Не ни трябва нов изборен кодекс, а нови лидери

Обстановката в страната през погледа на общественици
Обновена: 2 юли 2013 11:20 | 2 юли 2013 07:12, Петя Славова
103
Не ни трябва нов изборен кодекс, а нови лидери
Снимка: БТА

"Нов вот без промяна в правилата не е решение." Това мнение споделя в интервю за "Телеграф" социологът Васил Тончев. Според него не е достатъчно да се приеме нов Изборен кодекс. "Трябва да излязат нови политически субекти, нови лица, нови лидери, които да успеят да задоволят съответните нужди на хората за промяна", допълва Тончев.

"В процеса, който тече сега, има нещо много по-голямо и основополагащо от спора между лявото и дясното, а и от класовата борба. Това е борба за смисъла на държавността изобщо", категорично заявява пред "Капитал Daily" Явор Гърдев, кинорежисьор. "В тежката криза на представителството се осъзна, че изборът между една или друга партия е фиктивен избор, който само изглежда обоснован от идеологически ценности, но всъщност не е избор между ценности, а между аспекти на криминалното статукво. Проумяването на тази истина издигна летвата на политическия разговор на ново ниво", смята Гърдев. По думите му се наблюдава смущаващо "несправяне на действащите политици с появилата се нова обществена и политическа материя".

"Дясната идея съществува, но си търси адекватен носител, чака да покаже своята ефективност. " Така коментира протестите литераторът Валери Стефанов пред "Монитор".

В електорален план дясната идея в България е чудовищно уморена от изтощителните сблъсъци между нейните дългогодишни знаменосци. Затова под знамената на дясното днес дефилират всякакви фалшификати, всевъзможни политически еклектики и шарлатании." Подобно на Тончев и Гърдев, Стефанов не смята, че нови избори биха подобрили политическата обстановка в страната.

"За да отговорим на въпроса решение ли е новият вот избори, трябва да идентифицираме актуална политическа алтернатива. Простичко казано - какво се задава? Ако се задава нещо могъщо - като визия за страната, като принципи и морал, като политическа мъдрост, веднага ще кажем, че бързите нови избори са решение. Според мен обаче нищо подобно не се задава.

Край парламента обикалят с възродени надежди политически субекти, които малцина от българските граждани са готови да припознаят като реална алтернатива. Изтощени политически марионетки дебнат в политическата мъгла и мислят единствено за себе си, не за "милата родина", посочва Стефанов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
56
11
 
7
 
! Отговори
сара преди 10 години
Като начало ни трябва оставката на правителството !
55
7
 
7
 
! Отговори
???????????????????? преди 10 години
Предлаг аме предложения София да се отдели от Блгария , защото всички Проблеми започват от София , тоест София е проблемен град в България
54
7
 
15
 
! Отговори
Захари Стоянов преди 10 години
Господа ПРОТЕСТИРАЩИ ГЕРБ ви маниполира с откраднатите милярди левове.Трябва да сте много ПРОСТИ и *** за да не го схванете това. Съдете хората по делата им.Борисов и Цветанов в ЗАТВОРА за извършените ПРЕСТЪПЛЕНИЯ.
53
3
 
7
 
! Отговори
протестиращ преди 10 години
Оставка. Чакам цар Ивайло!
52
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много чалгари има това ни е основният проблем, а оттам идва и простотията.
51
0
 
10
 
! Отговори
той преди 10 години
И кои са тия нови лидери бе?Кажете ги де да ви .....
50
1
 
10
 
! Отговори
Комунистът преди 10 години
Обещаваме на всички - ВСИЧКО ! Само да няма недоволни! Оня ден минавам през протеста и питам протестиращите. Ей на... питам един мъж- ТИ КВО ИСКАШ,БЕ? - МИИИ... НОВА КОЛА И РУСА ЛЮБОВНИЦА- викам му-ИМАШ ГИ! питам една жена-ТИ КВО ИСКАШ,***?-Ами.. искам деца!-викам й-ИМАШ ГИ! КОЛКО ДА ТИ НАПРАВЯ? 2-3? МОМЧЕТА.. МОМИЧЕТА? срещам една бабка- питам е-ТИ КАКВО ИСКАШ БРЕ,БАБЧЕ?- вика ми-ИСКАМ САМО ДА СМЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ!- казах й-МАЛИИИ.. МАЛИИИ.. ЖИВИ И ЗДРАВИ ЩЕ СТЕ.. А ПАРИТЕ ОТ ПЕНСИИТЕ ВИ - У НАС!:)
49
4
 
12
 
! Отговори
Комунистът преди 10 години
А? Вече не искате ли "нов изборен кодекс"? Вече искате само "нови лидери"? Нямате грижа! Ще ви доведем и "нови лидери". Нови лица. Никога няма да сте ги виждали. Наши хора,разбира се,защото няма как да рискуваме! А ако искате и един бърз "нов изборен кодекс" ще ви спретнем. Да сте нахранени и доволни най после,когато пак започнем да ви "стрижем". Вие си знаете де. Гласувате за които и да е - получавате "нашите хора",съответно нас.
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Aко въведaт обрaзовaтелен ценз нaй добре. Сaмо дет избирaтелнaтa aктивност ще пaдне нa 10%.
47
9
 
