Ден 26: Викове оставка пред прозорците на властта

Контрапротест се проведе отново пред НДК
Обновена: 9 юли 2013 22:40 | 9 юли 2013 19:29,
637

Снимка: Булфото

Въпреки лошото време отново хиляди протестиращи се събраха на площад „Независимост“ и настояват за оставката на правителството на Пламен Орешарски. Това е 26-ият  ден на протеста. Проливният дъжд обаче, който се изля в столицата, явно стана причина за по-малкото хора, които се събраха първоначално на площада.

Те отново блокираха движението по бул. „Цар Освободител” и бул. „Дондуков” пред сградата на Министерския съвет в столицата.

Знамето, окачено на сградата на бившия Партиен дом, е паднало, вероятно от бурята, и протестиращите тълкуват това като символ на падане на правителството. Отново се чуват освирквания и призиви за оставка. Протестиращи развяват във въздуха български знамена и бият тъпани.

Сред протестиращите се открояват двама мъже с червени забрадки, които по думи им били злите червени бабички, които се събират на контрапротест.

Недоволните носят плакати с надписи „Ако пречат, блокирай София”, „Сряда сутрин, блокирай парламента”, „Успехът на протеста е неизбежен”, „Искаме незабавни промени в Изборния кодекс и конституцията”, „България каза – Орешарски върви си”.

Полицейското присъствие в района е засилено. Около 3000 души са се събрали на ларгото пред Министерски съвет към 20 часа, съобщиха от МВР. Протестът е започнал спокойно, като към момента няма данни за нарушения на обществения ред или инциденти.

През последните две вечери протестното шествие промени маршрута си и от Орлов мост по бул. "Цариградско шосе" хората се отправят към Окръжна болница. Тази вечер протестиращите отново избраха този маршрут.

Шествието се движи и по двете пътни платна на "Цариградско шосе". Протестиращите носят плакат "България каза: Ореширски, върви си!" В шествието участват малки деца с колелета, младежи с ролери и скейтбордове. Има и домашни любимци.

Хората са издигнали лозунги "Искаме справедливост за България! Защо ни гоните?", "Проблемът не е в хората, а в системата" и "Български производители, елате на "Орлов мост", ще  изкупим стоката ви".

Пред Полиграфическия комбинат протестиращите направиха „мексиканска вълна“.

Протестните митинги и шествия започнаха на 14 юни след  избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, който по-късно беше отменен от Народното събрание.

Към 18 часа, пак пред НДК, пък се събраха около 40 души  в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски. По данни на самите протестиращи в събираната подписката за оставката на президента Росен Плевнелиев са събрани около 900 подписа, а в подписката за подкрепа на правителството - над 30 000. Такива подписки се събират в цялата страна. 

Организаторите се заканват, че ще има контрапротести, докато има и протести против кабинета на Пламен Орешарски.

Информацията е актуализирана към 22.00 часа
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


637
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
4
 
5
 
! Отговори
художника преди 10 години
Целия свят се тресе от протести, защото интернет пространството се глобализира.Хората искат прозрачност във всяко управление. Спомнете си за Уикилийкс, Сноудън/дето разконспирира американските тайни служби/. Хората вече са достатъчно информирани, за да можеш да ги манипулираш, освен....... в България.Особено тия с неспирните им епитети Боко, Цвъко, Гея, Бея, Злодея и т.н.НЕ СТЕ ОРИГИНАЛНИ! Енергия за промяна и обществен контрол, това искат хората на протестите !
59
10
 
3
 
! Отговори
просто аз преди 10 години
До ГеоргиГоше, на следващите избори, за пореден път народа ще покаже на такива, като теб, че НЕ желае комунисти и турци във властта. Знаем, че *** сте с къса памет, но ще ти припомня, че вие ЗАГУБИХТЕ последните избори ( и не само тях ) , не очаквай на следващи избори да е различно.
58
10
 
5
 
! Отговори
smehurko:))))))))))) преди 10 години
До Георги Да прав си много *** който са платени са Към 18 часа, пак пред НДК, пък се събраха около 40 души в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски. В една ПРАВОВА И ЕВРОПЕЙСКА държава си подават веднага оставката при протести над 26 дена с над по 10.000 човека. и контрапротест от 4о човека платени...........Изводите сами си направете:))))
57
4
 
9
 
! Отговори
До Симеон преди 10 години
Цветанов призна, че има спестени 30 милиона лева от държавни субсидии само за миналите години (без последната)!10 хил протестиращи по 50 лв на човек на ден прави точно половин милион!30 милиона стигат точно за два месеца! И то без да харчиш субсидиите за последната година!
56
7
 
6
 
! Отговори
viktor.stoichev преди 10 години
Иха най-чаканата и коментирана новина.После нямало интерес към протеста.Цъкайте платени лакеи, цъкайте че нашите държава има да връщат на хората!Само не лъжете бабите си, че се занимавате с политика и работите нещо на компюУтор.
55
2
 
1
 
! Отговори
matematik преди 10 години
До Симеонех, Симеончо.....каква сметка избаца, направо ни остави в тъч....30 дена по 1 лев на 30,000 души, 300,000 вика....
54
8
 
