Протестиращи чакат депутатите, жандармерия блокира НС

Автобуси пристигнаха в София, няколко са спрени на "Църна маца"
Обновена: 16 авг 2013 12:46 | 16 авг 2013 09:22,
202

Снимка: БТА

 

Протестиращи граждани се събират пред сградата на парламента, където в 10 часа ще започне извънредното заседание заради ветото на президента върху актуализацията на бюджета.

Сградата на Народното събрание е оградена от полицаи и жандармерия. Разширен е периметърът от загражденията, които пазят народните представители.

Служебният вход на парламента е ограден с метални заграждения, зад които има полицейски кордон. Коли на жандармерията ограничават видимостта на протестиращите и те не могат да виждат депутатите от страната на служебния вход.

Протестиращи блокираха движението около храм-паметника „Александър Невски” в столицата. Блокирано е движението по бул. „Цар Освободител” в района около сградата на парламента - от кръстовищата му с бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С. Раковски”.

Протестиращите развяват български знамена, чуват се освирквания. Очаква се пристигането на народните представители за извънредното заседание на парламента.

Хората на протеста обсъждат, че не бива да влизат в конфронтация и да се стига до сблъсъци с контрапротестиращите, те обаче очакват провокации и според тях контрапротестът е организиран именно за да се стигне до сблъсъци.

На контрапротеста пред президентството се събраха първоначално около 50 души, но автобуси от провинцията пристигнаха за протестите в столицата, предаде bTV.

По информация на телевизията по бул. "Тодор Александров" и бул. "Дондуков" има паркирани около 40 автобуса от страната. Събраните на "Дондуков 2" към момента са от Благоевград, Разград, Гоце Делчев, Перник, Кърджали, Стара Загора и др.

На всички бяха сложени табели „Случаен превоз”. Потърсени от БТА за информация, от пресцентъра на Столичната община казаха, че не са издавали съгласуване за паркирането на автобуси в столицата днес.

Пред Министерския съвет са пристигнали и още десетина автобуса с регистрация от Северна България - Видин, Враца, Ловеч, Плевен. Хората, подкрепящи кабинета, трябваше да са пред президентството, но около 10 часа вече започнаха да се отправят към Народното събрание, където е и протестът на недоволните от правителството на Пламен Орешарски.

Още по темата
Вчера в социалната мрежа се появи информация, че БСП и ДПС подготвят за днес истинска инвазия с автобуси.  

Шест автобуса са спрени на входа на София на „Църна маца“, предаде репортер на Dnes.bg. На мястото има няколко патрулки, които проверяват документите на пътуващите. Част от хората носят блузи с надпис „Протест“. Около СУ бяха забелязани два автобуса - от Бургас и Стара Загора.

Вестник „Преса“ съобщи, че в столична община има подадено уведомление за митинг на пл. "Независимост" от 9 до 21.00 часа от физическото лице Александър Александров.

Областният лидер на ДПС в Кърджали Бахри Юмер е заявил пред изданието, че изпращат 600 души с автобуси в помощ на контрапротеста, но още хора можело да тръгнат с личните си автомобили. Нека в София да знаят, че болшинството хора в страната подкрепят кабинета "Орешарски" и чакат да реши проблемите им, е казал Юмер. 

Заместник-председателят на парламента Мая Манолова заяви, че няма информация за организирането на автобуси, които да дойдат в столицата в подкрепа на Орешарски.

“Не се занимаваме с така организация. БСП не е използвало свои кметове, които да принуждават хора да протестират, което е практика на ГЕРБ“, отсече Манолова. Тя пък имала информация, че общински фирми в населени места с кметове на ГЕРБ принуждавали работниците си да се включат в днешния протест пред парламента против правителството.

*Информацията е актуализирана към 10.02 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още по темата: парламентветопротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
0
 
0
 
! Отговори
Ася преди 10 години
Народът взима нещата в свои ръце.. няма ли да се усетят и да подадат оставка???
146
0
 
1
 
! Отговори
бо преди 10 години
какво безочие трябва да притежаваш, за да напълниш София с организирани автобуси с хора и да твърдиш, че това са случайни граждани, подкрепящи кабинета
145
3
 
1
 
! Отговори
Добромирова преди 10 години
Поне нагледно се видя, че не всички хора в тази страна казват: Орешарски, върви си, както се опитваха да ни внушат до сега.
144
0
 
