Ветото е логично, смятат икономисти

Актуализацията на бюджета била прибързана
Обновена: 7 авг 2013 20:12 | 7 авг 2013 20:12,
79
Ветото е логично, смятат икономисти
Росен Плевнелиев наложи вето. Снимка: БТА

Георги Ганев, програмен директор по икономически въпроси в Центъра за либерални стратеги: Президентското вето е напълно аргументирано

Напълно съм съгласен с решението на държавния глава Росен Плевнелиев да върне текстовете от приходната и разходната част от изменението на бюджета. Частично съм съгласен и с ветото върху текстовете за дълга.

Актуализацията трябваше да бъде по-добре аргументирана и защитена. Трябва да се посочи по-точно защо са толкова занижени очакванията на правителството за втората половина от годината, както и за следващата година. През юни месец, който е първият месец от управлението на новото правителство, има сериозно влошаване на показателите при събираемостта. Защо новото правителство да не може да се справи със събираемостта, както се справи служебното? Не трябва да има такъв проблем.

Още по темата

Ако говорим за стопанска конюнктура, трябва да се каже - защо втората половина от годината е прогнозирана от новото правителство като по-лоша от първата? Наистина лиспва ясна обосновка за тези занижени, песимистични прогнози, с които се аргументира актуализацията. Твърденията на управляващите не са достатъчно убедителни.

Мотивите на президента във връзка с разходната част са най-важни, според мен. Никъде не е казано, че тази по-голяма разходна част наистина ще бъде употребена конкретно за социални нужди.

Руслан Стефанов, експерт в Центъра за изследване на демокрацията: Най-силният аргумент на ветото от страна на държавния глава е липсата на прозрачност

Трябва да се отбележи, че позицията на президента изглежда сравнително умерена на фона на изключителното политизиране на дебата по актуализацията, от която пострада експертния диалог в страната. Най-силният аргумент според мен за налагането на ветото е липсата на прозрачност и необходимостта от по-ясна и точна обосновка – защо беше предприета при излишък в бюджета, за какво ще се използва т.нар. буферен заем в случай, че не се стигне до неговото активиране, кога би се стигнало до активиране и т. н. Още в началото на юли Центърът за изследване на демокрацията излезе със становище, че евентуалното искане на актуализация не е подкрепено от данните за изпълнението и състоянието на бюдежта и би било дори антисоциално в по-дългосрочен аспект.

Множеството противоречия в аргументирането на актуализацията от страна на правителството и прибързаното й претупване през парламентарната процедура в рамките на седмица, без предварителен дебат между институциите, без да се адресират аргументите на международните институции и местни експерти, поставиха президента Росен Плевнелиев в много деликатна ситуация и без реален печеливш ход.

Ветото на президента не може да спре негативния ефект от поисканата актуализация върху поскъпването на българския дълг, което ще тежи на цялата икономика. Но искането за по-голяма прозрачност защитава правата на данъкоплатците и заслужава да бъде отбелязано.

Лъчезар Богданов, управляващ съдружник в Industry Watch: Ветото е политически инструмент

Ветото е политически инструмент, а в аргументите на президента за налагането му няма някакви нови разкрития. Всичко около актуализацията на бюджета беше изговорено доста преди да започнат парламентарните дебати. В един момент дискусията силно се политизира и дори нещата, които звучат тривиално в позициите на финансовото министерство и на президента, вече се интерпретират изключително изнервено, истерично и крайно. Това е политически проблем.

Решението на президента ще затрудни работата на правителството, но то ще трябва да приеме с доза реализъм реалността, в която ще трябва да работи. Очевидно кабинетът ще трябва да аргументира изключително детайлно всички нови действия, които ще предприема.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


79
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-известните факти за извършен геноцид през 20 век са: арменския геноцид (19151916), изтреблението на евреите (Холокост) и *** в Нацистка Германия в периода (19351945), а също така и избиването на мирно население в окупираните европейски страни по време на Втората световна война (най-много жертви има в европейската част на СССР и другите източноевропейски народи). Хирошима 6.08 1945 г. загиват около 140 000 души. Нагасаки 9.08 1945 г. загиват около 90 000 души.ГЕНОЦИД- ТУК и СЕГА ОТ
61
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пресаташетата на Сорос не млъкват тези дни... Но щом са те- може! Ама ако е някой лош руснак?!?
60
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този травестит трябва някой пред всички да му го вкарат!
59
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това не са икономисти, а платени ***. Ще припомня една от "икономическите гениалности" на същия този Гошо Ганьов. Той заяви преди време, че Русия е незначителна в икономическо отношение страна и България по никакъв начин не трябва да прави усилия наши фирми да пробиват на руския пазар. Всякакъв коментар, мисля е излишен!
58
0
 
5
 
! Отговори
ттт преди 10 години
Много ме интересува, тия тримата кой ги храни? Кой плаща на дехните организации?
57
2
 
2
 
! Отговори
Алекс преди 10 години
До Geri:Добре че си ти да ни просветлиш. Интересно защо смяташ искането за конкретни данни за харченето на пари които ще излизат и от твоя джоб за реваншизъм. Ако подобно искане дойдеше от червен депутат (не че някога ще стане), пак ли щеше толкова да се палиш? Надскочи си футболно-агитковото мислене за свои и чужди, ако искаш мненията които даваш да се приемат като реални. До тогава си оставаш дървен филисоф без никаква стойност.
56
2
 
