Дядо Николай към политиците: Чуйте съвестта си, ако имате такава

"Живеем във времена на безвластие, времена на липса на държавност"
Обновена: 6 авг 2013 18:47 | 6 авг 2013 18:46,
130
Дядо Николай към политиците: Чуйте съвестта си, ако имате такава
Митрополит Николай. Снимка: Булфото

Възлюбеният Бог не даде властта никому, на никой от тези, които се опитваха да управляват България през тези над 20 години, защото те не я заслужават, обяви пловдивският митрополит Николай по време на проповед в храма "Свето Преображение Господне".

"Живеем във времена на лукави, на изпитания, времена на разделение на нашето общество, на агресия, на безвластие, времена на липса на държавност. Времена на протести, на несъгласие, на липса на справедливост, времена на липса на мир в душите, в семействата, на обществото, в което живеем и се трудим", допълни дядо Николай.

Според него тези хора, които искат църквата да отправя молитви за единение и благоденствие на нашия народ, не знаят, че вече 1100 години Българската православна църква не спира да отправя молитви за българския православен народ.

"Ние не спираме да се молим за мир и единство на народа ни, единство на основата, не на някаква политика или бизнес интереси, а на основата на божествената истина", каза митрополитът.

След това владиката отправи остри упреци към политиците и управниците, които са забравили, че трябва да бъдат солидарни със своя народ.

"Когато изпращат близките си да се лекуват в чужбина в модерни болници, мислят ли за онези милиони българи, които нямат възможност да се лекуват в чужбина и остават тук. Когато изпращат децата си да учат в чужбина, мислят ли за тези деца на българския народ, които остават в страната ни?", попита митрополитът.

"В тези 20 години на промени, когато силните подритваха слабите, мислиха ли, че ще дойде време, когато слабите ще дойдат да ги изритат", добави той, цитиран от "Фокус".

По думите на владиката тези същите управници, когато вдигат ръката да се гласува за закони, уж за доброто на своя народ, са забравили да се вслушат в най-важния закон – Божия.

"Забравили са да се вслушат в гласа на съвестта си, ако имат такава. Църквата няма да каже нищо ново на българския народ въпреки тежките времена на протести. Ако придобиеш цял свят и погубиш душата си, каква полза", попита митрополитът.

Според него нашите управници като че ли искат да придобият целия свят, но да погубят не само своята, но и душите на своя народ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
17
 
36
 
! Отговори
wc преди 10 години
edin carvyl sas roleks ne e svjat chovek toi e slyga na djavola
76
10
 
42
 
! Отговори
S.T.A.L.K.E.R. преди 10 години
Справка за тези които не знаят Александър Цанков е техния любим политик
75
19
 
51
 
! Отговори
S.T.A.L.K.E.R. преди 10 години
Комунисти и съвест. Комунистите разбират само от дърво, голямо и неокастрено. Нов Закон за Защита на Държавата и нов Ал. Цанков
74
13
 
48
 
! Отговори
Фенер преди 10 години
Точно ционистите се готвят да ни отнемат земята. Това, че семитите се избиват един друг не ни е от голяма полза. Поне за сега.
73
14
 
54
 
! Отговори
ognyan.petrov.71 преди 10 години
Е точно този с Аудитата за над 100 000 лв и златен ролекс ли ми говори за безвластие и се смилява над бедните плюейки "властта"!? Е няма такъв лицемер. Дядо Николай, тези ти думи няма да те спасят от "страшния съд".
72
17
 
52
 
! Отговори
Часовника преди 10 години
Браво,дядо Владика!Най-после свестни думи и значещи много за тия,които ги разбират!Дано тво ето прозрение и зовът на нашата църква,която днешните политици посещават от "КУМО ВА СРАМА" да ги вразуми малко от малко и спрат да яздат и унижават народа ни!Дядо Влади ка,нашите политици са свикнали да са ВИНАГИ ВЕРНИ НА ПАРТИЯТА СИ,не на НАРОДА СИ! Ние не очакваме друго от тях и затова заставаме твърдо зад вашите думи и се молим Богу горещо да си подават оставката и да ги няма на политическия хоризонт
71
20
 
40
 
! Отговори
Георгиева преди 10 години
Андрешковци- винаги се скандализират от всеки стандарт над техния! Когато дядо Кирил пътуваше във влака и спалния вагон, влачейки куфарите из гарите от Варна до София как пък никой не се възмути и скандализира от това владиката ти да пътува по този начин?Но истински сме възмутени,защото бедността е добродетел, която винаги отива на другите и я изискваме! Инак си пишем на компа,за който милиони деца мечтаят и е лукс. Комунизмът ви изпи акъла,мислите като тях! Избийте всички с очила, венсеремос!
70
12
 
