Мира Радева обвини "Преса" за скандалното проучване

Вестникът публикувал данните без знанието на МБМД
31 мар 2013 18:30,
427
Мира Радева обвини "Преса" за скандалното проучване
Мира Радева. Снимка: Булфото

Институт за социални изследвания и маркетинг МБМД ЕООД категорично се разграничава от публикацията на първа страница на вестник „Преса” от 28.03.2013 г. Това се казва в официална декларация на института, изпратена до медиите.

Припомняме, че изследването предизвика истински скандал между социолозите. То показваше, че ГЕРБ води почти двойно на БСП рейтинг. Шефът на МБМД Мира Радева обясни, че проучването е правено по поръчка от чужбина.

Данните ядосаха останалите социолози. Най-остър беше Кънчо Стойчев, който заяви, че изследването било на информационна агенция „ЕЖК – Една жена ми каза“. По негови думи Мира Радева дълго време обикаляла по редакциите и обяснявала, че че има много тайно изследване, ама не може да го публикува от свое име, защото е поръчано от американци“.

Още по темата

Радева обаче потвърди, че застава зад достоверността на изследването си на 28 март вечерта пред ”Фокус”.

Публикацията е издадена без официалното знание на ИСИМ – МБМД и в пълен разрез с професионалните стандарти за публикуване на данни от проучвания на общественото мнение. Липсва информация за периода на провеждане на изследването, метода на формиране на извадката, обема на извадката, метода на регистриране на информацията и максимално допустимия размер на стохастичната грешка, се казва в днешната декларация.

Публикацията на вестник „Преса” дискредитира не само проучванията на ИСИМ-МБМД, а уронва престижа на цялата общност на изследователите на общественото мнение. ИСИМ-МБМД изразява надежда, че изключително некоректния начин на публикуване на данни от проучвания на общественото мнение ще остане прецедент, и че представителите на медиите отсега нататък ще се съобразяват с професионалната етика и стандарти за публикуване на проучвания на общественото мнение, допълват още от института.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
2
 
4
 
! Отговори
до 237 преди 11 години
До До 230Да не вземеш да се скриеш като мишка в 20 ч. на 12.05., заедно с другаря си съсел серГей?!Или ще обявите официално, че изборите са ...."манипулирани", щото резултатите въобще няма да ви изнасят, другарю!
206
1
 
8
 
! Отговори
ss преди 11 години
що за разбирания-бедните били мързеливи комунисти,безработните и те са червени некадърници,протестиращите и те са комунисти.и за герб останаха само платените и превилигировани в тази държава.ами май останахте вече доста малко.а и парите свършиха
205
6
 
10
 
! Отговори
Не бива да става... преди 11 години
Прошляците от ГЕРБ могат да спечелят само по нечестен път. Ако това случи, наша задача е още на 12 май да изметем тези прошляци.В сградата на МС още не може да се отмирише от свинаря. Ако не вярвате , питайте Райков. На хигиенитите ръце не им останаха да хлорират след Свинаря-Полиглот от с. Хераково.
204
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Озъбената *** е готова за министър , или поне дупедатка..."Ха дано , ама надали..."
203
17
 
9
 
! Отговори
СОЦИОЛОГ преди 11 години
МИРА Е ПРАВА. ГЕРБ ПЕЧЕЛИ. И ТОВА Е НАЙ ДОБРЕ ЗА МАЙКА БЪЛГАРИЯ.
202
2
 
6
 
! Отговори
ss преди 11 години
стига плашихте хората с полиция.ушавите прасета ще мируват щото така ще им е наредено.незабравя че цецо *** вече е никой.герб отива на бунището
201
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Мирке, врътни им още една тулумба следващия месец и им дай 240% преднина на герберастите да се радват като за последно.
200
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
233,234 *** , Буда е по-червен от Сергея!Запомни го!Още е член на БКП, Цвък ,Цецка и другите от бандата , също...
199
5
 
7
 
! Отговори
До 230 преди 11 години
Не бързай да се ***. Само преди месец изгонихме макака от с. Хераково. Двукопитните , копито гласуваха за него през 2009 г. оредяха. Останахте малко, ти , Бареков, Мира Радева, Цветанка Ризова, Юлий Павлов, гл.редактор на "Стандарт", Иван и Андрей.Публикувай тази прогноза още веднъж на 12 май вечерта , след 20.00 часа.
198
4
 
12
 
! Отговори
73737 преди 11 години
Тая *** е по-противна от Фидосова и Цвък , взети заедно."Още не се е качила в джипа , и вече сваля на Тиквата ципа"...То акво ли ще намери там , ама има желание.
197
4
 
7
 
! Отговори
ss преди 11 години
до 233-ква полиция бе ***.ще излязат хиляди и хиляди.и вече няма да са мирни протести.*** ли си те питах.
196
3
 
8
 
! Отговори
ss преди 11 години
до 230-сещаш ли се че ако са такива резултатите от изборите,още на следващият ден ще има гражданска война.*** ли сте че неразбрахте-герб никога вече.може да пробвате
195
2
 
6
 
! Отговори
политическа метреса преди 11 години
Във вестник "Преса" работи политическата метреса Валерия Велева. Както не искаме повече да ни управляват старите лица на политиците от прехода, така трябва да поискаме и смяна на старите лица на журналистите от прехода, които с лъжите и демагогията си и верността към '"партията майка" са не по-малко виновни за сегашното състояние на България, какъвто пример е Валерия Велева.
194
1
 
12
 
! Отговори
перо преди 11 години
зе,поуката е нещо важно.Искам и втори шанс за Виденов.И той си я взе и има такова право. Искаме ВИДЕНОВ. По лошо няма как да стане.
193
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако се приеме закон за задължително гласуване, ГЕРБ ще изгубят с трясък. Те окрадоха много пари от строежа на пътища,защото от там може да се краде много. Банкянския *** затова се насочи към рязането на ленти. Сега ще купуват каквото и когото им падне тези престъпници ,които убиха народа си.
192
2
 
9
 
! Отговори
сашо преди 11 години
Както винаги има ли скандал МАДАМ В е там, долу някой беше писал за политическата метреса че е на разположение на този който ПЛАТИ по думите на Ахмед Доган, долна пасмина са продажните политици, но дваж по долна са журналистическите *** на повикване, доколкото Мира Радева е честна това ще видим на изборите, но за Андрей Райчев, Кънчо, Кольо Колев, Юрий Асланов знаем че са ЧАСТ от червената номенклатура и ЗАТОВА НЕ ТРЯБВА ДА ИМ СЕ ВЯРВА.
191
5
 
14
 
! Отговори
теро преди 11 години
Бе тиквата като толкова иска да има властта защо върна мандата? Просто нямаше да има избори и гърбавите щяха да продължат да надкраЖБат Родината. Що така?
190
4
 
13
 
! Отговори
ss преди 11 години
нали днес бг бил червен сай.аджаба що само герберски *** се изявяват тука.ама как щели да спечелят,ама как бсп са трупове,ама как боко бил велик.а стига де-направете си сайт за похвали и благодарности към герб.тук се коментират новини а вие само пискате колко сте вилики
189
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Георги НеновГеорги , Георги . Хубаво име ама май не си живял достатъчно дълго и не помниш как се гавреха с хората комунистите . Може би не помниш опашките по бензиностанциите ? Или хиперинфлацийките които ограбиха всички. Ако не помниш питай тези които не искат БСП помнят.
188
11
 
13
 
! Отговори
ИСТИНА преди 11 години
Орешарски е новият министър председател, БСП победи.