Не тръгвайте по пътя на Цеков, зове БЛС

Лекарският съюз доволен от освобождаването му
Обновена: 4 юли 2013 16:06 | 4 юли 2013 16:06,
16
Не тръгвайте по пътя на Цеков, зове БЛС
Пламен Цеков. Снимка: БТА

Освобождаването на Пламен Цеков от поста директор на НЗОК е принципна промяна на човек, който доказано не може да се справи с управлението на Касата и който е влязъл в конфликт с всички партньори. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов пред БТА.

Днес парламентът гласува освобождаването на Цеков заради несправяне със задълженията. Левицата отдавна искаше оставката му, а БЛС неколкократно е обявявал недоволството си от начина, по който Цеков ръководеше касата.

Новият управител трябва да бъде експерт, който да навлезе в работата много бързо, да бъде достатъчно диалогичен и да направи сериозна проверка на състоянието на НЗОК, заяви още Райчинов. Д-р Райчинов каза, че не е имал възможност да види документи, доказващи, че д-р Цеков не се справя с работата си, тъй като от НЗОК не е предоставяна информация на лекарския съюз, въпреки че по закон това трябва да става на всеки три месеца.

Българският лекарски съюз е готов да води преговори за Национален рамков договор за следващата година с новия директор на Касата, който и да е той, при условие че "не върви по пътя на д-р Пламен Цеков".

Райчинов изрази надеждата си, че до 9 юли, за когато е предвидено изслушването на новите кандидати за управленския пост, няма да се случи нищо фатално в сферата на здравеопазването.

В прессъобщение Българският лекарски съюз пък предлага на министъра на здравеопазването да се преустановят на този етап всякакви уволнения и назначения в болниците.

От съсловната организация предлагат МЗ да изготви наредба за избор на ръководните постове с конкурс, като се определят ясни и точни критерии и изисквания за заемане на съответните длъжности. В наредбата трябва изрично да е заложено, че те могат да се освобождават само при неизпълнение на ангажиментите, поети при конкурса, или несправяне с работата по конкретни показатели. По този начин според БЛС ще се предотвратят "политически чистки".

БЛС настоява да не се приемат препоръки от никакви политически партии, лица или организации за назначаване на ръководни кадри в здравеопазването и изразява категоричното си становище за ненамеса на политиката в лечебните заведения.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
3
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
до голям праз! Ще ти отговоря в твоя просташки стил и тон.30Гг. работя като мед.фелшер в неотложна помощ и продължавам да го правя в ДКЦ.Така,че не надничам в чужди канчета! Моите обяснения са малка част от реалността.Те са продиктувани от възмущението,че новата здравна реформа влязла в сила през 2000г. по идея на Мими Виткова категорично не работи в интерес на пациентите.От некомпетентни хора,чийто живот през годините е зависел от адекватната ми и професионална реакция ум не взимам!!!
14
1
 
1
 
! Отговори
голям праз преди 10 години
До megi 55Не гледай в чуждо канче, злобарко! Винаги джипитата са искали да им се плаща на преглед, а не на капитация - тогава ще взимат от 5 до 10 пъти повече. Но както винаги, системата е направена с трици зайци да лови. Личният лекар получава за пациент 12лв. за година, за неограничен брой посещения. А не 20лв. за посещение, както е редно.
13
0
 
6
 
! Отговори
тъпчо преди 10 години
Аз пък да ви кажа една кратичка: ЗДРАВНАТА КАСА СЕ ИЗТОЧВА ПОГОЛОВНО! За това все няма пари. Онзи ден баща ми беше "убеден", че "не чува". И съответно го "обзаведоха" със слухов апарат. За 400 лв, Подобни примери мога да пиша до утре.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименТя също беше сменена по политически причини. Но истината е че парите на осигуряващите се трябва да бъдат в персонални сметки
11
3
 
9
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
Да лекарският съюз защитават интересите на колегите си по всякакъв начин и в никакъв случай на пациентите.Знае ли някой от вас,че заплатата на едно джипи е равна на броя записани пациенти а не на броя прегледани за месеца.Това справедливо ли ви звучи?Всеки месец ли ходите при л.си лекар?Когато плащате потреб.такса получавате ли фискален бон?И още мн.неща в интерес на лекарите.Всичко това се плаща от касата ,източва се по всякакъв начин.И ако д-р Цеков е контолирал това е неудобен и полит.и икон.
10
0
 
2
 
! Отговори
123 преди 10 години
дофторе, и аз съм също дофтор, спецЯлист, и когато се опитвах да започна нещо в Бг и заговорих някой колеги ГП-та, ми беше казано-да, готово, мини да направиш оферта...Затова сега ви правя винки-винки откъмто слънцезалязва. Поне докато не си почистите обора
9
1
 
