Уж бюлетините били брак, а надписани по градове!

Контролът в печатницата в Костинброд бил "на нула", каза Цацаров
Обновена: 15 май 2013 17:21 | 15 май 2013 13:44,
693
Уж бюлетините били брак, а надписани по градове!
Снимка: БТА

Част от откритите бюлетини в Костинброд са били абсолютно годни, неохранявани и готови за експедиция, стана ясно на днешната пресконференция на прокуратурата.

Пред журналисти по законовия ред беше направен оглед на веществени доказателства – иззети от печатница „Мултипринт“ бюлетини.

На присъстващите журналисти бяха показани мостри на бюлетини, с които иззетите съвпадаха абсолютно. Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че общо иззетото количество от печатницата е 22 палета, като част от тях са на листове и не са готови за употреба, а други са нарязани и залепени в кочани.

Прокуратурата показа и снимки на печатницата в Костинброд, на които се вижда как на нарязаните и опаковани в кочани бюлетини има надписи на конкретни градове – Варна, Кюстендил, Хасково, Кърджали, Благоевград, както и Външно министерство. „Ако приемем, че това е брак, значи има брак за всеки един МИР“, заяви Сарафов. Засега прокуратурата отказва категорично да каже дали намерените бюлетини са брак или надпечат, а просто показа на журналистите какво представляват. 

Още по темата
Друг интересен факт е, че три пъти бюлетини от определените като брак от ръководството на печатницата са били изнасяне за официално ползване. Веднъж в община Триадица са били предоставени 335 бюлетини, тъй като е станало ясно, че има липса за изборния ден. Предаването им е станало на 10 май от икономическия директор на „Мултипринт“ след обаждане на Иво Цонев от администрацията на Министерския съвет. Въпреки че бюлетините са били предадени 2 дни преди изборния ден, констативният протокол е с дата 8 май. Друг случай на използване на бюлетините от т. нар. брак е по искане на ЦИК за мостра. „Ако това беше брак, дали на ЦИК щеше да бъде предоставен за мостра технологичен брак“, иронично попита Сарафов. На 7 май пък след обаждане от областната управа на София-област, от същата печатница са били предоставени 1880 бюлетини. 

Икономическият директор на печатницата е абсолютно категоричен в показанията си, че машините за печат не са били включвани отново при поискването на бюлетините, а необходимите бройки са били взети от намерения  от прокуратурата надпечат. 

Главният прокурор Сотир Цацаров не си позволи да направи оценка дали някой от МС носи отговорност за случая, но намекна, че упражненият контрол в печатницата е равен на нула. По негови думи показаниятa на собственика на печатницата Йордан Бончев, който е общински съветник от ГЕРБ, също на моменти са се разминавали и това е станало след телефонен разговор на Бончев. С кого е разговарял собственикът на печатницата обаче, преди да промени показанията си, Сотир Цацаров не уточни с аргумента, че е „висока следствена тайна“. 

Цацаров обясни и хронологията на случая в Костинброд. На 10 май в прокуратурата е постъпил сигнал от бившия народен представител Мая Манолова относно печатница “Мултипринт“. Започнала е проверка на ДАНС и на база справка от проверката са образувани две досъдебни производства. Веднага след първоначалните следствени действия главния прокурор Сотир Цацаров се е обадил на президента Росен Плевнелиев. Това е станало около 22.10 часа в петък.

Президентът беше информиран не защото прокуратурата дължи отчет на някого, а защото на другия ден бе ден за размисъл, заяви още главният прокурор.
Държавният глава е поискал бюлетините да бъдат охранявани, а Цацаров му обяснил, че вече е назначена такава от жандармерията.  Цацаров допълни, че още при разговора си с държавния глава е споменал, че според него информацията за печатницата не бива да се разгласява преди да приключат изборите.

Цацаров коментира и разпространеното днес до медиите писмо, подписано от „група достойни прокурори“. Той обясни, че не вижда нищо обезпокоително в изпратените документи, освен че те са доста селективно подбрани, а Цацаров си позволи да направи заключението, че подателят всъщност едва ли е прокурор. 