1
 
! Отговори
smehurko:)))))))))) преди 10 години
До СТРАНДЖАТА III Хубаво е първо да се запознаете с това което е малка част част от работата на Орешарски briz15 barometar.net/59328/ :))))))))))))))) И след това да погледнете колко хората който го подържат :)))))))))) .Но не се учудвам за платени и с КЮ под 80:)))))))))))))).И с речник на колибари. ............................Изводите са от 1.000.000.000 Ще открадна на 60%.А и има за сметките в офшорки На Моника+Станишев Но няма Г-л Прокурор пълно мълчание........
53
2
 
15
 
! Отговори
РAД преди 10 години
До ВОЛЕН РАЗБИВАВИДЯХ ЛУКСОЗНАТА КЪЩА НА ПЛЕВНЪО ОФШОРСКИ ПОСТРОЕНА С НАШИТЕ ОТКРАДНАТИ ПАРИ ! ДОКАТО БЪЛГАРИНА ЖИВЕЕ С 500 ЕВРО НА МЕСЕЦ ТОЗИ ОЛИГАРХ УЖ БОРЕЦ СРЕЩУ ОЛИГАРХИЯТА СИ ПОСТРОИЛ НЕЗАКОННО ИМЕНИЕ ОТ 3 МИЛИОНА ЕВРО !
52
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МУТРИТЕ МУТРИТЕ СЕ *** С ТЕЗИ ПРОТЕСТИРАЩИ С КОИТО ИСКАТ ДА ОТЪРВАТ ЗАТВОРА АМА МАИ НЯМА ДА ОСПЕЯТ....
51
2
 
27
 
! Отговори
Лозунг на протестите преди 10 години
Никой не може да бъде министър-председател на България освен Бойко Борисов!Никой не може да бъде вътрешен министър на България освен Цветан Цветанов!Протести до дупка!Или докато... свършат парите!
50
13
 
5
 
! Отговори
Симеон преди 10 години
Как според вас някой ще плати на толкова много хора? Честно? 30 дена на 30 000 ако даваш по 1 лев - 300 000. Найстина ли смятате че това е възможно? Виж "контрапротеста" или по-скоро митинга е друго нещо. 20 *** от ДПС, 30 пенсионера от БСП, 5 внуци за поддръжка на старите хора.
49
6
 
18
 
! Отговори
Достатъчно преди 10 години
Полицията трябва скоро да започне да си върши работата.Заради шепа мързеливи интерестчии калинки които по цял ден пият кафе и рисуват плакати трябва да се определи место кадето могат да си *** на воля. Не е нужно да смущават нормалният живот на работищите в София и Пловдив.Блокиране на кръстовища и магистрали е незаконно в истинска Европа.
48
4
 
14
 
! Отговори
Ясни искания... преди 10 години
...на "протестиращите":министър-председател Бойко Борисоввътрешен министър Цветан ЦветановПротести до пълна победа!
47
4
 
18
 
! Отговори
Протестите са ... преди 10 години
...са платени от Бойко Борисов и Цветан Цветанов!Истинските протестиращи нямаше да се уплашат от един летен дъжд, но платените искат да има платят допълнително врени и за това не излезнаха тази вечер!
46
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
26 дни рай за ненормалниците
45
6
 
0
 
! Отговори
Симеон преди 10 години
youtube/watch?v=jiiKGCM4VYgИзслушайте песена. И всеки да си каже след това дали не го е срам от себе си!
44
22
 
10
 
! Отговори
SZ преди 10 години
Платената глутница драскачи на Доган,Сидера и Сергея само чака статия за протеста и започва да си заработва надницата цъкайки по клавиатурата и плюейки по монитора.Вместо да хулите хората,които търсят справедлива промяна на политическата система в България,отидете да крепите Ореха при другите 40 зачервени феса пред НДК.Ще станете 46.
43
3
 
14
 
! Отговори
@#$%& преди 10 години
Какво врещят при условие, че всички от сградата си бият камшика още в 5:30, ако изобщо са дошли на работа:)
42
8
 
20
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Сега се зачудих, един интелитегентен, но поради някаква причина безработен човек винаги търси начин как да усвои нови знания, умения, учи езици, нови неща за да може да е конкурентен и актуален на пазара.Явно за протестиращите, които сутрин пият кафенца, а вечерно време пият бирички пред НС явно не важат тия порядки. Що така?
41
20
 
8
 
! Отговори
Симеон преди 10 години
От известно време наблюдавам едни и същи хора да излизат с едни и същи коментари в защита на този цирк "Орешарски". Хора, незнам колко ви плащат ама не смятате ли че сте жалки? Вярвате ли че като 20 дена ви дават мизерни пари за да поствате едно и също нещо, ще си помогнете за бъдещето? С толкова краткосрочно мислене, винаги ще си останете същите. НЯМАТЕ НИКАКВО БЪДЕЩЕ!Замислете се, че това което правите е позорно. Казвате ли на приятелите си за това... или ви е срам да не ви се смеят?