60
 
! Отговори
Хектор преди 10 години
Хора,не ми се мисли какво ще стане само след 2-3 седмици,такава ярост се е насъбрала че тук ще стане страшно,само се моля БОГ да бъде с народа си.Иде време разделно.
69
10
 
40
 
! Отговори
kotarakavi4o преди 10 години
ами защото са лицемери
68
15
 
38
 
! Отговори
Krakish преди 10 години
Chovek s Rolex govori za suvest ...... Alchni hora iskat da upravlqvat vsichko i religiqta e samo instrument.
67
16
 
44
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
До Majstora 67Защо тези владики наистина не съберат своите монаси да побачкат малко за приютите на отец Иван? Нали трудът облагорадява и превръща *** в човек? Значи има шанк като съберат цялото паство в името на приюта да свършат нещо добро. Все някаква полза от тях. Неверници.
66
12
 
43
 
! Отговори
bolka преди 10 години
"Възлюбеният Бог не даде властта никому, на никой от тези, които се опитваха да управляват България през тези над 20 години, защото те не я заслужават"Е, не е вярно. Колко властници се изредиха, но все алчни, некаърни, подкупни и продажни. Да не говоря, че има депутати, които ще изкарат почти целия си трудов стаж в парламента.И възлюбеният Бог допусна всичко това.Както и допусна достолепният владика /пък и не само той/ да тъне в лукс, докато много други хора мизеруват в нищета.Двуличие!
65
18
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този субект ако реши да дава някакви съвети за часовници бих ги прочел защото явно е познавач, ама съвети за неща които са далеч от него да си ги пази за себе си
64
15
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Ако придобиеш цял свят и погубиш душата си, каква полза", попита митрополитът себе си :) Доста луксозно Ауди междудругото има пловдивската митрополия...която не може да си плати тока и търси хора да помогнат. Предлагам да ни покаже пръв той как се пречиства душата от съблазънта на луксозните вещи. Малко бла-бла-бла. Нямат срам ей.
63
14
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Българската Православна Църква застана на страната на народа си. Както трябва да бъде. Както е било толкова много пъти. Днес е прекрасен ден. Днес църква и народ отново са едно. Заедно срещу мрака. Заедно срещу злото. Време е българинът да се завърне при Бога си, при земята си, при това, което го прави българин. Време е този прекрасен народ да бъде свободен. В мир с Бога си... и със себе си.Бог да пази България.
62
12
 
50
 
! Отговори
ЗА ВЯРВАЩИТЕ ! преди 10 години
НЕГОВО ПРЕОСВЕЩЕНСТВО НИКОЛАЙ Е ЕДИНСТВЕНИЯ ,КОЙТО ГОВОРИ ИСТИНАТА СПОРЕД КАНОНА ...,А ВИЕ НЕ ИСКАТЕ ДА ГО ЧУЕТЕ,,, !С ГОСПОДА И С ТЕБ СМЕ ,,,!!!
61
12
 
48
 
! Отговори
PD преди 10 години
С малка поправка за Дядо Добри. Не е обикновен вярващ. Той е Божи Човек.
60
19
 
42
 
! Отговори
NoName преди 10 години
Само за съвест нека да не говори Дядо Николай,защото всички знаем колко са съвестни нашите попове начело с владиката.Какво правят те за да възстановят рушащи се църкви, да обединяват българите и да проповядват духовенството и вярата българска?Занимават се с далавери,носят Ролекси и се возят на скъпи коли,а през това време истинските българи като Дядо Добри например делят от залъка си и просят милостта на хората за да може вярата да просъществува.Това са истинските вярващи хора- като дядо Добри!
59
21
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
дедо Попе,*** на протеста , стига прекарва времето си във сиеста , и не забравяй да си измиеш брадата от блажното
58
22
 
41
 
! Отговори
ГАЙ ЮЛИЙ ЦЕЗАР преди 10 години
СЛУШАЙ ОТЧЕ НАШ НИКОЛАЙ ТИ КОЙТО СИ НА НЕБЕСАТА ДОКАТО МАФИЯТА НИ УПРАВЛЯВАШЕ И ПО ТОЧНО СЕКРЕТАРЯ ОТ ГЕРБ БЪЛГАРИЯ ТЪНЕШЕ И МИЗЕРИЯ СЕ ШИРЕШЕ ИЗ НАШИТЕ ЗЕМИ ПРОЦЪФТЯВАШЕ КОНТРАБАНДАТА И ДАЛАВЕРИТЕ СЕГА Е РЕД НИЕ ДА ГИ НАКАЖЕМ И ДА СЕ СЛУЧИ ЧУДО ВЕЛИКО ДА СЕ СЪБУДИ БЪЛГАРСКОТО И ЗДРАВИЯ ДУХ НА НАРОДА НЕ ДА ЗАПАЛИМ СВЕЩ ЗА БЪЛГАРИЯ И ТЯ ДА ПРЕБЪДЕ БРАТЯ БЪЛГАРИ