Фонд за най-скъпите лекарства иска шефът на НЗОК

30-40 милиона струват 10 медикамента за онкозаболявания
Обновена: 2 юли 2013 16:53 | 2 юли 2013 16:53, Камелия Цветанова
2
Фонд за най-скъпите лекарства иска шефът на НЗОК
Управителят на НЗОК д-р Пламен Цеков. Снимка: БТА

Управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Пламен Цеков настоява да се създаде държавен фонд, който да финансира най-скъпите лекарства за онкологични заболявания.

Този фонд може с 30-40 милиона лева да финансира десет от най-скъпите лекарства за т. нар. прицелни терапии, обясни той и добави, че готов за разговори с премиера и с министъра на здравеопазването.

Към момента в бюджета на НЗОК има преразход за лекарства за онкологичните заболявания, като вероятно заради него ще бъдат пренасочени средства, с които те ще бъдат платени на болниците, каза още Цеков, цитиран от БТА.

Той уточни, че тези лекарства не може да бъдат плащани със средствата, които се събраха миналата година в НОИ от здравноосигурителни вноски над прогнозните. Тези средства са в счетоводния баланс на НЗОК, но изразходването им трябва да бъде разрешено от Министерството на финансите, посочи още Пламен Цеков.

Още по темата

Той категорично заяви, че повече няма да коментира въпроса за неговата оставка и ще продължава да изпълнява задълженията си.

Цеков добави, че ако му бъде поискана по политически причини, ще я подаде, но това означава да се направи законова промяна в начина на управление на НЗОК.

Въпросът за оставката ми не стои пред мен като проблем, допълни д-р Цеков.

Той коментира, че в последните дни е направен опит да се внуши, че той като управител на НЗОК е давал финансови средства на някои медии за водене на определена медийна политика и направи сравнение със средствата за медийно отразяване, заделяни по времето на управлението на бивши управители на НЗОК.

Средствата за медийна политика за миналата година са близо 18 хиляди лева, за тази е заложена приблизително същата сума, а по времето на предишните управители средствата са били много повече, каза още д-р Цеков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
1
 
! Отговори
Leikamoja преди 10 години
Мисля че пламен Цеков е добър директор на касата. Не е в правомощията му да спре зулумите на някои доктори
1
3
 
0
 
! Отговори
bojinkata преди 10 години
Бандитът д-р Це тази седмица си отива, а другата - на следовател!