Тежки учебници, остарял материал, но и един канон

Да се пренаписват ли учебниците по български език и литература?
26 юни 2013 08:17,
33
Тежки учебници, остарял материал, но и един канон
Снимка: архив, Булфото

Много е належащо и необходимо да се пренапишат учебните програми и учебниците по български език и литература от първи до 12-и клас, настоя пред БТА проф. Валери Стефанов - преподавател по история на българската литература в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и бивш декан на Факултета по славянски филологии на СУ.

"Необходима е промяна в учебното съдържание по ред причини - обществото се развива, развиват се също хуманитаристиката и литературознанието, а последните учебни програми са от 2000 г.", каза той в коментар на проекта на МОН, в който се предлагаше произведения на български класици да се заменят с други. Сред тях бяха и творби на Ботев, Вапцаров, Димитър Димов.

Още по темата

Професорът отбелязва, че в обществото ни непрекъснато има оплаквания, че учебниците са тежки и че обемът на учебния материал е огромен, но от друга страна се казва: "Канонът не бива да се пипа по никакъв начин".

"Затова е нужен добър прочит на досегашната ситуация и пренаписване на това, което се нарича държавни образователни стандарти за обучението по български език и литература", твърди той.

Попитан дали това означава, че трябва някои от произведенията на Ботев да отпаднат и да се заменят с други, преподавателят в СУ каза, че "не можем да вкараме целия канон, така, както ни е мил на сърцето, в обучението".

"Например, задължително условие е да се включат всички онези ключови произведения и автори, които смятаме, че всеки млад човек и българин трябва да познава, за да може да се ориентира ценностно в историята на своята страна и в художествената система на българската литература", коментира проф. Стефанов.

Според него екипът, който ще направи необходимите промени в програмата по български език и литература, трябва да бъде "смес" от специалисти с теоретична култура, с историческа култура и от експерти с практически опит.

Той бе категоричен, че не е сред тези университетски преподаватели и учители, участвали в проекта на МОН за промяна в учебните планове по български език и литература.

"Резултатът от проекта на МОН, направен от безсмислено огромен колектив, не е особено добър, защото когато се тръгне да се редактира канона конюктурно, винаги ще си в щета", допълни проф. Валери Стефанов.

Миналата седмица образователният министър проф. Анелия Клисарова увери, че няма да отпаднат българските класици от българското образование, защото нито тя, като министър, нито правителството имат намерение да потъпкват нравственото и патриотичното възпитание на българските деца.

Тя съобщи, че е разпоредила проверка, която да установи как е разработен проектът, кой го е подписал, на какъв принцип е решено кои произведения да отпаднат и кои не, за да може тези хора да понесат наказания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
0
 
! Отговори
патил преди 10 години
Проф. В. Стефанов НЯМА думата за учебници, също и по какъв начин да се учи Ботев. Ако погледнете само 1 от неговите "достъпни" и с "добър прочит на досегашната ситуация" учебници по л-ра от 9. до 12. кл., ще разберете защо учениците не искат да ги четат. Или сега професорът пак иска да е шеф на авторски колектив и да гушне едни парици, а?!
24
0
 
3
 
! Отговори
batevale преди 10 години
.........И никакви "майчини" езици ! Не убивайте понятието за "Майка България"!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
23
0
 
3
 
! Отговори
batevale преди 10 години
Непрекъснатите "реформи" водят до стрес всяка система (не само образованието)!...Ако целта е "усвояването" на едни пари--добре! Но резутатът е дебългаризация. Никой ли от светилата на науката не забелязва , че освен турцизмите и русизмите ,езикът ни е ужасно "замърсен" и с англо езичен жаргон......Вече дори и възклицание като "АУ" е за менено с "УАУ"!!!!!!!!............
22
0
 
3
 
! Отговори
valya.doncheva.5 преди 10 години
До 23Нищо против световното литературно наследство, хубаво е учениците да се запознаят с поне част от него, но на първо място, преобладаващо трябва да бъде българското. Особено при най-малките.Ще ви бъда благодарна, ако споделите своите наблюдения от германската образователна програма. Там в часовете по литература английски и френски автори ли изучават, или немски?Какъв е дялът на немското, какъв на чуждото?
21
1
 
3
 
! Отговори
valya.doncheva.5 преди 10 години
До 23Как така становището на Златен лъв да пречи на новото поколение да знае род и родина, като той точно това иска?Ще ви посъветвам да направите основен преглед на изучаваното в момента по литература в българските училища. Много голям, почти преобладаващ, е дялът на чуждото. Още най-малките ги подхващат в читанките с ... *** приказка. А извън текстовете на класиците (където ги има), езикът, на който са написани учебниците, само условно може да се нарече български.
20
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Златен лъвEla i vij v Germaniya,gospodine,dali e pipnato ne6to otpredi stotici godini-istoriya,literatura,pametnici-vsichko se restavrira ,pazi, imalkite dori znayat za kakvo ide re4!Vsiichki vie"demokraticno"misle6tite"osakatyavate novoto pokolenie kato prechite da znae rod i istoriiya,rodnite klasici ,koito izuchavahme,tvorbite na rodnite ni klasici i SEGA sa AKTUALNI!Pisna mi ot takiva demokrati koito s oplyuvane na vsichko rodno mislyat chpromenyat ne6to!Pfu,na psevdointeligenti....
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябва да се въведе изучаване на навлезли англицизми - гордостта на измекярите.
18
4
 
