70% от разходите ни за здраве отиват за лекарства

Петко Салчев: Здравеопазването е в стабилна криза
Обновена: 10 юни 2013 15:31 | 10 юни 2013 09:47,
19
70% от разходите ни за здраве отиват за лекарства
Снимка: Bulgaria On Air

„От създаването на Националната здравноосигурителна каса тя е втори властови център след Министерството на здравеопазването. Двете институции водят собствени политики, в основата на които обаче не стои човекът и това води до стабилна криза в този сектор“, коментира пред Bulgaria On Air проф. Петко Салчев от Националния център по обществено здраве и анализи.

„Проблемът в здравната сфера е, че не се правят анализи и се получава неефективно изразходване на средствата. Необходимо е изследване на достъпа на населението до здравните услуги, както и за профилактиката на българите“, каза още той.

Пример за необходимостта от подобни изследвания е, че за последната година има десет клинични пътеки, по които няма и един човек, който да е минал. И обратното – имаме добър пример – програмата за намаляване на инфаркти действа наистина, защото имаме стабилно намаляване на сърдечните удари в страната.

По думите му в последно време са наблюдава изтегляне на държавата от профилактичните прегледи. „Програмите за тях не се използваха докрай и институциите обвиниха личните лекари, без да помогнат с допълнително финансиране“, допълни Салчев.

Около 70% от разходите за здраве на българина отиват за лекарства, сочи доклад на БАН върху сектора. „Държавата се оттегля от здравето и го прехвърля върху българите, които се задължават да плащат от джоба си, коментира експертът.

„От програмния период до 2020 г. здравеопазването може да привлече до 3 млрд. евро, с които да се подобри сферата в България“, каза Салчев. Според него стъпките, чрез които ще се борят новите управляващи обаче, няма да са ефективни, защото от шестте точки, четири са инструментални подходи, а не политики.

„Важно е например да се обърне внимание на застаряващото население. Голяма част от българите са в лошо здраве, а в болничните заведения няма легла за дългосрочна грижа. Там, където има, намаляват“, обясни Салчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: Bulgaria ON AIRПетко Салчев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
0
 
! Отговори
Хаджидимитров преди 10 години
здравейте, информирайте се за предимствата на продуктите на "Аквасорс"-хранителни добавки за енергия, жизненост,тонус и полова мощ, като изискате от мен каталог в електронен вариант. С удоволствие ще Ви го изпратя и при интерес от Ваша страна да си поръчате избран от Вас продукт на дистрибуторска цена.E-Mail за изискване на каталога:hadjidimitrov2***gmail
17
1
 
0
 
! Отговори
Иванов преди 10 години
Защо прокуратурата не провери къде са 2 000 000 000лв. които предишното правителство взе от здравната каса и кой ще понесе личната отговорност? И това ли престъпление ще мине в графа неизвестен извършител?
16
0
 
2
 
! Отговори
справедлив към 15пос преди 10 години
Здравната реформа стартира на 01.07.2000г - три мандата преди ГЕРБ и сякаш ГЕРБ тогава дори не съществуваше на политическия небосклон.Най- работещ беше първия рамков договор подписан от министър Илко Семерджиев.След това на всеки 10 месеца имаше"подобрения" разбирай го изопачавания .......Ерго/ без да съм симпатизант на ГЕРБ/ отчитам ,че си търсите гръмоотвод .........абсолютно некоректно
15
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
zdravnata sistema e napravena taka da tochat pari n ot zdravnata kasa bqlata mafiq ,i da si stroqt chastni bolnici .Tezi politici ne mislqt za naroda kato drugite darzavi ,naprimer v CHehia bez chastni bolnici
14
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** строиха магистрали, а парите за образувание и здравеопазване отидоха за МВР и СРСта. Пенсиите са реално намалени, така че тези 70% са около 70-80лв на месец, което е смешно малко. Разходите не с проблем, проблем са ниските доходи на 90% от населението. Старите, болните и децата плащат със здравето си за полетите на Бистришките тигри.
13
2
 
