Протестите в столицата не стихват

За 38-и пореден ден имаше шествие срещу кабинета "Орешарски", 25-и ден за контрапротеста
Обновена: 22 юли 2013 08:14 | 21 юли 2013 19:32, Елка Василева
619

Снимка: БТА

 

Протестиращи се събраха пред сградата на Министерски съвет за поредна 38-а вечер на протест срещу правителството. Движението по бул. „Цар Освободител” и в района на площад „Независимост” е спряно.

Събралите се носят български знамена, някои от тях носят и флага на Европейския съюз. Сред протестиращите има група хора с тъпани, гайда и дайре.

Сред издигнатите лозунги са: „Скъпа” Мая, у парламенто немаш добро дело по-добре оди си на село”, „Вън мафията от парламента”, „Вече трябваше да ви няма”. Сред множеството протестиращи има хора с деца и велосипедисти.

По-късно протестиращите тръгнаха на традиционното си шествие. Една част от тях се насочиха към Орлов мост, като ще блокират кръстовището там и това пред СУ „Св. Климент Охридски“. Другата част ще направят т. нар. окупационна обиколка на заградената зона около Народното събрание.

Голяма част от протестиращите остават към 21.20 ч. пред Народното събрание. Там има подписка с искане за оставката на правителството и провеждане на предсрочни парламентарни избори. Протестиращите пред Народното събрание скандират „Оставка” и освиркват парламента. Млад мъж държи плакат, на който пише: „Къде сте?”, под надписа са изобразени логата на синдикатите КНСБ и Подкрепа, а под тях е нарисувана мишка. Има издигнат плакат, на който пише: „Орешарски, ако си мъж подай оставка”. Много хора носят табели с надписи „Оставка” и „Мафия”. Пред сградата на Народното събрание има полицейски кордон. Сред протестиращите се движат Антиконфликт екипи на полицията.

Стотина души се бяха събрали на протест и при Моста на влюбените в столицата. Те надуваха свирки, тромбони и скандират. Намерението им е да отидат пред централата на партия ГЕРБ, която да освиркат. В района на протеста – под Моста на влюбените и по бул. „България” има засилено полицейско присъствие.

От днес вече има Антиправителствена информационна служба. Целта й е да публикува точна и обективна информация за протестите срещу правителството, обясниха инициаторите. Екипът на сайта е от хора с медиен опит, които ще работят на доброволни начала за каузата на гражданското общество в България. Няма спонсори или политически покровителства, твърдят още от сайта "noresharski.com". Първата пресконференция на новата информационна служба ще бъде утре на тема "Ненужната актуализация на бюджета". Тя ще се проведе на открито пред Народното събрание.

По-рано днес привърженици на правителството на Пламен Орешарски се събраха на поредния си 25-и контрапротест пред пилоните на НДК. Присъстващите заявиха, че ще продължат да излизат и да подкрепят правителството дотогава, докато продължават и протестите срещу него. Протестиращите негодуват срещу това, че всеки ден има провокации на пилоните на НДК. Те са подали оплакване до столичната Регионална здравна инспекция за шума от протестите срещу правителството и чакат отговор в десетдневен срок. Утре те ще се съберат в десет часа пред френското посолство на мирен и тих протест, според думите им, защото посланикът на Франция се е намесил във вътрешните работи на страната, като е подкрепил протеста срещу правителството. Продължават и двете подписки в подкрепа на кабинета, в която са събрани повече от 200 хиляди подписи и тази за оставката на президента Росен Плевнелиев, в която само в София подписите са около 12 хиляди.

