Как се оцелява в България, гледано откъм Москва

Българите разчитали на развитие на икономическите връзки с Русия
Обновена: 24 юни 2013 14:36 | 24 юни 2013 09:31, Елка Василева
193
Как се оцелява в България, гледано откъм Москва
Снимка: Булфото

Новото българско правителство разполага с времето до настъпване на студовете, за да се помъчи видимо да повиши стандарта на населението, пише руското сп. "Ехото на планетата", издание на ИТАР-ТАСС. Иначе в България със сигурност ще има нови протести, твърди авторът на коментара – софийският кореспондент на агенцията Игор Броварник.

Високият дял безработни в трудоспособна възраст е сред най-сериозните проблеми на България и решение засега не е открито. Липсата на държавни инвестиции за подобряване на бизнес климата влошава положението. Според официални данни, цитирани от Евростат, безработицата в България тази година стигна нов рекорд и през април бе 12,3 на сто, а сред младежта е в пъти по-висока - 28,9 процента, посочва седмичникът.

Всъщност обаче "нещата стоят далеч по-зле" - по неофициални данни близо 40 на сто от ненавършилите 25 години не работят, нито пък учат. А над 60 процента от младите кадри заемат нискоквалифицирани длъжности в търговията на дребно, строителството и охраната, пише руското издание. Причините според него са в "самата структура на българската икономика и трудовия пазар, сложните регулаторни механизми, също и в недостига на големи инфраструктурни проекти, които да подпомогнат борбата с безработицата".

България отдавна е известна като най-бедната страна от Европейския съюз. Икономиката й "зависи изцяло от средствата, идващи от еврофондовете". Много български семейства днес живеят "или на кредит, или от заплата до заплата, свързвайки с труд двата края", заявява "Ехото на планетата" под заглавие "Как се оцелява в България".

Българите обаче разчитат, че ще се развиват икономическите връзки с Русия. В страната отново се възражда интересът към руския език, изучаван в момента от близо 200 хиляди души и втори най-популярен след английския. В момента тече задължителната обществена дискусия за газопровода "Южен поток" – важен европейски проект на руския "Газпром". Безработните от 39-те български области, през които ще мине тръбата, се надяват да получат работа в рамките на проекта. Според прогнози в строежа ще участват към 2000 българи, се казва в статията.

Според автора може да бъде подновен и "друг голям проект - изграждането на атомната централа "Белене". "Точно такова бе предизборното обещание на българските социалисти, защото новата АЕЦ ще даде на България 10 хиляди работни места по време на изграждането й и към 50 хиляди в рамките на целия инфраструктурен проект. За днешна България този аргумент може да е решаващ", прогнозира кореспондентът на ИТАР-ТАСС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


193
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
1
 
0
 
! Отговори
Шака Зулу преди 10 години
Тъпо е постоянно да се свързва Русия с комунизма. Нищо лошо не пишат за нас, за да пишем глупости за тях. По коментарите се вижда що за народ сме - само българин бяга от своите в чужбина за да си няма проблеми.
152
0
 
1
 
! Отговори
Вирджиния преди 10 години
Ха..ха..хаа....най-добрата...това да не го е казал Горбачов. Руснаците "пискат", защото са единствената страна, която желае да има мир, а не напрежение в света и желае дза се спазват резолюциите на ООН. Само ще допълня, че пълен *** може да вярва, че ПРО ще спре руските балистични ракети и ще наруши ядреният паритет. Реално САЩ от С.Корея треперят, да не говорим от Китай, а какво да кажем за руския ядрен потенциал. Гледайте по-малко анимация и четете повече за вдоенните технологии. Лек ден))
151
3
 
2
 
! Отговори
Shop преди 10 години
До ВирджинияТи да мълчиш, полуидиотке, в никаква отбрана не работиш. Руският генерален щаб сам признава, че американското ПРО е най-добрата противоракетна технология за момента. Иначе нямаше толкова да пискат, че се изгражда около тях. Още не си си изчистила падежите и русизмите.
150
2
 
1
 
! Отговори
Вирджиния преди 10 години
През последните 20 години такива *** като теб съсипаха Бългаия, а и аз работя в сферата на отбраната, така че ме остави малко повече да ги разбирам тези неща от теб. какво хубаво видяхте от Запада, ами в интерес на истината абсолютно нищо, демографският срив е толкова огромен, че все едно сме във война, реално през Двете световни не сме имали такъв срив, както сега, когато сме със Запада.
149
1
 