„Прокурорите, които са достойни, не са анонимни и са малко по-грамотни“, коментира обвинител номер 1. Той беше категоричен, че изпратените до медиите документи не са изтекли от прокуратурата. Той обясни, че те са били върнати днес на обвинителите, а досега са били в ДАНС. 

По думите на Цацаров целта на това писмо е да засенчи изнесените данни от държавното обвинение. На авторите на това писмо ще кажа, че прокуратурата ще си свърши работата, заяви Цацаров, загатвайки, че ще започне разследване кой е подателят. Той също така навърза действията на прокуратурата от последните дни – намерението за искане на имунитета на Цветан Цветанов, днешната пресконференция и изявленията на Бойко Борисов пред в. „Труд“, че държавното обвинение е свалило 5-6% подкрепа на ГЕРБ. Цацаров беше категоричен, че прокуратурата изобщо не е споменавала конкретна политическа партия.

„Не ми е ясно защо една партия се идентифицира и обвинява прокуратурата, че е свалила изборния резултат“, заяви Цацаров. Той за пореден път обяви, че ръководената от него институция ще играе ролята на пасивен наблюдател. Цацаров обаче не си спести критиките и относно изявленията на други политически сили. По негови думи те са използвали ситуацията, за да извлекат определени дивиденти.

Главният прокурор отново намекна, че ранното оповестяване в медиите за операцията в печатницата в Костинброд е попречила на прокуратурата да стигне в действията си докрай. Той категорично отхвърли изявленията на политически представители, че е възможно иззетите от прокуратурата бюлетини да не са цялото количество и все пак до избирателните секции да са достигнали определени бройки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


693
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Толкова много новини има,ама по политическите сте най-компетентни,евала!Затова ще ядеме дървото още дълго,щото само дрънкате по форумите,МАЙМУНИ
31
32
 
14
 
! Отговори
x преди 11 години
Пресконференцията си беше цирк.Г-н гл. прокурор прави изявление и нарушава закона в деня за размисъл под натиска на медиите. Значи ли това, че винаги под натиска на медиите той е готов да нарушава закона? И още - след като медии са попречили на полицейско или прокурорско разследване и това е довело до невъзможност проследяването на по нататъшните действия с намерените бюлетини защо прокуратурата не се самосезира за извършване на престъплението възпрепятстване на разследване.
30
2
 
47
 
! Отговори
възмутен преди 11 години
Благодаря на Борисов и Цветанов за назначаването на този главен прокурор! Дано не ме излъже интуицията, но сякаш този човек се мъчи да се справи с проблемите! Цацаров, разчисти си градинката от кокиновци!
29
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам как се прави другаде с бюлетините, но защо бракуваните не се белязват някак? Не всяка поотделно, но поне с някакъв знак отстрани? Както си го представям, това са палети хартия, която примерно може да се драсне с червено отстрани по дължина, така ще има видим знак на всяка бюлетина. Това може да се прави веднага, нали така или иначе бракуваните биват унищожавани.
28
8
 
2
 
! Отговори
... преди 11 години
NA NAS INTELIGENTNI PROSTACI NE NI TRJBVAT ! STANISHEV NE SE SPRJ S OBIDITE KAM BORISOV I DOKATO BESHE KMET I KATO MINISTAR, A DA CHUXME B.B DA KAGE NESHTO LOSHO ZA NJKOI ? NE ! ORESHARSKI BIL INTELIGENTEN ??? GERB E PARVA POLITICHESKA PARTIA I TJ TRJBVA DA NAPRAVI KABINET KOITO DA BADE PRIET, AKO NE, DRUGI IZBORI I TO SEGA NE SLED 1 GOD
27
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
...... и сега тези, които ги домързя да излязат да гласуват за половин час, ще трябва да въртят по улиците да стачкуват по нощите и студовете. еййййй, много сте умни бе
26
8
 