6
 
! Отговори
Грешка - ран 13 преди 10 години
На личните лекари се дават на калпак/за по разбираемо/ по 1.05 лв на месец за възраст от 18 до 65 и над 65 год по 1.40 лв еднакратно за месец без значение колко пъти идва на преглед за месеца казано иначе по- малко от 1/12 от годишната здравно осигурителна вноска.И в същото време има едно порочно недооценяване дейността на специалистите по Обща медицина наричани още и лични лекари.Само общо практикуващ лекар може цялостно да извърши преглед на пациента , и да го проследява профилактично и
12
6
 
7
 
! Отговори
ран-ът преди 10 години
70% от нашите здравни вноски отиват в ръцете на ЛЕКАРСТВЕНАТА МАФИЯ!!!*** НАРОДЕ, ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАШ ЛИ ДА ПЛЮЕШ ЛЕКАРИТЕ СИ???
11
1
 
8
 
! Отговори
эллл бэнди преди 10 години
След като акушерката на Моника стана министър ни чака *** на много светли идеи.Личният и монтьор поглежда за зам.министерски пост в мин.на транпорта.
10
0
 
2
 
! Отговори
Реалист2013 преди 10 години
До batevaleИ аз съм съгласен с теб, при старите хора вече е свирено, поне младите да се оправят до като е време, че като ги гледам, дебели , мазни, че и глупави.... пълна деградация....
9
4
 
15
 
! Отговори
пенсионер преди 10 години
Здравеопазването трябва да се върне, както беше при социализма. Цените на лекарствата също.Не може да си даваме пенсиите само за лекарства, ток, топла вода, при изключено парно за тръбите и т. н. Трябва да живеем нормално, разберете го, господа управляващи!Храната също е твърде висока. За да си вземеш череши, домати и т.н. трябва после да не ядеш три дни нищо! Къде го има това в Европа? Оправете ни живота!Ние работихме чесно и искаме да живеем като европейци!
8
0
 
6
 
! Отговори
batevale преди 10 години
До Реалист2013 Съгласен съм ,но да не забравяме ,че голяма част от населението са вече болни или възрастни.Те са потенциални пациенти и клиенти на фармацефтиката ,а не на спорта.
7
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Шефа на софарма взима 350 000 лева заплата на месец. Още няколко по 250 хиляди. Това са от лекарствата които здравната каса купува за болните. Лекарства които в европа са по 50 евро дозата тука са по 2000-3000 лева. Но европейските не са сертифицирани и са забранени за продажба и внос. Сигурно са опасни и вредни за българина. А тези нашенските от 2000 лева са безопасни и полезни. Да живее мафията
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И какъв е извода? Спонсорираме чужди икономики. Те и затова ни държат болнави чрез храна, питиета, лоши градски условия, толериране на вредни навици.
5
4
 
8
 
! Отговори
Реалист2013 преди 10 години
Който няма време да спортува, ще трябва да намери време да боледува!Инвестирайте в спорт и здравословно хранене , за да не инвестирате после в лекарства!Това е апел и към хората и към управляващите!
4
2
 
9
 
! Отговори
мафия преди 10 години
Е колко пари искате още, бе ДРУГАРИ! ... ами нямам повече, какво да направя!
3
0
 
10
 
! Отговори
Lekar преди 10 години
Той подкрепяше д-р Пампулова, която съсипа болницата в Девин. И въпреки събраните хиляди подписи срещу нея, тя остана достатъчно дълго благодарение и на него.
2
0
 
11
 
! Отговори
Lekar преди 10 години
Ей този е голям ши*аняк. Познавам го. Краде и лъже.
1
2
 
12
 
! Отговори
Chikatilo преди 10 години
Ето защо искат да върнат пушенето в заведенията за да станат 100 %