Омбудсманът няма да сезира КС за Закона за публичност на имуществото

Работодателските организации скочиха срещу задължителните декларации
10 апр 2013 15:23,
4
Омбудсманът няма да сезира КС за Закона за публичност на имуществото
Константин Пенчев. Снимка: архив Булфото

Омбудсманът Константин Пенчев не намира основание да сезира Конституционния съд /КС/ по текстове в Закона за публичност на имуществото на лица, съобщиха от кабинета му.

Промени в закона бяха направени в последните дни на 41-то НС по предложение на лидера на РЗС Яне Янев. С тези текстове се задължават членовете на Националния съвет за тристранно сътрудничество да декларират доходите и имуществото си пред Сметната палата.

Същото се отнася и за членовете на управителните и контролните органи на Националната електрическа компания, на Българския енергиен холдинг и на юридическите лица, които осъществяват дейност, регулирана от ДКЕВР.

Янев мотивира промяната в закона с правото на българите да знаят какви заплати получават и какви имоти притежават шефовете на ЕРП-тата. Текстовете бяха прокарани на фона на протестите срещу мнополите.

Миналата седмица членовете на работодателските организации в тристранката напуснаха в знак на протест срещу промените в Закона. Дни по-рано беше станало ясно, че президенството е издало указ за обнародване на промените.

Те допълниха, че ще изпратят искания до обмудсмана Константин Пенчев и до президента Росен Плевнелиев декларации, в които ще настояват да се сезира КС за закона.

Днес от кабинета на Пенчев обявиха, че той е изпратил своя отговор до жалбоподателите, които настоявали да сезира КС, и става ясно, че омбудсманът не намира основание да го направи.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
гешев преди 11 години
ще лъснат огромни печалби! при минимална заплата от 300 лева и огромни печалби, всеки работодател може да си позволи да намали личния състав, да предизвика изкуствено безработица и криза на пазара на труда, ако се уговори с други от бранша!
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Едно е да искаш ,друго е да можеш ,трето е да го направиш !По веригата все нещо се къса ,....нарочно ,и баш в Бе-ГЕТОТО!
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кой определя мин.заплата?ПРИ МИНИМАЛНА 300лв средната ще е 600 при мин. 600 средната 1200?Работодателите НИКОГА НЯМА ДОБРОВОЛНО ДА ПЛАЩАТ ВИСОКИ ЗАПЛАТИ,ЗАЩОТО ЩЕ ИМАТ ПО-МАЛКИ ПЕЧАЛБИ!ПРОФСЪЮЗИТЕ дето се зъбят за свойте ДОХОДИ колко пъти СКОЧИХА НА ЧАСТНИЦИТЕ ЗА ВИСОКИ ЗАПЛАТИ? НИКОЛКО за цели 23г!ЗАЩО? ЗАЩОТО СА НА ХРАНИЛКА!Едно е да обявиш доходи и имущество твое и на семийството,друго е данъчна декларация пред НАП!НАП я провери я не докато в смет. палата ще лъсне толкова пари толкова имане
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да изпратят декларация и до Папата! Ама Бенедикт. И до НС, ама разпуснатото! Щом ще определяте дневния ред на обществото, ще излезете на светло! Да разберат всички кой всъщност прави интервенции, кой сяда да "преговаря" с правителства и синдикати и от къде е дошъл този "Кой"!