4
 
! Отговори
Златен лъв преди 10 години
Ще се въведе предмет "БЪЛГАРСКА литература" с достатъчен брой часове от 1 (четене) до 12 кл., по който да се изучават произведения само от български автори или народни творци. Така ще има достатъчно време за изграждащото народностен дух словесно творчество и няма да се спори кои основни произведения от най-великите български писатели трябва да отпаднат, че нямало място за тях!!! За чуждонародното литературно наследство може да си има предмет "Чуждестранна литература" с по-малко часове или СИП.
17
0
 
4
 
! Отговори
лина преди 10 години
Какво значи "Стига с тия учебници!", та нали децата учат от учебниците. Учебниците трябва да са написани на достъпен език, интересно и разбираемо за децата. И по предметите да има само по един учебник. Какво е това сега, 3-4 учебника по български език , толкова по другите предмети и учителите да казват по кой учебник ще преподават. Образованието в РБългария е едно, за всички деца. И когато децата се оценяват, това трябва да става по един учебник, стандартът за знания трябва да е еднакъв за всичк
16
3
 
5
 
! Отговори
Златен лъв преди 10 години
Да, ще махнем цялата продажна и некадърна върхушка, която се е наела да чертае насоките и да определя правилата на българското образование, ще изберем чрез мажоритарни избори личности, които милеят за България, българския дух и култура и тогава от нови и чисти нравствено хора ще бъде проведен конкурс за нови учебници по всички предмети, включително и по български език и литература. Ако не успеем от пръв път - избори до дупка, докато се изрине престъпната ***, която си играе с живота ни.
15
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е проблема, че директора работи от 21 год. Проблема е в това, че чакаш края на мес. да си получиш заплатата. Когато постоянно изискват от теб, а не те притискат само, когато се налага постоянно да четеш, да се квалифицираш и да покриваш определени изисквания, няма как да останеш просто един администратор.Но рибата се вмирисва от главата е казал народа.
14
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига с тия учебници! Трябва да се види какви програми се пишат и кои ги създават. Учебниците просто материализират програмите. Там е заровено кучето. Некадърници пишат програмите, а после обвиненията отиват към авторите на учебниците.На тях им се дава програмата и се посочват куп изисквания - лоши програми водят като следствие и лоши учебници!
13
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Трябва да се обр. и преподавателите в нови начини и мет. на преп., да се стим. екип. раб. и раб. по проекти.Редвоно изпращане на преподаватели в чуж.,за да видят как се преподава там и след това споделяне на опита с кол.,взаимстване на уч. мат.от цивилизовани държави и въвеждане на новостите в образованието и тук.Да се изкоренят закостенелите обр. подходи.Гледам по физ.вместо да създадат на децата навика да спортуват те ги карат да покриват нормативи и като не мож. се смачкваш и намразваш спорта
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Мистър ХКолега, може ли да пишеш с по-малко правописни грешки?
11
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мистър Х, моля, не коментирайте образованието.
10
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Качество, а не количество.Не е нормално да завършиш 12 клас и да си полуграмотен, да завършиш висше образование и да изпратиш CV, като си заменил буквите с 6-тици и 4-ки. Не е нормално след, като си учил 12 години англ. език /от 1-ви клас/ да не знаеш, как се пише hellо /показваха преди време по ТВ/ и да не можеш да проведеш един елементарен разговор.Да учиш безумни неща по мат. и да не можеш да сметнеш % или колко тапети да си купиш.Реално, качествено, ориентирано към живота образование.
9
5
 
13
 
! Отговори
Аз преди 10 години
Учебниците по химия, физика също се нуждаят от пренаписване! Кому е нужно да се навлиза толкова надълбоко в някои науки. Не казвам да не се изучават, а да се изучават по повърхностно, за обща култура! Пълним главите на децата с куп ненужна информация, а практика никаква! Опит нулев! И никой работодател не иска да назначи млади хора, защото нямали опит! Къде да го натрупат този опит? Нека се помисли в това направление - по малко теория, повече практика, задължителни стажове през ваканциите!
8
1
 
6
 
! Отговори
....... преди 10 години
Да се пренаписват без Ботев и Алеко?!Какво ще пишете вътре? По-добре махнете ЗИП,СИП и други подобни глупости.
7
7
 
8
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
Директоракат м моето училище е от 21 години и отгоре - беше там когато аз започнах пърив клас, сега пак е там. Познавам още няколок такива директорки, които са "доживотин". В това отоншение сем като средновековието -там игуменките на манастирите не се сменяли докато не умрат.
6
4
 
4
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
че трябав нов прочит -трябва, но той не трябав да е идеологически (махаме Ботев, Левски стгава престъпник) а по-скоро свързане с опоростяване на материла и да се учи само най-основното, а и то да се презентира с протектори и интерактивни игри. такае на запад. Вместо да предаваш двучасов урок за АСпарух пускаш кадир от филма за него със протектор и обясняваш междувременно.