13
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
Д-р Цеков не ми е любимец,но освобождаването му е политическо.В това и нещо по сериозно е тревожното.През касата годишно минават около 3 милиарда.Сравнете го с фискалния резерв на БГ.Става въпрос за наши пари и голямо крадене.БСП настояват за такса от 1 лев за пенсионери.Здр.министър каза,че няма проблем.В НЗОК има достатъчно пари за тези разходи.От там нататък обясняваше колко зле е бюджета на касата ,др.Цеков не управлява прозрачно.Да но слагат сестрата на Ю.Йотова махната вече веднъж за това
8
0
 
10
 
! Отговори
болен здрав носи преди 10 години
Така ще бъде докато парите ни от здравни осигуровки отиват в една бездънна яма, а не по сметката на всеки осигуряващ се. Не искам задължително здравно осигуряване, след като не получавам адекватна помощ.Клинични пътеки, рецептурни книжки,направления за специалист, задължителни периодични прегледи/формални/,потребителски такси,липса на часове за специалисти/при плащане на прегледа лично специалиста е свободен/-всичко това ме разболява още повече.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дофторе само че по света има правила и плащат данъци.
6
8
 
3
 
! Отговори
дофтор преди 10 години
ананимният,ти лично ли предаваше направленията от джипитата на специалистите или си на принципа-Чух,не видях и нищо не разбрах??Здравната каса намали направленията с 40 процента тази година,но нали ние като пациенти си мълчим-то е в наша минус.Миналата година от ГРОБ окрадоха 1милиард! и 400 мил пари от нашите осигуровки и го дадоха на бюджета,за да си пълнят дупките-някой от нас да се обади??пак лекарите ви виновни.За инфо за незнаещите-по целият свят медиците и зъбарите са най-добре платени.
5
3
 
12
 
! Отговори
Йосиф Висарионович преди 10 години
Новият управител ще бъде супер експерт и се казва Румяна Тодорова - сестра на червената евродепутатка Илияна Йотова. Другарите пипат здраво!!!
4
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не тръгвайте по пътя на Цеков-Дайте на лекарете и фармацевтите да крадат.
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българският лекарски съюз - защитник на крадливите доктори, които източват здравната каса в джобовете си чрез: -отчитане на профилактични прегледи без да са извършени-прегледи на починали хора- лични лекари продават направленията на специалистите-след това на пациентите казват, че са свършили.-и много други начини за крадене.
2
0
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
КРАЙНО ВРЕМЕ Е С ЧАСТНИТЕ ЗДРАВНИ ЗАВЕДЕНИЯ ДА НЕ СЕ ПОДПИСВАТ ДОГОВОРИ. КОЙТО ИСКА И ИМА ПАРИ ДА ОТИДЕ ТАМ ДА СЕ ЛЕКУВА , НЕ ДА ИМ СЕ ПОЗВОЛЯВА СЪС МНОГОТО ВРАТИЧКИ ДА ЦОЦАТ ЗДРАВНАТА КАСА. НО ТОВА СТАВА СЪС СЪГЛАСИЕТО НА ПАРЛАМЕНТ И ПРАВИТЕЛСТВО. НИКОЙ НЕ ПИТА БЕДНИЯ ИЗСТРАДАЛ НАРОД ОТКЪДЕ ПАРИ ЗА ПРЕГЛЕД , МДД ТА , СНИМКИ И ДРУГИ ПОДОБНИ. ВРЕМЕ Е ДА СЕ ПОРАЗРОВЯТ ИЗ МИНИСТЕРСТВОТО И ДА ПРОВЕРЯТ НЯКОЙ НЕЩА, А НЕ ПРИ ПРОВЕРКИ ДА БЪДАТ ПРЕДУПРЕЖДАВАНИ ПРЕДВАРИТЕЛНО ИЛИ С ПЛИКЧЕТАТА.
1
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ХАЙДЕ СЕГА ВЪРНЕТЕ СЕСТАРАТ НА УСТАТАТА ИЛИЯНА ЙОТОВА. НЕ ПИТАЙТЕ ОРЕШАРСКИ КОЙ ЩЕ НАСЛЕДИ ЦЕКОВ ,ЗАЩОТО СЪС СИГОРНОСТ НЕ ЗНАЕ. ПИТАЙТЕ СТАНИШЕВ И ДОГАН ТЕ СА ПОЛИТИЧЕСКИТЕ ИНЖИНЕРИ.