Родители изнасят децата си да просят и проституират в Европа

Все по-често момченца стават жертви на трафик, сочат данните
20 мар 2013 20:15, Красимир Ангелов
135
Родители изнасят децата си да просят и проституират в Европа
Снимка: Reuters

По-голяма част от трафика на деца у нас се организира от собствените им родители. Шокиращите данни бяха представени от председателя на Държавната агенция за закрила на детето Калин Каменов по време на международната конференция "Подпомагане и реинтеграция на деца-жертви на трафик", организирана от Центъра за изследване на демокрацията.

През миналата година общо 65 български деца са станали жертва на трафик в Гърция, Франция и Германия. Там те са принуждавани да просят, да проституират и да крадат. През миналия месец 15 наши просещи деца в Солун са върнати от Гърция, съобщи Каменов.

По думите му в България трафикът на деца продължава да бъде актуален и трудно разрешим проблем.

„Това е сериозно организирана група от престъпници, които трудно влизат в затвора, рядко се стига до качествени свидетелски показания срещу тях, защото често пъти показанията се дават от техните деца“, уточни председателят на Държавната агенция за закрила на детето.

По думите му е необходима и промяна в Наказателния кодекс в България и въвеждането на по-строги наказания за извършителите на престъпления над деца. „У нас все още има възможност извършители на сексуални престъпления над деца и трафиканти на деца да се отървават с условна присъда или с пробация. Наказанията в тези случаи трябва да бъдат ефективни“, категоричен бе той.

Като цяло в световен мащаб се наблюдава тенденция на трафик на деца за сексуална експлоатация, като от улицата тази експлоатация започва да се премества в затворени пространства - зали за масаж, прислужване в домове и други.

Нова тенденция е обаче, че освен момичета, вес по-често обект на сексуална експлоатация са и момчета, съобщи Еми Комри - съветничка към Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

Все по-често се случва комбинирана експлоатация - през деня децата се използват да просят, а през нощта за проституция, коментира Комри.

Често деца, жертви на трафик, са използвани за отглеждане на наркотични вещества, за което претърпяват след това ефективно наказание. Това са случаи на престъпления, извършени под натиск, за което няма адекватно правораздаване, смята съветникът към ОССЕ.

Средно 200 000 деца стават обект на трафик в Европейския съюз. По официални данни 150 милиона момичета и 73 милиона момчета на възраст под 18 години са преживели насилствен полов контакт или форма на сексуално насилие. По данни на Международната организация на труда 1 039 000 души са насилствено въвлечени в сексиндустрията, от които почти 50 на сто са деца, предаде БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


135
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
3
 
45
 
! Отговори
500 преди 11 години
Заглавието трябваше да е "*** ИЗНАСЯТ РОМЧЕТАТА СИ ДА ПРОСЯТ, КРАДА И ПРОЧИЕ В ЕВРОПА" !!! Но явно статията е писана от някой, който е от малцинството, или смята, че в България няма такова!!! Отвратително заглавие! Все едно руски евреин да проституира в Германия и руски журналист да напише, че руснаци проституират!!! Значи не съм съгласен *** безумия да се приписват на българи. Отграничавайте нещата и ги назовавайте с истинските им имена - продажници!!!
62
0
 
0
 
! Отговори
До 38-ия преди 11 години
До Ха ха хааааТи с луд! Смей се, колкото си искаш, GoVньо! За такива *** кто теб трябват инсектициди в големи дози.
61
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не става въпрос за хора а за ***.Дори животните са над тези ***.Няма животно което да малтретира рожбата си
60
4
 
4
 
! Отговори
rom преди 11 години
stava duma siganite prosiat a blgarkite prosetuirat tovae isinata
59
5
 
45
 
! Отговори
Kratos преди 11 години
Чакайте малко,тук не става дума за хора,а за ***...
58
0
 
37
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! преди 11 години
***
57
3
 
44
 
! Отговори
!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! преди 11 години
Това са ***, а не българи !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
56
3
 
8
 
! Отговори
До САПУНЧО преди 11 години
Може и на Германска вакса!Хем е по цвят,хем по-евтино!
55
4
 
45
 
! Отговори
Шерлок Холмс преди 11 години
Щом е свързано с търговия на деца и Гърция, значи 100 % става въпрос за ***.
54
4
 
28
 
! Отговори
САПУН преди 11 години
*** !!!
53
1
 
38
 
! Отговори
WASILISQNISGERMANI преди 11 години
ЩОМ ИЗНАСЯМЕ.....СЛЕДОВАТЕЛНО...ИКОНОМИКАТА ПРОСПЕРИРА.....
52
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Децата за *** са средство за препитание - детски, помощи, просия, детска проституция, педофилия - все доходен бизнес за ***.А ако успеее да го продаде за няколко хиляди евро е направо щастлив.Догодина Айше друго ще му роди.
51
0
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** няма спирачки.
50
1
 
44
 
! Отговори
доктор Менгеле преди 11 години
До 5О:*** издържа да пие ракия менте,да пуши скапани цигари,глад,студ са нормални за него неща!Да си видял *** болен от нерви и стрес?Това са *** дето са се научили да говорят!
49
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Т.нар. "медии" са по-долни и от ***. Най-мазният им кеф е да приписват *** изродщини на българския народ.Аз незнам как тези хранят децата си с този толкова гнусен хляб, който вадят.
48
1
 
8
 
! Отговори
bay ganyo преди 11 години
zashto ne se zapalite sviknachte ayde YURUSH
47
1
 
30
 
! Отговори
НИЩО НОВО преди 11 години
НЕ САМО ЧЕ СИ ИЗНАСЯТ ДЕЦАТА, АМИ ОТИВАТ БРЕМЕННИ И ГИ РАЖДАТ В ЧУЖБИНА, ПРЕДВАРИТЕЛНО СПАЗАРЕНИ ЗА ПРОДАВАНЕ. /ГЪРЦИЯ НАПРИМЕР/ТОЗИ БИЗНЕС Е ОТ ПРЕДИ 15 Г. ПОНЕ.
46
2
 
30
 
! Отговори
До 40 преди 11 години
Турчинът все пак е нормален човек, а ***, ако го наречеш "***", ще обидиш горилите, шимпанзетата и орангутаните.
45
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Днес.бг не казва ***,но вижте на снимката ханъмата със забрадката....И моля,не слагайте дъщеря ми и тези *** под един знаменател.
44
1
 
27
 
! Отговори
Журналя!Не крийте преди 11 години
истината зад израза "наши деца"!Изрично казвайте от кой етнос са родителите-престъпници,които организират трафика на собствените си деца!Тази щадяща формулиравка -"наши деца",е равностойна на онова, което прави щраусът,когато се изплаши /т.е.,когато има проблем/ -крие си главата в пясъка /и си мисли,че така решава проблема/!Истината е,че част от *** съществуват, като печелят пари от децата си - детски надбавки,а после или ги продават за булки,или ги карат да крадат,просят и проституират