар 2013 20:15, Красимир Ангелов
135
Родители изнасят децата си да просят и проституират в Европа
Снимка: Reuters

По-голяма част от трафика на деца у нас се организира от собствените им родители. Шокиращите данни бяха представени от председателя на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов по време на международната конференция "Подпомагане и реинтеграция на деца-жертви на трафик", организирана от Центъра за изследване на демокрацията.

През миналата година общо 65 български деца са станали жертва на трафик в Гърция, Франция и Германия. Там те са принуждавани да просят, да проституират и да крадат. През миналия месец 15 наши просещи деца в Солун са върнати от Гърция, съобщи Каменов.

По думите му в България трафикът на деца продължава да бъде актуален и трудно разрешим проблем.

„Това е сериозно организирана група от престъпници, които трудно влизат в затвора, рядко се стига до качествени свидетелски показания срещу тях, защото често пъти показанията се дават от техните деца“, уточни председателят на Държавната агенция за закрила на детето.

По думите му е необходима и промяна в Наказателния кодекс в България и въвеждането на по-строги наказания за извършителите на престъпления над деца. „У нас все още има възможност извършители на сексуални престъпления над деца и трафиканти на деца да се отървават с условна присъда или с пробация. Наказанията в тези случаи трябва да бъдат ефективни“, категоричен бе той.

Като цяло в световен мащаб се наблюдава тенденция на трафик на деца за сексуална експлоатация, като от улицата тази експлоатация започва да се премества в затворени пространства - зали за масаж, прислужване в домове и други.

Нова тенденция е обаче, че освен момичета, вес по-често обект на сексуална експлоатация са и момчета, съобщи Еми Комри - съветничка към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Все по-често се случва комбинирана експлоатация - през деня децата се използват да просят, а през нощта за проституция, коментира Комри.

Често деца, жертви на трафик, са използвани за отглеждане на наркотични вещества, за което претърпяват след това ефективно наказание. Това са случаи на престъпления, извършени под натиск, за което няма адекватно правораздаване, смята съветникът към ОССЕ.

Средно 200 000 деца стават обект на трафик в Европейския съюз. По официални данни 150 милиона момичета и 73 милиона момчета на възраст под 18 години са преживели насилствен полов контакт или форма на сексуално насилие. По данни на Международната организация на труда 1 039 000 души са насилствено въвлечени в сексиндустрията, от които почти 50 на сто са деца, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
1
 
2
 
! Отговори
bay ganyo преди 11 години
До ЦИГНИН peederaaaast
42
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Da, tova e vqrno. Vqrno e sa6to, 4e te sa romi. Do 39: Gerb nqama ni6to ob6to. Rabotq za polizii i sadili6ta v 4ujbina i sam svidetel na tosi fakt ve4e 20 godini!!!
41
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"Родители изнасят децата си да просят и проституират в Европа"-------------ГРОБ:Беше ГАРАНТИРАНО, само че в ситния шрифт, който чел чел
40
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Коригирайте се---това не са наши деца.Наричайте ги със истинските им имена--*** деца.
39
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
България= *** новото име на България
38
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искате да кажете *** РОДИТЕЛИ.
37
6
 
4
 
! Отговори
До ненормалния преди 11 години
Сменявай дилъра пич. Вие загърбихте *** но прегърнахте турците за 30 сребърника.
36
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За 4 години това се случи виновниците да се наказват долу ГЕРБ
35
5
 