58
 
! Отговори
Глас народен преди 11 години
Цацаров- народа е с теб! Стигни до край и им извади кирливите ризи!Не може лицето ЦЦ и ББ да атакуват държавата!
25
14
 
18
 
! Отговори
Касиране преди 11 години
Защо нито една агенция не публикува статия относно най важното казано днес от Цацаров с което и започна пресконференцията.Той каза по случая с печатницата се работи , няма подозрения към нито една полит сила до момнта , защото бюлетините не са маркирани за нито една партия , НО ТОВА КОЕТО МОГА ДА КАЖА Е ЧЕ Е ДОКАЗАНО ЧЕ ДПС са купували гласове на тези избори , има вече присъди .Тази новина точно трябва да е заглавна - защото от ДПС зависи в момента кой ще управлява България.
24
6
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Никога не сме имали през последните 23 години такъв прокурор който да си гледа работата а не да яде и пие с партиините величия. Цацаров доказа че има и такива прокурори.
23
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"По продажен , по неадекватен и по-*** главен прокурор от Цацата до са май не сме имали."Нормално, нали Цецо и Бойко си го избраха, ама щом е нужно Станишев в виновен.
22
5
 
42
 
! Отговори
До 13 преди 11 години
Харакири си правят хората, които имат чест, в ГЕРБ такива няма!
21
31
 
9
 
! Отговори
tito преди 11 години
Червените кхмери са добри в грабеж и подривна дейност! Оказа се че държат съд и прокуратура за то*ките и нареждат какво и как да се прави. А доскоро реваха че ГЕРБ кадрували и всички били техни хора. ХехехеИма ли един човек на тази планета да вярва че "сигналите" на Станишев и Мая Картечарката са случайни или истински?НЕ.
20
21
 
9
 
! Отговори
sostin преди 11 години
И какво подяволите значи, прокуратурата даде изявление в деня преди изборите защото имаше голям медиен натиск???? Бареков толко ли голем стана бе Цаца , та зе и натиск да ти налага .....бах маааму.....
19
4
 
31
 
! Отговори
До 7 преди 11 години
Ти май не си гласувал? Със сигурност не си. Иначе щеше да знаеш, че *** Джери влиза да гласува с подпечатана секунди преди това бюлетина, на която след като излезне се слага втори печат. :) А кажи ми сега, къде е заровено кучето!?
18
3
 
66
 
! Отговори
фсб преди 11 години
слушах конференцията, Цацаров ме кефи все повече...
17
41
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Долу комуниста Цацаров!!!Долу Роман Василев!Бареков е лъжец и се е продал на руснаците да сваля от власт всеки, който се обяви срещу АЕЦ Белене.
16
3
 
1
 
! Отговори
... преди 11 години
AZ PREDLAGAM KASIRANE NA VOTA ! ZA DA NJMA SPEKULACII V BADESHTE !PROVERKATA SHTE USTANOVI CHE IMA 1 MILION FALSHIVI BIULETINI V POLZA NA BCP !AKO BCP SE NATISKAT TOLKOVA MNOGO SLED KATO I SA MONOPOLISTITE, ETO, SEGA IMAT PREKRASNA VAZMOGNOST DA OBLEKCHAT GIVOTA NA XORATA DA VDIGNAT ZAPLATITE I DA NAMALJT CENITE NA PAZARA ! A TOJ BAREKOV KOI E I KAKAV E ? J DA SE RAZKARA, I AKO GORIME ZA INTELIGENTNOST VIZIRAM IZKAZVANETO NA DPS ZA ORESHARSKI, NA FONA NA INTELIGENTNATA PROSTASHTINA NA STANISHE
15
5
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И какво излиза сега? За която и партия да гласуваш не знаеш дали герберите не са подменили истинската ти бюлетина. Такова чудо никога не е имало.
14
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Правим ли сега нови избори за президент ?Местни ..А каква излезе тя Фалшивото дето "комунистите" го говореха излязло вярно.
13
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кръвното, кръвното да МУ следят