Информацията е актуализирана в 21.24 ч.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


619
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
342
12
 
28
 
! Отговори
tdmils преди 10 години
КАКТО ВЪРВИ ЩЕ СЕ СБЪДНЕ МЕЧТАТА НА БСП-ДПС-АТАКА ДА СПРАТ ПРОТЕСТИТЕ И ТЕЗИ ЧЕРВЕНО-ТУРСКИ МАФИОТИ СПОКОЙНО И БЕЗНАКАЗАНО ДА КРАДАТ И ВЪРШАТ ДЪРЖАВНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ??? ЗАЩО БЕ БЪЛГАРИ? СТАНИ, СТАНИ ЮНАК БАЛКАНСКИ ОТ СЪН ДЪЛБОК СЕ СЪБУДИ И ТЕЗИ ПРЕСТЪПНИЦИ В ЗАТВОРА ИЗПРАТИ!!!
341
5
 
25
 
! Отговори
seira преди 10 години
1. НАРОДЪТ ИСКА ДА РАБОТИ ЗА СЕБЕ СИ, А НЕ ЗА КОЙТО Й ДА БИЛО, РОДЕН ИЛИ ЧУЖДЕСТРАНЕН "РАБОТОДАТЕЛ"!!!ЗА ПРЕМАХВАНЕ ЕКСПЛОАТАЦИЯТА НА НАРОДА!!! 2. НЕДОПУСКАНЕ ДО ВЛАСТТА НА ЛИЦА, ФОРМИРАЛИ БОГАТСТВОТО И ТЕКУЩИТЕ СИ ДОХОДИ ВЪЗ ОСНОВА НА НАЕМАНЕ НА ЧУЖД ТРУД, НАСЛЕДСТВО, РЕНТА, НАЕМИ, СПЕКУЛА И ВСЯКАКВИ ДРУГИ НЕТРУДОВИ ДОХОДИ.ЦЯЛАТА ВЛАСТ В РЪЦЕТЕ НА НАРОДА!!!
340
15
 
42
 
! Отговори
До 517 преди 10 години
Алоооууу ти къде живееш бе момче , че не виждаш какво прави Орешарски, искаш пак мутрата Бойко ли, е на това му се вика *** народ, трябва ви още много време за да ви уврат главите.
339
18
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ДържаватаДнес ще си гласуват актуализация на бюджета и вземат 1,5 млрд. заем при бог знае какви лихви, който ние трябва да изплатим! БСП винаги са крали от хазната...както ще постъпят и сега! Какво е направило досега това правителство(като изключим безумните назначения..Пеевски май ще се окаже най-безобидното)? Вместо да се занимае с най-големите проблеми(не мисля да ги изброявам, всички ги знаем)те поставят свои хора/мафиоти/*** на ключови места и вкарват *** барон в парламента!
338
5
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ДържаватаИзобщо не е вярно, че протеста е етнически, а що се отнася до бройката - я да направим едина равносметка и да видим кой наистина подкрепя правителството.....и тогава може да ми говориш за 6 милиона граждани.
337
3
 
28
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
абе глупост...не трябва да се ходи на тия места!
336
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До миткоБраво бе. Ти що не ходиш да изкараш и ти - не е лошо. Колкото повече, толкова по бързо ще им свършат парите.
335
9
 
42
 
! Отговори
митко преди 10 години
Знаем , че овчарите водят стадото, верно ли е че колездачите на протеста са най- добрите овчари на Бойко, забележете всяка вечер различен маршрут ,и кой определя маршрута на стадито, един колездач заработва над 140 лева на ден, а овцете само ги доят
334
9
 
25
 
! Отговори
stefan преди 10 години
До ДържаватаA tezi koito podkrepqt Oresharski sa 100:)Kade sa ostanalite milioni!i ima6 naglostta da pi6e6 tuk!
333
7
 
25
 
! Отговори
stefan преди 10 години
До Muntcho Demokrata4ervenite kapitalisti!ima li edin beden deputat ot BSP?
332
11
 
22
 
! Отговори
Jolly Roger преди 10 години
А текзесето. Да да. Да да. Е защо бе текезесарино? Благодарение на мръсната болшевишка банда съм във Щутгарт.
331
11
 