4
 
! Отговори
Geri преди 10 години
До Анонимен-58Че има право "Президентът" - има, но какво цели с това вето? Мислил ли си по този въпрос ?Той влиза в един екип с партията на Б.Б., което го прави политически пристрастен към тази РЕВАНШИСТКА партия "Герб" и го отдалечава твърде много от същността на неговата институция - да бъде президент на ЦЕЛИЯ Български народ, а не на РЕВАНШИСТИТЕ ! Разбра ли сега за какво става на въпрос ?
55
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 50. Ти нормален ли си? *** се прегледай , може да ти няма нищо!Някой искал да затрие българският народ?Тези , които го правят са в Парламента и са готови да продадът не само страната , но и майките си за пари и власт.Йордан Цонев ,Христо Бисеров и много като тях какви са?Кой подписва неизгодни договори с чужденци в момента?Наистина си за преглед!
54
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До GeriВсякакви простаци си мислят ,че са на толкова високо ниво , че имат право да обиждат и дават различни квалификации на Президента и други хора. Разумните хора си казват мотивите по един или друг въпрос , без квалификации, без определения. Останалото е от класата на Мишо Шамара. Пълна простотия . Много хора в България не си знаят местото и нямат реална представа за себе си, което е и смешно и тъжно.За ветото Президента има право и е упражнил това свое право.
53
4
 
5
 
! Отговори
сорос преди 10 години
И кои са тези икономисти?Всияки на копаня при Сорос!Тия дали са виждали баланс и ОПР през живота си?
52
3
 
18
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
Търкалям се от смях като чета червените клакьори. Дори, мотивите да са политически, Ветото е правилно. Не е правилно да се криеш от хората и да не искаш да кажеш кой всъщнос управлява задкулисно. Много искам да видя кой ще гласува против това ВЕТО. Нека да стане чсно на цял Свят, че комунистите управляват с една фашизирана партия. Точка. Всичко трябва да е прозрачно. А вас ако не ви е срам от това, продължавайте да поддържате Мафията.
51
17
 
6
 
! Отговори
Geri преди 10 години
Г-н "Президент", Кога се превърна в най-великия икономист, че да връщаш добре балансирания бюджет на Орешарски, чрез който се коригират недостатъците на МУТРЕНСКИЯ бюджет на Дянков ? Но народът не е глупав. Той вече усеща, че всики БОЙКО-ти на "ГЕРБ" и на "Президента" са насочени против хората, само и само ако може бате БОЙКО да се върне на власт. Да знаеш, че си в огромна грешка и ви очаква пълен провал !
50
14
 
5
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Икономическите зомбита отново в действие! Бяха малко позамлъкнали след успеха на "топ икономиста" Симеон Дянков да съсипе и малкото останала от социализма икономика - Кремиковци, енергетиката - сега отново започват по всички медии да повтарят зазубрените догми на неолиберализма.Хилядите лъже-икономисти (не само у нас, а по цял свят) са впрегнати да спасяват неспасяемото - капитализма. Аргументите им са класически - празни, кухи фрази без никаква обосновка, без нито една цифра. Добре че е Китай
49
10
 
3
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Икономическите зомбита отново в действие! Бяха малко позамлъкнали след успеха на "топ икономиста" Симеон Дянков да съсипе и малкото останала от социализма икономика - Кремиковци, енергетиката - сега отново започват по всички медии да повтарят зазубрените догми на неолиберализма.Хилядите лъже-икономисти (не само у нас, а по цял свят) са впрегнати да спасяват неспасяемото - капитализма. Аргументите им са класически - празни, кухи фрази без никаква обосновка, без нито една цифра. Добре че е Китай
48
0
 
4
 
! Отговори
rasputkin преди 10 години
До эллл бэнди: Лично аз съм си сложил плакат...ама не такъв семпъл,а подобен на билборд..на Меди...оффф..любим мой ***,та като се замислих над предложението ти..бааа мааа му..за 2 месеца постигнаха тезултат не измерим с други не държави ,а планети...канон за тия момчета държавници...и поклон як..темане..
47
2
 
14
 
! Отговори
эллл бэнди преди 10 години
С оглед необзоримите чудеса които извършиха за кратък период пред очите на цялата държава и целокупното и население предлагам другарите Сергей,Лютви,Волен и Пламен да бъдат преживее канонизирани от православната ни църква.Дните в които ще ги почитаме да се обяват за неработни,за да можем да отддадем заслужена почит към делата им които никога не трябва да изпадат в забвение.Да ни бъдат живи и здрави още дълги години и да ни радват все така.
46
0
 
1
 
! Отговори
rasputkin преди 10 години
Няма ка да не си покажем магарията ли?
45
7
 
8
 
! Отговори
Дяволът преди 10 години
Видите ли някъде "Център за изследване на....", "Институт за ......." и подобните им фондации за изследване на ерекцията при петлите - сетете се кой добър задокеански старец с еврейски произход ги спонсорира.
44
1
 
6
 
! Отговори
эллл бэнди преди 10 години
До БългаринНе ни обяснявай какви сме просто ни просветли сподели безценните си знания,що е това бюджет и има ли почва у нас.Може пък нещо и да прихванем.
43
8
 
5
 
! Отговори
эллл бэнди преди 10 години
Да живее изрядния дънакоплатец без офшорки другарката Моника Станишева,съвестта на нацията.нИТО ЛЕВ ОТКРАДНАТИ И УКРИТИ.