6
 
! Отговори
Ха ха хаааа преди 11 години
Станишев да не е изкарал малката да проси пари за изборите че *** гласове са загубени
34
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
не можа да се очаква от едно животно да надскочи себе си и да престане да бъде животно. Няма как кърлежа да стане пеперуда от вида "император", няма как магарето да стане розов еднорог. Няма как *** да бъде нещо друго освен ***. Нали ги сложиха в чисто нови апартаменти, тока платен - хладилника пълен, парното на макс. Изчоплиха паркета и го запалиха посредата на стаята да се топлят.
33
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** народ, слаба журналистика, *** до шия ...
32
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
писах го - пак ще го напиша. По времето когато достойни хора за времето си американци Ейбрахам Линкълн и т.н. пишат амер иканската конституция демократична и правова - в същата тази държава се създават резервати. Дават свобода на ***, а другите набутват в резервата - защото са видели, че за едните има некакав минимален шанс - а другите никога няма да се интегрират. Колонията на Великобритания - ЮАР създаде банртустаните и отделните училища и автобуси.
31
4
 
25
 
! Отговори
до НОРМАЛНИТЕ преди 11 години
Уважаеми НОРМАЛНИЦИ, Вие твърдите всеки ден, че който гласува за АТАКА е ненормален. Ето аз съм ненормален! А какво ви чака ВАС?1. Ще плащате на *** от вашите данъци!2. Ще им плащате тока, водата и ще им строите домове!3. Ще търпите, докато ви с*рат на главите по цял свят!4. Ще ви ограбват и малтретират.5. Ще ви убият и ще се гаврят с трупа ви!Ей това ви чака господа "нОРМАЛНи"! Аз съм ненормалник- ще оцелея някък си...
30
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Трябва да се гласува, защото по този начин се тушират манипулираните гласове. Това означава, че ***, турските и комунистическите гласове няма да имат тежест. Колкото е по-висока избирателната активност, толкова по-слаби ще са ДПС и БСП. Една от основните причини да не можем да се измъкнем от дъното, е че позволяваме на турците и комунистите да имат твърде сериозна тежест в политическия ни живот. Това от своя страна е пагубно за икономиката. Затова гласувайте и агитирайте за гласуване.
29
14
 
4
 
! Отговори
ЦИГНИН преди 11 години
Пишете панелни мишки,къщни мухи!На изборите ще има "дром манге ле"
28
8
 
6
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 11 години
защото няма работа да ги хранят по добре да проси отколкото да краде или да убива.защо отворихте границите това го знаеше правителството.че ще стане тека.тази *** което само драскат не мисли че със него ще стане същото.това лято българия ще има гражданска война.или ще семре от глад.обвинявате че *** крадат.да крадат от немотия.какво прави българина.краде бай *** от хазната него интересува че ще има голям глад ще гладуват в страната му.*** дрскачи
27
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
искам да ви кажа нещо- жертви на сексуално малтретиране от *** ( ЗАСЛУЖАВАЩИ КАСТРАЦИЯ) стават не само *** ,а и българчета . така че,уважаеми съотечественици и ние не сме по-читави от останалите раси и народи .
26
1
 
1
 
! Отговори
mangusto преди 11 години
eto do kude ni dokara evropeyskiya sujs i izmislenite efrofondove.vsi4ko se okaza pulen tashak kakto nato, mvf, svetovnata banka i vsi4kite ostanali cioniski layna.ama taka ni se pada kato ne glaSUVAME za ATAKA a ne za drugiya lager na kradlivite cioniski svine, a tova e celiya ostanal politi4eski spektur /bsp, dps, sds, kuneva, ndsv/ i tyahnite laynani podlogi.
25
1
 
24
 
! Отговори
bolka преди 11 години
Естествено е да са загрижени за децата на ***! Нали те са бъдещето на страната ни! Поне така беше казал преди време един известен политик! То и затова и средствата за отглеждането им стават все по-големи. И непрекъснато ни набиват в главите, че трябва да ги интегрираме, а че те ни асимилират, крадат, изнасилват и убиват, изобщо не е проблем.Да не би да сте помислили, че излагат страната ни?
24
5
 
0
 
! Отговори
mesha преди 11 години
EI ILIA DA GO SLOJA NA MAIKATI V GOLQMATA FUNIA... TOVA SA DECA BE *** MRUSEN