Четящ маратон подкрепя Сугарев, който гладува 11-и ден

Съпричастни с неговия избор се събраха пред НС с книга в ръка
Обновена: 6 юли 2013 15:05 | 6 юли 2013 15:05,
149
Четящ маратон подкрепя Сугарев, който гладува 11-и ден
Снимка: БТА

Творби на Едвин Сугарев - стихове и есета, и откъси от книги на фотографа Николай Генов, четат техни приятели и колеги днес  пред паметника на Цар Освободител - срещу парадния вход на  Народното събрание.  На този "четящ протест-маратон" искаме да прочетем части от  книги на Едвин Сугарев и на фотографа Николай Генов, за да бъдем по този начин съпричастни с техния човешки избор", обясни за  БТА идеята на маратона Пенка Ватова от Института за литература  при БАН. 

Тя уточни, че гладната стачка на Едвин Сугарев продължава вече 11-и ден, а на Николай Генов - професионален фотограф и  пътешественик - пети ден.

Още по темата
Маратонът днес ще продължи, докато има желаещи да четат от  книгите на Сугарев и Генов, каза Ватова. Попитана дали ще призоват Едвин Сугарев да прекрати гладната си стачка, Пенка Ватова отговори, че неговите приятели са направили това многократно.

"Тези, които обаче добре го познаваме, знаем, че това е неговият начин и осъзнат избор, и затова го ценим. "Тук сме не да го поощрим да свърши живота си чрез глад, а да оценим жеста му", заяви Ватова. 

Сред дошлите на четящия маратон бяха Митко Новков, Ясен Атанасов, Теодора Димова, поетесата Екатерина Йосифова. Тя беше донесла първата книжка на Едвин Сугарев - т.нар. самиздат, издадена от самия него, на евтина хартия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


149
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
3
 
8
 
! Отговори
до 14 преди 10 години
Ако никой не четеше, не проектираше и трактор нямаше да знаете какво е.
16
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този *** това трябва да го тренира по-усърдно,защото това най-вероятно ще е неговата съдба щом се провали пред Сорос и компания (Tипинг пойнт).Те ще го оставят гладен и така по естествен път ще се изпълни съдбата,която той така умело провокира."Отворено общество" ще отвори една голяма дупка в стомаха а ще затвори една малка в гъ*а му.
15
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сини, червени, зелени заедно ако се обединят (в затвора), страната веднъж завинаги ще се оправиБаба Ванга
14
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само минути след като Доку Умаров призова за атентати, и протестиращите хукнаха да четат "произведенията" на Едвин!
13
18
 
28
 
! Отговори
четат от корана преди 10 години
На снимката: талибани четат от корана!
12
8
 
19
 
! Отговори
nedjlko.grozev преди 10 години
Да припомня: По време на едно от старите си гладувания Едвин се "възстановяваше" в приземните офиси /до хладилниците/ на едно столично заведение,а когато Желю Желев се притесни за здравето му и изпрати ген.Стоянов да разбере състоянието му,генералът рапортува лаконично: "Няма опасност - лицето се храни обилно!".
11
3
 
18
 
! Отговори
до финала! преди 10 години
Давай, Едвин! Още малко ти остана до финала!
10
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
zaminaVAITE NA POLETO TAM KNIGA NE VI TREBVA BE NESHTASNICI POLETO PUSTEEEE ZARDI TAKIVA KATO VAS MARZELIIIIII KVO MI 4ETETE RABOTETE BE KADE V EVROPA POLETO PUSTEEEE NIKADE SAMO U BALGARSKO OT MARZEL
9
14
 
28
 
! Отговори
Стефан Генов преди 10 години
Ама хич не ме интересува този *** ,евреин.Простака си е ***
8
4
 
10
 
! Отговори
Иван преди 10 години
до 6 БУДА : Така е - протестиращите не искат БСП на власт а Бойко не е бил член на БСП.
7
10
 
37
 
! Отговори
Салахадин преди 10 години
Що не гладува ,като приеха "ФАРОВЕТЕ",що не гладува когато сложиха 10% на лихвите,що не гладува,като приемаха по комисии да забранят достъпа до сайтове за залагания още при ГЕРБ!!!Ай, ша ти се не види платената ***!!!
6
7
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сугарев е диабетик , а от опит мога да ви кажа ,че само от пропускането на едно хранене последвано от вземане на инсулин човек може да си отиде като нищо , така че 11 дни - айде стига бе
5
6
 
20
 
! Отговори
Джони преди 10 години
БАН много бързо забравиха обидите.
4
7
 
37
 
! Отговори
Че преди 10 години
Тоя псевдо-дисидент пак не случи момента за гладна стачка. Уви пак ще сме свидетили за неспазени принципи и тайно похапване на луканка
3
12
 
38
 
! Отговори
Позор! преди 10 години
Хахахахаха, вижте им лицата на "умните, интелигентните, богатите, с кучета и бебета" .... Няма да се учудя, ако почнат да четат и "Винету" зомбираните *** :D
2
10
 
31
 
! Отговори
di преди 10 години
Е, нека те управляват мутрите. Протестирай да ги върнеш. Те това и чакат, за това плащат.
1
29
 
14
 
! Отговори
заминавам преди 10 години
Аз така и така ще емигрирам не ми се живее управляван от комунисти,ще изляза направо с куфара да протестирам и после терминал 2 изхода от кризата.Аз отивам с куфара утре.