България е пред трета национална катастрофа!

Даваме 200 дни на доверие за правителството, каза шефът на БСК
Обновена: 3 юни 2013 18:48 | 3 юни 2013 10:14,
535
България е пред трета национална катастрофа!
Премиерът Пламен Орешарски Снимка: Reuters

България е пред трета национална катастрофа и са необходими спешни и радикални мерки, каза председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев пред Bulgaria On Air. Бизнесът има предложения за мерки, които да се приложат веднага и резултатите да дойдат след една година, обяви Данев, но отказа да коментира какви са те: „Когато правителството ни попита, ще му ги кажем“.

Той заяви, че бизнесът е щедър към правителството и дава 200 дни на доверие на новия премиер Пламен Орешарски, въпреки че икономиката е в драматично състояние.

Основният проблем в страната са приходите в бюджета, които отиват основно в социалната сфера, каза икономистът. По думите му обаче в нея се включват и заплащанията на държавните работници - „основните приходи идват от бюджетно финансираните заплати“.

Данев обясни, че е възможно БВП, който се представя, да не е истински, защото през миналата година в страната не е имало никакви инвестиции, потреблението е спаднало, дефицитът се е увеличил и „няма икономическа логика БВП да расте“. Той е категоричен, че икономическото състояние на страната е много тежко и заради парите, които предишното правителство е изхарчило – над 17 млрд. лева.

Необходими са реформи във всички сфери, защото няма система в страната, която да работи по стандартите на другите развити страни, смята Данев. Според него е необходимо да се раздели социалната система от пенсионната, защото обединението им, както е сега, е недопустимо за една държава.

Икономистът изрази мнение, че трябва да се привлекат инвестиции, които да спомогнат за нови работни места и страната да се развива. Той цитира данни, които показват, че през 2012г. е изнесен сто млн. долара повече капитал, което означава, че инвеститорите се ориентират навън, а не тук, защото няма бизнес климат, каза Данев.

Той припомни черната статистика, публикувана миналата седмица от швейцарски институт, според която България се е сринала от 38 на 57 място по конкурентоспособност за последните три години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


535
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
396
0
 
0
 
! Отговори
KIRO преди 10 години
V internet se poiavi novinata, che CVETAN VASILEV dal 4 MILIARDA lv. na pravitelstvoto za Delian Peevski. Veche ia niama tazi novina, pone az ne ia otkrivam nikade....
395
0
 
1
 
! Отговори
иван преди 10 години
до "удовлетворен"Такива като теб/които всички знаят кой е/,кръгли нули в личния и обществения живот могат само да дишат праха на професионалисти като хората,които цитираш.Ще се удавиш в собствената си злоба,некадърник такъв.
394
0
 
2
 
! Отговори
Аз преди 10 години
До гого 457Ами като ти е съсед защо го разминаваш бе човек? Пресрещни го и го прасни по главата, та да оттървеш хората от бръщолевията му.
393
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не се плашете ибрика ще раздава по 1000 лв заплати и 500 лв пенсии а изгони ли колонизаторите идва светлия комунизъм. *** и турци ще си разпускат докато ние продължаваме да работим за тях. Благодаря другарю сидеров! Благодаря москва! Благодаря на бсп!
392
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОСТАВКА!!!
391
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Още с идването на триглавия змей влязохме в национална катастрофа за капак на световната криза.
390
0
 
3
 
! Отговори
666 преди 10 години
До бългaрин Българин ли си какъв си ти не си ли чел че качествените промени са винаги следствие на революции а не на буржоазни метежи и където и да си ходил навсякъде социалните ( т. е. левите )придобивки за народа са повече отколкото тук!
389
2
 
4
 
! Отговори
123 преди 10 години
За да се излезе от това положение необходимо е държавата да си влезе сериозно в ролята на собственик и работодател и да не се позволява на разни профани, лаици и разни *** да творят глупост след глупост в резултат на което цял народ е подложен на глад, безработица и безпаричие.Ако това не се случи всички тези леви и др лъжци ще бъдат изритани отново и тези които им повярвахме ще гласуваме за нова компартия!
388
10
 
10
 
! Отговори
бългaрин преди 10 години
Остaвете хорaтa поне 100 дни дa рaботят.....нaли първо трябвa дa се види кaкво е състоянието нa финaнсите a после дa се вземaт мерки. Бг бизнесa дaдохa вчерa не 100 aми 200 дни нa кaбинетa. Вие тъпaци дето пишете глупости по умни ли сте от Бг бизнесa. Зaщо сме тaкaвa деструктивнa нaция бе ......кaк ше се опрaвим тaкa. Ще ни зaвлaдеят без дa се усетим и ще ни претопят гaджaлите и евреи и aмерикaнци и който си искa. Зaщото сме *** зaспaли,стрaхливи и комплексирaни a нaй вече зaвистливи
387
9
 