45
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
в София, където десницата има доста привърженици банкери, реститутки наследници на монархо-фащистката върхушка, висши чиновници в министерствата, неправителствени организации тоест западната агентура, едри спекуланти и бизнесмени, продажни прозападни интелигенти, заедно с обслужващите ги слуги шофьори, сервитьори, фризьорки, ***, гангстери и пр. Те са основа на протестиращите в София. Към тях се присъединяват и отчаяни обикновени граждани увлечени от антикомунистическата вълна. Мнозина софиянци още въздишат по сериалите Далас, Шато Валон, Гулденбургови и упрекват комун
330
9
 
31
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Тези пари трябва да се вкарат в реалното прозиводство, да се задвижи икономиката. Те не бива да минават през банките, управлявани от късогледи неолиберални догматици. За да не изгуби изцяло богатствата си, върхушката трябва да ги подели с масите. Преразпределение на материалните блага. Правителството трябва да оцени и световната обстановка кризата е засегнала дълбоко капиталистическия сват особено тежко най-бедните, балканските демокрации. Довчера наш пример, днес Гърция, Турция навлизат в социална катастофа. Единствено Китай, Виетнам, КНДР, Куба и другите социалистически страни пр
329
5
 
39
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Приказките, че няма пари са лъжливи. Пари има върхушката държи в банки над 36 млрд. лева, още толкова има изнесени в офшорни фирми. Чуждестранните банки и застрахователи изнасят годишно 3-4 млрд евра, още толкова изтичат чрез търговските мрежи, западните енергийни фирми и т.н. Милиарди отиват за ненужни хотели, молове, голф игрища и подобни безумия на олигархичните кръгове. В най-бедни градове , като Ловеч и Силистра, са изградени 5 звездни хотели! Кой ще ги ползва? Както и софийският Хилтън, фалирал и обявен за продажба. Милиарди, потънали в земята. Тези пари трябва да се вкарат в реалн
328
20
 
28
 
! Отговори
thegbc преди 10 години
комунист, най - долното същество на планената земя а може би и в цялата галактика! Комунист няма семейство. Тои няма майка, баща нито пък деца. Комуниста е човекоподобен уруд. Очите на комуниста са винаги кървясали а лицето му е набръчкано от злоба и жажда за власт, кръв и унищожение. Комуниста е неуписуем звяр готов на всичко за да се докопа до власта. Фактите сочат , че дори е възможно да разчленят и убият собствената си кръв (децата си). Да разрушават, крадат.
327
9
 
26
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
534 пак са повече от 10 ПЪТИ по многолюдни от седенката пред НДК
326
12
 
24
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
534 пак са повече от 10 ПЪТИ по многолюдни от седенката пред НДК
325
7
 
25
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
530 много си зле мой човек индустриализация и урбанизация има в цял свят и особенов развитите страни в точва число и в Европа , и у нас така или иначе щеше да има след войната , самоч е нямаше да е поставена грешна основа каквато беше обществената собственост върху средствата за производство , дори съвсем формално погледнато е предлаган план Маршал и на нас само че комунистите вискомерно са отказали
324
9
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
val 789, *** в Германия, Австрия или пък в Швейцария и виж колко им е "зле" като не е имало комунизъм да ги изкара от селото и да ги вкара да работят в заводите. Там няма "селяни" и са толкова назад...Горките те!
323
3
 
31
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Характеристиката на протестите в София е особена, различна от февруарските. Сега в София се мобилизира в основно десницата, изплашена от социалния елемент на предишните митинги. Днес по улиците е т.нар. средна класа, обединена на антикомунистическа основа. Дори президентът Плевнелиев подкрепи протестите. Хубави и интелигентни протестиращи. Колко са интелигентни, личи отдалеч. Над 23 години България се управлява от Световната банка и Международния валутен фонд, но десните софиянци продължават да издигат безумни лозунги от рода старият болшевишки режим не е паднал, социалистич