Мира Радева обвини "Преса" за скандалното проучване

Вестникът публикувал данните без знанието на МБМД
31 мар 2013 18:30,
427
Мира Радева обвини "Преса" за скандалното проучване
Мира Радева. Снимка: Булфото

Институт за социални изследвания и маркетинг МБМД ЕООД категорично се разграничава от публикацията на първа страница на вестник „Преса” от 28.03.2013 г. Това се казва в официална декларация на института, изпратена до медиите.

Припомняме, че изследването предизвика истински скандал между социолозите. То показваше, че ГЕРБ води почти двойно на БСП рейтинг. Шефът на МБМД Мира Радева обясни, че проучването е правено по поръчка от чужбина.

Данните ядосаха останалите социолози. Най-остър беше Кънчо Стойчев, който заяви, че изследването било на информационна агенция „ЕЖК – Една жена ми каза“. По негови думи Мира Радева дълго време обикаляла по редакциите и обяснявала, че че има много тайно изследване, ама не може да го публикува от свое име, защото е поръчано от американци“.

Още по темата

Радева обаче потвърди, че застава зад достоверността на изследването си на 28 март вечерта пред ”Фокус”.

Публикацията е издадена без официалното знание на ИСИМ – МБМД и в пълен разрез с професионалните стандарти за публикуване на данни от проучвания на общественото мнение. Липсва информация за периода на провеждане на изследването, метода на формиране на извадката, обема на извадката, метода на регистриране на информацията и максимално допустимия размер на стохастичната грешка, се казва в днешната декларация.

Публикацията на вестник „Преса” дискредитира не само проучванията на ИСИМ-МБМД, а уронва престижа на цялата общност на изследователите на общественото мнение. ИСИМ-МБМД изразява надежда, че изключително некоректния начин на публикуване на данни от проучвания на общественото мнение ще остане прецедент, и че представителите на медиите отсега нататък ще се съобразяват с професионалната етика и стандарти за публикуване на проучвания на общественото мнение, допълват още от института.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


427
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Още съществува ли партия герб ? Или вече е в историята ? Много ми е мъчно за тях но трябва да свикваме.
226
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 280 С герберските заплати ще стигнеш до Мало Конаре
225
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Типично по герберски казва нещо и след това се отрича. Както и да се представя е герберка до дъното на костите си. Искаше да помогне на Буда да спечели повече гласове но се изходи на метеното.
224
2
 
5
 
! Отговори
ss преди 11 години
до 271-готов ли си да се обзаложим.чети и малко други сайтове.това че се надъхвате тук колко сте велики в герб си е за вас.герб са на бунището.ако се опитат да измамят хората пък,отиват на гробището
223
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
273!Всички будисти са все комунисти!Малкото изключения са деца на бивши комунисти!
222
3
 
6
 
! Отговори
ss преди 11 години
до 272-и според теб най работни сте от герб.щото единия работен вече го разследват-миро мършата
221
3
 
8
 
! Отговори
se преди 11 години
Проблема на БГ е ,че след всеки 4 години започваме отначало.Не съм привърженик на ГЕРБ а най малко на Борисов.Но за какъв социализъм може да се говори днес при разграбената ни държава.Прагматичното е по добре въпреки, че ГЕРБ се провалиха да продължат още един мандат.Дали ще успеят ще се види много скоро.Колкото до БСП продължавам да твърдя ,че тази партия открадна името социалистическа но в дълбочина това е дясна капиталистическа партия.В БГ в момента няма социалистическа партия.
220
5
 
8
 
! Отговори
ИСТИНА преди 11 години
Че червените бандюги ги е страх ,и са готови кръв да леят но да са на безплатната софра.
219
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никога не съм гласувал за БСП ,но ако слу4айно им възложат да съставят правителство след 12 май ,на добър им 4ас -да управляват.Това го пиша като несъгласие с мненията на някои антибойковисти,които ако спе4елят ГЕРБ, ще помитат вси4ко .Това мисля е несериозно и на такива револуционери втори път няма да им минат номерата.
218
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
След метаморфозите на Кеворк всичко друго ми се струва като "нормално" падение!
217
2
 
12
 
! Отговори
PACO-LOCO преди 11 години
ГРОБ - се опитват да се изкарат като новородени,все едно нямат нищо общо с поразиите които направиха.Дори и да сте първа сила/МАНИПУЛАЦИИ И ФАЛШИФИКАЦИИ/,народа ще ви изрине като *** от свинарник.
216
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Малеееей, старах. СТЪКМИСТИИИИ, вече ясно си признавате, че вашите изследвания са само ЕЖК или ЕПК ( Един *** ми Каза)! Всяка година изчезваме, се топим...2000 щяхме да сме малцинство, после 2010, сега 2020, 2050....СМЕШНИ СТЕ, И ДЕЦАТА ВЕЧЕ ГО ЗНАЯТ. ПЛАТЕНИ ТРУЖЕНИЧКИ!
215
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
социолози-що е то.тия само са похарчили парите на родителите си докато учат.
214
3
 
8
 
! Отговори
Мира Радева преди 11 години
Нашите реномирани проучвания показват убедителна преднина от 99.9% за БКП... пардон, за ГЕРБ!
213
3
 
5
 
! Отговори
Спонги преди 11 години
какво лошо е сторила Мира. Казала е, че едната комунистическа партия (ГЕРБ) води на другата комунистическа партия (БСП). Все комунисти ще дпечелят. Какъв и е проблема.
212
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гербаджийска ***!
211
0
 
9
 
! Отговори
политическа метреса преди 11 години
Във вестник "Преса" работи политическата метреса Валерия Велева. Както не искаме повече да ни управляват старите лица на политиците от прехода, така трябва да поискаме и смяна на старите лица на журналистите от прехода, които с лъжите и демагогията си и верността към '"партията майка" са не по-малко виновни за сегашното състояние на България, какъвто пример е Валерия Велева.
210
4
 
6
 
! Отговори
ss преди 11 години
герб даже и да спечелят ще ги е шубе да го обявят щото им е ясно кво следва.очаквам тогава боко да въведе вечерен час и военно положение за да остане на власт
209
6
 
7
 
! Отговори
дядо Христо преди 11 години
Предлагам да направим прогноза с колко ББ ще победи Серго в 25-ти МИР. Аз очаквам съотношение 2:1. Очаквам да видим какъв ще бъде резултата на 13-ти май.
208
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много ще е добре ГЕРБ да спечелят изборите. След тях ни чакат 4 г., в които виновниците ще са Симеон Дянков, Миро Мършата и Сергей Игнатов, както и разбира се Тройната коалиция и Иван Костов!А във втория си мандат Бойко ще стане социалист, защото народецът е озверял от глад и иска социализъм и национализация!