Ден 26: Викове оставка пред прозорците на властта

Контрапротест се проведе отново пред НДК
Обновена: 9 юли 2013 22:40 | 9 юли 2013 19:29,
637

Снимка: Булфото

Въпреки лошото време отново хиляди протестиращи се събраха на площад „Независимост“ и настояват за оставката на правителството на Пламен Орешарски. Това е 26-ият  ден на протеста. Проливният дъжд обаче, който се изля в столицата, явно стана причина за по-малкото хора, които се събраха първоначално на площада.

Те отново блокираха движението по бул. „Цар Освободител” и бул. „Дондуков” пред сградата на Министерския съвет в столицата.

Знамето, окачено на сградата на бившия Партиен дом, е паднало, вероятно от бурята, и протестиращите тълкуват това като символ на падане на правителството. Отново се чуват освирквания и призиви за оставка. Протестиращи развяват във въздуха български знамена и бият тъпани.

Сред протестиращите се открояват двама мъже с червени забрадки, които по думи им били злите червени бабички, които се събират на контрапротест.

Недоволните носят плакати с надписи „Ако пречат, блокирай София”, „Сряда сутрин, блокирай парламента”, „Успехът на протеста е неизбежен”, „Искаме незабавни промени в Изборния кодекс и конституцията”, „България каза – Орешарски върви си”.

Полицейското присъствие в района е засилено. Около 3000 души са се събрали на ларгото пред Министерски съвет към 20 часа, съобщиха от МВР. Протестът е започнал спокойно, като към момента няма данни за нарушения на обществения ред или инциденти.

През последните две вечери протестното шествие промени маршрута си и от Орлов мост по бул. "Цариградско шосе" хората се отправят към Окръжна болница. Тази вечер протестиращите отново избраха този маршрут.

Шествието се движи и по двете пътни платна на "Цариградско шосе". Протестиращите носят плакат "България каза: Ореширски, върви си!" В шествието участват малки деца с колелета, младежи с ролери и скейтбордове. Има и домашни любимци.

Хората са издигнали лозунги "Искаме справедливост за България! Защо ни гоните?", "Проблемът не е в хората, а в системата" и "Български производители, елате на "Орлов мост", ще  изкупим стоката ви".

Пред Полиграфическия комбинат протестиращите направиха „мексиканска вълна“.

Протестните митинги и шествия започнаха на 14 юни след  избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС, който по-късно беше отменен от Народното събрание.

Към 18 часа, пак пред НДК, пък се събраха около 40 души  в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски. По данни на самите протестиращи в събираната подписката за оставката на президента Росен Плевнелиев са събрани около 900 подписа, а в подписката за подкрепа на правителството - над 30 000. Такива подписки се събират в цялата страна. 

Организаторите се заканват, че ще има контрапротести, докато има и протести против кабинета на Пламен Орешарски.

Информацията е актуализирана към 22.00 часа
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


637
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
15
 
6
 
! Отговори
съвет преди 10 години
Представям си как е ставал инструктажът, събрани са в кръг другарките и другарите и на всички общо им е казано какво да повтарят пред НДК. И другарките и другарите го повтарят, испълнителни са, никаква самоинициятива не проявяват, такава им закалката от 44та до 89та, мачкани са, уеднаквявани са, командвани са като стадо...
39
14
 
6
 
! Отговори
ас преди 10 години
До 432110 лв на тези са им много. Как цяла България е на мнение, че трябва да се махне правителството, а не видиш ли в Dnes.bg и някои други форуми, хората са против? Жалки типчета, които не могат да си припечелят паричките, поради липса на акъл и кадърност .
38
18
 
5
 
! Отговори
Покрусен преди 10 години
До бг7 милиона...КЪДЕ ГИ БЕ?!?! С бебетата и старците дали имаме 5??!!? И повярвай ми, точно мен надали ме храниш...Скапани комунисти Терминал 2 и да ви няма....
37
3
 
19
 
! Отговори
От Прибирайте се! преди 10 години
Не ми щракайте минуси, а по-добре си напрегнете малките главички и утре на протеста, като ви снимат пак от *** btv, попитайте Бойко Борисов дали има общи фирми с Пеевски. Не, че ще ви излъчат, де, но поне ще разберете защо.
36
14
 
7
 
! Отговори
съвет преди 10 години
А бе другари социялисти, инструктирайте си хората от контра протеста пред НДК малко по-обстойно, напрегнете се! Който и да попитат от контра протестиращите все една и съща праза повтаря "аз съм тук за да се даде шанс на орешарски", да му се даде шанс, да му се даде шанс.... само това повтарят. Дори думите в изречението поне да беше разместил някой.
35
14
 
8
 
! Отговори
petter.bojinov преди 10 години
До БУДАДругарюкомунист-присъсвиетонадецатанеезадапротестират,азадаседокажечемакаринепримеримпротестътемирен.Но,каквомогатдаразбераткомунистическидебилиотлогика!?
34
10
 