7
 
! Отговори
Ванкувър преди 10 години
До valya.doncheva.5 Не знам защо му се зъбиш толкова на фъркатия турчин. Не виждам нищо грешно в коментарите му, напротив ги намирам за много точни. Но явно теб те дразни че е турчин, нали така? Като един редовен посетител на този сайт уверено твърдя че този турчин е много по-интелигентен и образован от мнозината хейтъри като тебе, които го плюят само защото е турчин. Аз съм българин до девето коляно, но въпреки това бих предпочел един интелигентен не-българин пред стотина българи-простаци.
148
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До valyaИзглежда, че съм те ядосал с нещо, че половината от коментарите си посветила на моята незначителна личност. Благодаря ти за опитите ти да ме просветиш по някои теми. Но имайки предвид, че ние с тебе не се познаваме - все още! - за разлика от тебе, аз не изказвам мнение относно твоите знания. Защото, когато дискутираш една тема с непознат, има вероятност опонентът ти да има повече знания от тебе. Не се изказвай сама за себе си колко си начетена - ние ще решим това по твоите коментари.
147
1
 
2
 
! Отговори
Вирджиния до 172 преди 10 години
Да, много Ви благодаря. А що се касае до ПРО...ха..ха..това е смешнасистема. Каква е тази противоракета Стандарт 3, която може да бъде свалена от руската ПВО С-400 /Максимальная скорость поражаемых целей, км/c 4,8/, скоростта на ракетата на американската ПРо Стандарт 3 е 2.7 км/с. Просто С-400 я сваля веднага, те защо мислите, че пищяха толкова, когато братушките разположиха С-400 в Калининград. Освен това чисто технически те не могат да свалят и старите ракети като Сатана, а да не говорим за но
146
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ХА,ХА ТО В РУСИЯЯЯ СИГУРНО СИЧКИ СА МИЛИАРДЕРИ......ДА ЕБ. ТЕЗ *** ПРОСТИ
145
4
 
13
 
! Отговори
sas преди 10 години
Американският противоракетен щит няма да може да спре новата междуконтинентална балистична ракета на Русия, която влиза на въоръжение още от тази есен. Така че, дали сме в НАТО или не, братушките вече изобщо не се интересуват от нас.
144
8
 
13
 
! Отговори
коко преди 10 години
До 173 Най -лошо е,когато сам се насереш заради чуждо пръдване...И ние го направихме,защото сме робски души,които сега се дупят на новите братя от Ю-ЕС-ЕЙ..А новите братя искат да останем спомен от историята.
143
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пазара с Русия никой не го е съсипал, руснаците нарочно ни отрязаха, защото сме в НАТО. Тази Империя на Злото трябва да се разруши, иначе тя ще разруши Европа.
142
15
 
21
 
! Отговори
Seifi преди 10 години
Парите не миришат но простите ГЕРБЕРАСТ и *** обичат да ги ши...т безплатно само за кефа на НАТО и САЩ . Докато западните държави се чудят как да се докопат до руския пазар ние ги плюем.
141
15
 
12
 
! Отговори
Бърлей преди 10 години
Мила ми Вирджиния, че умрем по тебе!Напълно съм съгласен, че без братушките сме лесна плячка, гола вода и кал по врата, но ще те разберат ли *** пишещи за по 50 лв за Гроб?- В никакъв случай!ХАХАХАХАХА!
140
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До бонобо,Хаххо, за съжаление е прав, статията е писана в София и словоредът е 100% български, даже има и някои граматически грешчици, нетипични за руснаци. А на теб самочувствието ти е леко без покритие, четецо на Толстой! Да не си го чел в превод???
139
16
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Айде, айде, у Русия сякаш не е по-голяма мизерия отколкото тук...
138
7
 
21
 
! Отговори
Вирджиния преди 10 години
Основният пприход на Б-я идва от туризма, а оосновните туристи са руснаци, все пак не забравяйте, че над 350 000"бедни" руснаци имат недвижимо имущество тук, още стотици хиляди идват да харчат "гадните си руски пари" тук. ...и това ако го няма вече наистина ще стигнем да положение да завиждаме дори и на Никарагуа.
137
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
щом се карат масово коли при 2,60-2,70 цена на горива ,значи се оцелява. все пак да живее руският нефт !
136
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 164не знам как се уцелява в Москва с толкова малко пари, ама като ги гледам как харчат по морето, колко жилища купиха, с какви коли идват .....съжалявам ги, много малки заплати имат!!!
135
6
 
5
 
! Отговори
Д Димитров преди 10 години
До ДО ВСИЧКИ ПРОТЕСТИРАТи нормален ли си ве! Руски военен кораб не може да акостира в БГ пристанище без разрешението на щаба на нато
134
5
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бе не знам как се оцелява в България, ама в Москва, където има 3 милиона въоръжени кавказци, където една чашка кафе струва 10 долара, а 1 квадрат жилищна площ струва 30 хиляди долара, а средната заплата е хиляда долара - те там се оцелява трудно.