9
 
! Отговори
бългaрин преди 10 години
Кaто гледaм кaкви тъпaци пишaт тукa стрaшно ми стaвa....зa революция ...зa три дни искaме всичко дa се опрaви и дa се увеличaт доходите и т.н Уникaлно тъпa нaция сме ...в товa вече спор нямa зa мен. Aз съм обикaлял по светa обaче тaковa тъпо и шмекерско същество кaто Бългaринa не съм срещaл. Може би сaмо Мaкедонците се доближaвaт до нaс. Дa искaме тaкивa безумия и дa искaме пaк избори и дa се хaрчaт пaк нaши пaри и т.н. Революции,протести и т.н при положение че 23 години нищо не нaпрaвихме......
386
15
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ЗА ТРИ И ПОЛОВИНА ГОДИНИ,МУТРАТА И ГРОБ СА ПОХАРЧИЛИ "ОКРАЛИ" 17 МИЛИАРДА ЛЕВА.ТИЯ *** СА ЗА БЕСЕНЕ.ЕТО ЗАЩО БУДА СЕ ИЗМЪКНА КАТО ЧЕРВЕЙ.ПАРЕ НЕМА..
385
1
 
8
 
! Отговори
ХК преди 10 години
И още едно предложение. В Америка кварталния супермакет е "employee owned". Значи е възможно в капиталистическа държава да дават бонуси на работниците в зависимост от печалбата. Така всички имат сметка - и чорбаджията и работникът! Като не може да се увеличат заплатите на хората (ясно е, че сме си продали труда на "инвеститорите" за жълти стотинки), да измислят система да мотивират хората с идеяата, че правят нещо за родината. Така и протестите ще намалеят, и "чорбаджиите" ще си лягат спокойни.
384
1
 
12
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Не плашете народа , а му дайте визия и переспектива за бъдещето ,като се започне от настоящето.
383
7
 
4
 
! Отговори
maple преди 10 години
Be ne znam Belene dali 6te ni opravi,a ma vie ne ste 4eli kakvo kazvat ot Legiq antimafiq za BBPP.Te sa seriozni hora i sym siguren,4e imat dokazatelstva,koeto prakti4eski ozna4ava pandiz za BB,koetone e iznenada,iznenada sa napanite tuka na nqkoi da mi natrapvat GERB. Otnosno Rusiq,Balgariq trqbva da e s neq,ako iska da e za6titena v Svetovnata politika,vaob6te slavqnite bez Rusiq sa obre4enina robstvo i mizeriq..
382
1
 
12
 
! Отговори
Нике1класик преди 10 години
Тоя неможе ли да каже нещо ново?Ние в България националните катастрофи не ги броим за нищо....Даже в един САЩ-филм се намеква че родната ни татковина е страната-разгром!
381
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Някои Червени ***,говорят Истини,но действия никакви!Други ЧП говорят за оправяне на Икономиката първо през социалната система.Други също такива ЧП ни убеждават,че само строежа на Белене,ще ни оправи.Абсолютна Червена Пропагнда.*** комунистическа ***!!!Без Справедлива Данъчна система,без здрава Съдебна система-няма Инвестиции
380
2
 
11
 
! Отговори
HK преди 10 години
Като няма да има чужди инвестиции време е да има БЪЛГАРСКИ. Не може само да перат пари тези фирми - да създадат нещо за хората - с висок процент за работниците от печалбите! И да изнасяме за чужбина ... нима няма пазари на изток ако запада не ни иска, а само ни използва?
379
6
 
9
 
! Отговори
Evil преди 10 години
К'ви 200 дни? Аз бсп и техните приближени плазмодий от дпс не искам и ден да ги търпя !!REVOLUTION !!! А вие продажно журналисти вържете на майната си, писна ми да драскате за жълти стотинки и да ми изкарвате черното бяло, понеже сте си продали жалките разпрани ***!
378
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СИГУРНО БОЙКО БОРИСОВ ВИ Е ВИНОВЕН? ВИЕ НЕ СТЕ! КОЛКО ПЪТИ НИ ДОКАРВАХТЕ ДО ПРОСЕШКА ТОЯГА?ТОВА НЕ СЕ БРОИ.ВЕЧЕ НЕ МОГА ДА ПОНАСЯМ ЛИЦЕМЕРИЕТО ВИ И ПРЕВКЛЮЧВАМ НА ДРУГ КАНАЛ ТЕЛЕВИЗОРА. ОТВРАТЕНА СЪМ ОТ МРЪСОТИЯТА КОЯТО ПРАВИТЕ И МАНИПУЛАЦИИТЕ КЪМ НАРОДА.ДАНО ДА ИМА ВИДОВ ДЕН И ЗА ВАС.ПЪК ЗНАЕТЕ И КАК ДА ГОВОРИТЕ КОГАТО ВИ ПРИПАРИ.НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА.1997г.-НЕ БЕШЕ НАЦИОНАЛНА КАТАСТРОФА-ГАДОВЕ.
377
5
 
19
 
! Отговори
ззз преди 10 години
С такъв премиер и с ДПС начело направо на пета катастрофа отиваме.