9
 
! Отговори
viktor.stoichev преди 10 години
До БУДА"Протестиращите изобщо не знаят какво ще им се случи ако им бъдат повдигнати обвинения в държавна измяна!"Врагове на народа и в белене!Тяхната м.*** буржуазна
33
19
 
9
 
! Отговори
ас преди 10 години
Аз бих подал оставка, само и само хората да не стоят на дъжда ! Хайде аман от простотии бе хора! Мислите ли въобще?! Станишев има 4 години трудов стаж - като премиер. Той ли може да знае как се чувства обикновения гражданин? Искате Доган да дърпа вечно конците? Искате този побъркан Волен да го гледате как върви важно с пистолет и 20 телохранители и да заплашва протестиращите със затвор? *** ли сте ?
32
18
 
12
 
! Отговори
4321 преди 10 години
Забелязал съм, че специално под статията за протестите дежурят около десетина другари, които се опитват да ме убедят, че БСПДПС Атака са чисти и непорочни партии. Трябвало да им дам шанс, зоват апаратчиците по-долу. Чудя се колко ли им плащат.. 10 лева, парче пица и кола или и трите в едно?
31
13
 
20
 
! Отговори
бай Петко преди 10 години
Уважаеми протестиращи циркаджии. Даже и природата не иска да ви търпи повече. За сега ГОСПОД ви охлажда с "жълт" картон. Опомнете се и оставете законното правителство да си върши работата. Даже и Конституционния съд излезе с решение, че изборите са законни, и вашия Бойко косвено го призна като не прие мандата. Вие по този начин оспорвате решението на съда, а това е недопустимо и наказуемо. ", Червения" картон ще е не само за вас, и за неподозиращите деца, които водите. Вижте какво става в Египет
30
10
 
19
 
! Отговори
Прибирайте се! преди 10 години
Честно писнахте ми вече. Мислите се за големи патриоти, а мутрите ви използват, за да се намърдат пак във властта.
29
11
 
9
 
! Отговори
бг преди 10 години
софиянец и на снимка да го видиш, бий му един шамар!мързеливи софета, цялата страна ви храни, а вие на протести, марш веднага в кремиковци! 7 милиона срещу 20 000 мързела ..ще ви трескаме женките по морето пак.
28
3
 
3
 
! Отговори
viktor.stoichev преди 10 години
"завземане навластта в центъра или по места, или в бунт, или във въоръжено въстание"Точно описание точно на този протест.Евала политагита удари нови висини на излагация
27
15
 
9
 
! Отговори
ас преди 10 години
Добре де, толкоз ли сте ***, с извинение? Как може да подкрепяте правителството на Орешарски? Не стига, че всички назначения са по майчина линия, направиха Турския език учебна дисциплина, назначиха Пеевски, изгавриха се с закона по хазарта, като Еничаров нарече хората, които загубиха парите си "завалийки". 26 дни десетки хиляди са на улицата. Може да се направи съпоставка м/у пртеста и контрапротеста, като брой хора, за да се разбере какво иска България! За 1 месец това не е ли предостатъчно?
26
8
 
5
 
! Отговори
viktor.stoichev преди 10 години
До БУДАОправи си копи пейста ве от две седмици мандръсаш едно и същоинтересчиИ не Й
25
9
 
25
 
! Отговори
London calling преди 10 години
То затова България падна до дъното на Европа през последните 4 години.Две-три хиляди бокопомазани слуги калинки пият кафе и рисуват плакати по цял ден,така като и през последните 4 години са работили. Те на площада,той си чеше дебелият *** и не му се ходи на работа в парламента. Нищо чудно че икономиката е в това състояние.
24
10
 
17
 
! Отговори
охлю-бохлю преди 10 години
Бита карта са тия протести. А и протестиращите не могат да скачат вече като едно време. Станали са червени значи. Затуй беж по морето, който има парици, а другите да затворят по някой буркан. Че зима иде. А светлото демократична бъдеще на другаря Костов никак не се види.
23
13
 
21
 
! Отговори
123 преди 10 години
Май наистина протестиращите са УМНИ и красиви щом за 50 лева протестират само в слънчеви дни, на залез слънце, да не слънчасат и да се не мокрят, мамини нежни душички превратаджийски!!?
22
9
 
27
 
! Отговори
iliya47 преди 10 години
До бай хуиза разлика от вашето мислене аз не споделям исканата оставка на правителството, защото аз гласувах за него и не искам "интелигентите" да отменят моя вот и да ме представляват.не съм упълномощил никой от народа да ме представлява.още повече,че повечето не ходите напротестите по собствено желание,а по заповед и под строй на шефа на фирмата, в която работите.моят шеф и той ме задължава със семейството си да ходя.и ако на това му викатедемокрация,здраве му кажи.аз не ходя и ме уволни.
21
3
 
22
 
! Отговори
електорат матрялов преди 10 години
До 336 А защо трябва да ви падат на нивото и да тормозят всички жители на столицата?