6
 
! Отговори
ив! преди 10 години
Много ми е интересно защо това правителство си прави някакви планове за напред и дава на народа нов изборен кодекс, като народа не ги иска??? От къде тази наглост??? Искаме оставка и ще продължим да им я искаме докато не ни я дадат!
46
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тия със зaдължителните избори много ме дрaзнят. Кaто нямa никой,който дa припознaвaм зa мой зaщо дa глaдувaмЩе идa и ще пуднa прaзнa бюлетинa и резултaтa ще е същия. Обрaтно трябвa дa въведaт реистрирaне преди глaсувaне и дa нямa мъртви хорa глaсувaли зa ГЕРБ
45
7
 
3
 
! Отговори
Иво преди 10 години
До скарамушА вероятно може утре да кацнат марсиканци пред народното събрание. Има само 1 промяна за която говоря - задължително гласуване, нищо друго. Каквото каже 100% народа това да е и после да няма аз не гласувах ама тия не ми харесват. Този парламент е непредставителен, нестабилен, с над 85 % неодобрение от народа. В ЕС също го гледат с недоверие. Т.е не може и няма право да съществува. Те всеки ден говорят лъжи и рисуват апокалипсиси от които видиш ли само те можели да ни спасят.
44
15
 
4
 
! Отговори
Искам ОСТАВКА преди 10 години
Трябва ни и нов изборен кодекс в който да са отразени исканията на протестиращите, както и нови лидери, които да обединят десните партии и разбира се след като го изработят отиваме на предсрочни избори! За сега аз бих дал доверието си на ГЕРБ, защото тя е силна и обединяваща партия!
43
2
 
13
 
! Отговори
стефанова преди 10 години
Най-големият проблем е ,че няма справедлива съдебна система и за тази 23 годишна разруха няма нито един осъден премиер, министър или политик!При това който и да дойде е все едно и също!
42
0
 
11
 
! Отговори
скарамуш преди 10 години
До ИвоНови избори, при сега действащия Изборен закон, вероятно ще повторят сегашната конфигурация. Ако се промени законът, ситуацията ще бъде различна. А промяна на закон за 1 седмица, не, благодаря, по-добре да не го пипат.
41
3
 
5
 
! Отговори
той преди 10 години
До АсенчоАсенчо, без промяна на модела,без промяна на системата, резултата ще е същия, нови лица няма да има- пак ще са старите!Разберете,че сега е момента, в който тези в НС, могат да бъдат накарани да работят за хората, а именно израбтоване на изцяло нов Изборен Кодеск, който да не обслужва сегашните лица!Не те разбирам Асенчо, искаш оставка, а не искаш промяна! Оставката не е промяна, а запазване на статуквото! Имам чувството,че всички протестиращи искат това- запазване на статуквото!
40
4
 
8
 
! Отговори
Иво преди 10 години
Това компрометирано отвсякъде правителство може да има само една задача. Да гласува за 1 седмица задължително гласуване и да насрочва нови избори. Маймуните на политическия хоризонт са ясни, не нова конституция а нищо не може да промени това. Измежду тях ще избираме но нека да се гласува на 100 % и каквото излезе това е. Изобщо не споделям че нови избори ще повторят ТОЗИ парламент. Глупости на търкалета. Атака със сигурност е вече история, а при 100% гласували местанчо я има 5 депутата я не.
39
4
 
10
 
! Отговори
Ха, хаа преди 10 години
Тези знаят ли кво искат, или нямат пари да отидат на почивка? Та нали, за да има нови лидери трябва нов изборен закон, този закон нали в момента се прави от правителството на Орешарски и граждански организации. Или важното е ГЕРБ да ви плаща протестите и да седите там за 30 лева - смешници! 200 души ще говорят от мое име - гротеска!
38
2
 
7
 
! Отговори
Асенчо преди 10 години
Стига с тия приказки ЛЯВО И ДЯСНО!Не разбирате ли,че ХОРАТА НЕ СЕ ИНТЕРЕСУВАТ дясно ,ляво или центристко управление ще има!За повечето е важно СЕГАШНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ МУЦУНИ ДА СЛЯЗАТ от политическата сцена,да се въведе нов управленски модел,където ВСИ ЧКИ УПРАВЛЯВАЩИ да са подвластни на законите,а не да дерибействат ненаказано и да се дъ ржат безотговорно!Не ни плашете с мажоритарните избори-естествено е,ако няма сполука итогава да има протести-последните 20 години опити правим и нищоо!ОСТАВКА
37
0
 
8
 
! Отговори
Мистър Х преди 10 години
още нещо - не е нужно изцяло да се лишават политечските партии от държавна субсидия, тъй като тези които влизат в параменат имат черни каси, и се създава формат - влизаш в парламенат -оцелява, не влизаш - не оцеляваш. Трябав обаче да се намали пропорцията вместо по 12 лев на човек да се плаща по лев на човек. Освен това закона както го точи Сидеров е саморазправа -партиите влезли в парламенат ще получават огромна държавна субсидия, а тези извън него - никаква.