"Бъди отговорен. e-рециклирай" - започва национална кампания

Приема се излязло от употреба електрическо и електронно оборудване
Обновена: 19 май 2013 09:23 | 19 май 2013 09:02, Елка Василева
13
"Бъди отговорен. e-рециклирай" - започва национална кампания
Ще се приема излязло от употреба електрическо и електронно оборудване (е-отпадъци). Снимка: архив, Булфото

Началото на втората инициатива в Националната кампания "Бъди отговорен. e-рециклирай" ще бъде дадено днес от министъра за развитие на електронно правителство Роман Василев и министъра на околната среда и водите Юлиян Попов едновременно в Пловдив и София, съобщиха от пресцентъра на министър Роман  Василев.

Кампанията ще се проведе в няколко от големите градове в страната. От 10:00 до 16:00 часа на мобилни пунктове в Бургас, Варна, Пловдив, София, Несебър, Обзор, Свети  Влас и Равда ще се приема излязло от употреба електрическо и  електронно оборудване (е-отпадъци) - компютърно оборудване, малки и големи домакински електроуреди, батерии, детски играчки  и други.

Министър Роман Василев ще обяви началото на инициативата в 10,00 часа в Пловдив на мобилния пункт на площад "Понеделник  пазар". Той ще поздрави участниците в кампанията, която се  провежда с идеята да покаже, че излязлото от употреба  електрическо и електронно оборудване е важно да се събира и оползотворява. Този вид отпадъци съдържат особено вредни и токсични за околната среда и за здравето на човека съставки.

Около 50 милиона тона е-отпадъци се изхвърлят годишно в света. От тях само 10 процента се рециклират. Важно и икономически  целесъобразно е ценните природни суровини (злато, сребро, паладий, мед и други), вложени в изработката на електронните  уреди, да бъдат оползотворявани.

Кампанията се прави с партньорството на Министерството на  околната среда и водите. Към нея се присъединиха и две големи  младежки формации - Националният ученически екопарламент и  Националният воден парламент.

Средствата, събрани от кампанията, ще бъдат дарени на две организации: сайта за обучение www.ucha.se и инициативата "Аз, ученикът".

Първата акция в кампанията "Бъди отговорен. e-рециклирай" се проведе на 27 април тази година в София, на която граждани и организации предадоха за рециклиране над 1,5 тона е-отпадъци. Събраните средства бяха дарени на сайта http://ucha.se/ за  разработването на нови интерактивни уроци за деца.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Blake преди 10 години
както винаги, за подобни акции се разбира по време или след изтичането им...от години имам 2 монитора и принтер в мазето, и нямам възможност да ги върна...
9
0
 
21
 
! Отговори
ЕКО ТАКСА преди 10 години
Еко таксата е едно от нещата които формират цената на крайния продукт, който съответно се заплаща от потребителя. Защо не питате къде отиват тези пари? Аз моя ангажимент към природата съм го изпълнил още при закупуването, като съм заплатил еко такса. Не ми вменявайте допълнителни задължения, а се поинтересувайте какво се случва с тези пари.
8
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Позорна работа... след вакханалиите на проститутките на Пайнър, сега пространството около храм-паметник "Ал. Невски" ще бъде използвано и за сметище..Първо изчистете душите си...
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Историята е истинска. Място - на кънта в дивия. Население - почти никакво клонящо към нула. Обекта - 17 CRT CTX. Оставих стария монитор навън. След 1 час го нямаше.Инди Мафията се погрижи за рециклирането му. Казах ли че монитора си работеше. Изхвърлих го защото хаби много ток. Сравнение c LCD
6
2
 
36
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Разглобил съм до тука 3 "Рубин 714" и "Електрон 738 Д" в последните има 3 кила и половина мед + 2 кила алуминии.2 от трансформаторите са идеални за зарядни на акумолаторите!!IBM 22 инча "трабъ" са с 2 килограма мед!!Всичко чиста печалба 150 лв само от цветните метали за деня!!!Другото в "гюма".Чакайте да ви давам, а вие да лапате!!!
5
4
 
31
 
! Отговори
Да им кажа ли? преди 10 години
Друго е да си плащаш такса смет и да те карат да им вършиш работата със всякакви акции по събиране на СУРОВИНИ! Да да, точно така. Те продават после това, което ние безплатно им събираме, даваме та после и им плащаме!?!?!Нали знаете, че не е луд този, който е ял, а този който му е дал... ;-)Иначе винаги е представено, като огромен принос към природата и чак ти се иска да бъдеш съпричастен, но реалността си е друга работа все още базирана на интереси, кинти, балъци и тн.
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
horata v bialite strani praviat s tova milioni, kato otdeliat metalite, kato zlato i dr., no v BG niama koi, za6toto e mnogo rabota, a ni myrsiiiiiiiiiiiiiiiii.
3
1
 
19
 
! Отговори
bolka преди 10 години
Не са посочени не само местата, но и датите! Разбрахме за часа, но кога стартира кампанията и колко дни ще продължи?С тази бедна информация май ще се окаже точно така, както се провеждат почти всички иначе добронамерени начинания.Явно някий/и ще прибере едни парички за недобре свършена работа! Видно е, че кампанията е организирана от некадърници и няма за цел да придобие популярност. Но...нищо ново у нас.
2
3
 
22
 
! Отговори
? преди 10 години
и какво ще го правят като го съберат, това са само показни акции, иначе *** обикалят и ги събират редовно с табелки "изкупувам" и реално вършат някаква работа защото ги разфасоват и предават в пунктовете"Около 50 милиона тона е-отпадъци се изхвърлят годишно в света. От тях само 10 процента се рециклират. " - ето това е проблемът, свръхпроизводството
1
1
 
9
 
! Отговори
hm преди 10 години
добре де, къде ще бъдат тези мобилни пунктове?

Спонсорирани публикации