Бог не поставя някого за лидер да задоволява личните си амбиции!

Патриарх Неофит: Издига го, за да им бъде слуга и раб
Обновена: 4 юли 2013 18:41 | 4 юли 2013 18:34, Веселина Йорданова
56
Бог не поставя някого за лидер да задоволява личните си амбиции!
Патриарх Неофит. Снимка: БТА

Темата за лидерството засегна Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит в словото си, след като беше отличен днес с "Почетен знак "Стефан Стамболов" за лидерски принос към българската държавност. 

Бог поставя някого за лидер не за да задоволява той личните си амбиции и цели, а за да послужи за благото на онези, над които е поставен. Издига го не за да господарува над тях, а за да им бъде слуга и раб, каза патриархът, цитиран от БТА.

В словото си главата на Българската православна църква подчерта, че лидерът от Новозаветното време трябва да приема своя пост като възложено му от Бога служение на ближните, да бъде човек, който се грижи не само за своето добруване, а за благоденствието на онези, грижата за които му е възложена.

"Ето такъв трябва да бъде истинският лидер - отдал напълно себе си на волята Божия и на грижата за поверените му от Него хора. При това не по принуда, а доброволно. Приелият служението на лидер свободно избира да пренебрегва своите желания, удобство, спокойствие, не поради страх, а от любов към този, който го е издигнал на този пост и към онези, над които е поставен. Тогава и поверените му души ще го слушат, ще го уважават и следват не поради страх и принуда, а водени от доверие, искрено уважение и любов", каза патриарх Неофит.

По думите му липсата на смирение у един лидер, липсата на достатъчно вътрешна сила, за да преодолее себичните си желания, своя егоизъм, гордост, егоцентризъм, тщеславие, са непреодолима пречка той да прояви истинска загриженост за поверените му души и да долавя техните нужди и потребности.

"Егото", надделяващо над жертвената любов, винаги ще отклонява усилията му в посока към осъществяването на неговите лични цели и амбиции и ще му пречи да води поверените му към общ напредък и благоденствие, добави той. По думите на патриарх Неофит липсата на смирение е пречка и за нещо друго, което е от изключителна важност за един добър лидер - способността да се вслушва в другите, да се учи, да приема съвети, напътствия и критики и да се съобразява с тях.

Лидерът, в когото има гордост, е уверен, че взима най-правилните решения и че никога няма да допусне грешка, а това е сигурна предпоставка за провал. Когато е овластен да взима решения, които засягат много хора, човек трябва да бъде особено внимателен и отговорен, особено смирен, със съзнанието за човешката си немощ и несъвършенство. Да управлява, без да се превъзнася над другите с разбирането, че не превъзхожда тези, които са му подчинени, че всеки от тях има нещо, някакво качество, с което го превъзхожда и заради което трябва да благоговее пред него и се учи от примера му - у един - смирение, у друг - кротост, у трети - търпение, мъжество, разсъдителност.

Да помни, че в един момент е пръв, а в следващия миг Бог може да му отнеме всичко. Да не забравя, че Бог издига и сваля, че от Него е всяка власт, че пред Божието лице са делата, мислите и намеренията му и пред Неговия нелицемерен Съд ще дава отчет за тях, каза патриарх Неофит и подчерта, че лидерството е Божи дар, но и голяма отговорност, защото "комуто е много дадено, много и ще се иска, и комуто много е поверено, от него повече ще се изисква".

Словото на патриарха, произнесено днес на Седмата научна конференция по проблемите на лидерството, под надслов "Национална сигурност: духовност и лидерство" в Националния военноисторически музей, беше бурно приветствано от присъстващите. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: патриарх Неофит
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
0
 
! Отговори
Спайдърмен преди 10 години
До ИНТЕЛИГЕНТЕН ДИЗАЙНВсички вярващи, моля, напишете в търсачката "Спайдърмен" и прочетете само няколко абзаца по темата. Напълно е възможно да прозрете, че четете далеч по-логични и правдоподобни неща от тези, написани в Библията и по темата "Интелигентен дизайн".
43
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо ли , като че ли , в края на всяко изречение е премълчано -- , а Бойко Б ?
42
0
 
1
 
! Отговори
R. преди 10 години
Ако става на въпрос за вяра в този свят учените почти "всичко" са открили ..... Но нека да бъдем реалисти в българската политика, феномена "смирен" политик ще бъде световна сензация! До 46, много прибързани изказвания правиш, просто самото използване на "Сатаната" е излишно, защо му е на дявола да съсипва нещо което е вече съсипано.
41
0
 
15
 
! Отговори
NAMESTNIK преди 10 години
Браво ,взе да ми се издига във очите този човек . Доста читав изглежда. ПОЗДРАВЯВАМ ВИ Dominne et Deus
40
0
 
11
 
! Отговори
Недан преди 10 години
До Обективен Гледай да не те пипне рак , че тогава ще станеш най силно вярващият в Бога и ще лягаш и ставаш енциклопедията на билките....Внимавай, внимавай, какво шляпаш!!! Един *** казваше , че той имал пари и можел да направи всичко и да се излекува от всичко. Познай от първият път---- дали се излекува? А за словата на Патриарх Неофит какво да кажа -МЪДРОСТ.
39
1
 
3
 
! Отговори
kapanec.senovo преди 10 години
Князът на този свят си кадрува общо взето а Господ си гледа Вселенските работи и грижата за Равновесието..Но накрая всеки си получава неговото, и така е било винаги... Днес изпитанията и изкушенията са повече, Църквата е в потиснато състояние а оттам и загубените души и образа на живот, който битува в света.Църквата и държавата като Богоустановени институции в човешкото общество не могат да са слуги на Сатаната. Ако тези институции отпаднат и Бог се отрече от тях, те ще изчезнат от живота.
38
4
 
13
 
! Отговори
Georgi Georgiev преди 10 години
Мое лично убеждение е, че патриарх НЕОФИТ трябва да оглави не само българската църква, но и държавата ни!
37
9
 
9
 
! Отговори
TatoCtalin преди 10 години
Един честен българин който говори като руския патриарх Кирил,може да се замислим колко беди безбройни ни донесе англо-саксонската демокрация. Слава на Русия.
36
4
 
8
 
! Отговори
ИНТЕЛИГЕНТЕН ДИЗАЙН преди 10 години
Всички атеисти, моля напишете "ИНТЕЛИГЕНТЕН ДИЗАЙН" в търсачката и прочетете само няколко абзаца по темата. Напълно е възможно да прозрете единствената истина.
35
6
 
16
 
! Отговори
Реалността: преди 10 години
Безбожието/атеизмът са наложени и продължават да се налагат от юдо-комунистите като едно от средствата за духовно и физическо елиминиране на християните. Нама как да ви направят юдеи, за това натискат междинния вариант - да ви направят атеисти. Същото, което сърбите направиха с българите в Македония, не можаха да ги сърбизират, но им внушиха отново междинният вариант - като не искате сте сърби, нама поне да сте българи - ще ви измислим да сте македонци. До голяма степен успяха.
34
1
 
28
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
Много правилни думи. Мъдрост има в тях. Дано се вслушат управляващите! Дано ги изпълнят всички!
33
2
 
3
 
! Отговори
tih velikan 681 преди 10 години
Kajete mi EDIN deputat ot tova pravitelstvo,koito SLUGUVA NA NARODA I SHTE SI NAPISHA I TRITE IMENA.Ako nyama takiva slugi,DOLU,VSICHKI ZATLUSTYALI GOVEDA V POLIT.KOMUNO TURSKO FASHISTKO TYALO!!!!
32
6
 
8
 
! Отговори
Иванов преди 10 години
Тъкмо си търсих успокоение, смирение и търпение, докато ни вземат живота и го намерих ТУК :)))Значи, те да крадаи и лъжат, пък ние понеже не множе на тях, да вярваме на трети, щото той бил поставил предните над нас, с цел и разбира се за наше добро??
31
7
 
14
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Не могат да бъдат правдиви думи, ако не отбелязват че цялата влас в България и навсякъде е еврейска! Еврейска е не в контролния пакет, а изцяло. Тази власт и не допуска да стане дума за нея. Това е власта която уби Христос и оттогава непрекъснато го убива!
30
8
 
18
 
! Отговори
герберче преди 10 години
хубави думи, тези които пишат глупости по-надолу да се бяха вслушали, обаче на мен ми се струва, че докато някои хора вече са ги мислили и помислили тези неща, други - явно не ги интересуват и продължават с егоизма си напред, което ще им донесе беди. аз мисля, че патриархът правилно ги казва нещата, но няма кой да го разбере и чуе добре.
29
17
 
10
 
! Отговори
Обективен преди 10 години
Новината е в графа България/Политика, значи няма нищо общо с Бог. Политиката е *** работа, следователно т. нар. "божии лица" са нищо повече от обикновени бизнесмени, каращи лимузини... Кой каза, че Вие представлявате Бог?! Имате ли трудов договор с Бог, плащате ли здравни осигуровки?
28
15
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ваше Преосвещенство! Прекрасно говорите, но да бяхте насърчили и Божиите служители да действат. И то с личен пример.Дано да си разбрал грешката си през м. февруари, когато вместо при протестиращите българи да излезеш, ти отиде в правителствена болница при един с високо кръвно!Дай си шанс и повече не прави такива грешки! Жив и здрав да си!
27
21
 
10
 
! Отговори
Обективен преди 10 години
Бог и билките са за бедните.
26
7
 
20
 
! Отговори
Петър Николов преди 10 години
До вероучениеСтига сте хулили. Дядо Неофит не е бил агент. Няма никакви саморъчни показания, донесения, разписки за получено възнаграждение. Питали са го за една международна конференция и той е отговорил.
25
23
 
7
 
! Отговори
Набожен преди 10 години
Думите са му чудесни и верни; но като се сетя-че са казани от Агент Симеонов, почернил живота на мирни люде в името на режима....