1
 
! Отговори
Гражданин преди 10 години
Истината, че народът на България не са само хората, които протестират срещу правителството, не се харесва на платените писачи и протестиращи. Затова веднага влезе в действие езикът на омразата и омаскаряването на другомислещия.
143
0
 
2
 
! Отговори
хг преди 10 години
Откога паркирането на Тодор Александров е разрешено?Зорлем ще ме направят антикомунист. Надминаха по простотия всички скали.
142
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига са протестирали ами да ходат да работат да садат картофи и домати иначе все ще ги внасяме.Как ще развиваме икономика като не се работи а и държавата не създава необходимите условия за това дори и пречи.Как я мислите занапред-това значи че нямате нужда от работа и пари за съществуване.Това висене по улиците явно ви устройва.
141
3
 
6
 
! Отговори
Нели преди 10 години
До АнонименЗащо не легнеш на релси? Не казвам, че е идеално, но е най-доброто за теб на този момент. Долу престъпническия кабинет и всичките му платени поддръжници!
140
0
 
4
 
! Отговори
konsa преди 10 години
До Анонимен178Драги,социална политика с пари назаем не се прави.Нали се сещаш,че тези мангизи трябва да се връщат някога.Според тебе кой ще ги връща,пенсионерите или работещите?Нека те улесня,работещите ще ги връщат.Червените в това са силни,да взимат и раздават пари,за които други са бачкали.Национализирали на дядовците ми складовете и фабриките,които с яко бачкане и ум са придобити,и са раздадени на някакви чобани без основно образование.Долу БСП,долу ДПС,а АТАКА в батака.Червени бок.уци!
139
2
 
6
 
! Отговори
Дядо преди 10 години
Тези против правителството са мили и хубави. Тези, които го подкрепят са старци, изкуфели, пред умиране. Тези, против Орешарски са се организирали спонтанно, онези не, не могат. Тези, които ни продъниха ушите два месеца били малка (няколко стотин) защото било отпускарски период. Онези за правителството били няколко десетки (500) и дошли със 70 автобуса. Возили се по 7-8 човека в автобус. Какви са тези, които информират по този начин? Не се сещам за друго, освен че са лай*нари.
138
5
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
червени платени ***. Това е отажението на застаряващото българсконаселение
137
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До stonegпародия ,да,нямам думи,след 9 годишно отсъствие от БГ сега вече тук ,аз незнам къде се намирам,и се чувствам така безсилна ,и бездомна,за съжаление,как може да сме така слепи,как е възможно още да има българи не виждащи до къде ни водят комунисти и тяхното обкръжение,..нямам думи
136
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Толкова време и не можаха да се справят с едни протестиращи които на всичкото отгоре не представляват цялата нация.Вижте в съседна Турция как реагираха на стачките и никой не им се възпротиви за демократично отношение.Властта се справи много бързо там и не допусна анархия за летния сезон и туризма.Да се поучим от съседите включително и как се развива икономика и то наистина растяща на базата на световна криза а не като нашата.
135
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Безраличието за доходите на всички, обуславя цялото състояние на държавата ни. Не вярвах, но четейки се оказва, че има хора, на които не им пука как са съседите им. Е как може да цъфне държавата ни, когато милиони мизерстват, а някои са съгласни доходите да намалят ОЩЕ. Това ли е човечността?
134
4
 
5
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До АнонименНе беше отдавна-две години,но трябва много подкрепа от близките ви хора .Много воля и сила на вас самия.И не само ГЕРБ са виновни за това,което преживяваме и се случва.
133
4
 
16
 
! Отговори
асан преди 10 години
''Хората, подкрепящи кабинета,''.....друго си е да платиш за да усетиш народната любов..
132
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Може да сте гледали, но това е било преди. И аз преди 10 години вземах толкова, колкото сега, но благодарение на загрижеността на ГЕРБ сега съм в пъти по беден и унижен. А в провинцията и в София има безработица, затова милиони напускат България, а не заради БСП. Известен министър от ГЕРБ се изказа така, че след три месеца останах без работа. Факт е.
131
19
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
подкрепям контрапротестиващите,искаме си ОРЕШАРСКИ-НЕ ИСКАМЕ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ МУТРИ
130
4
 
9
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До АнонименИзборът е ваш.Винаги има и още един шанс за работа,включително и в провинцията.Гледала съм в продължение на 10 години болен на легло,но за 300 лв.не съм започвала работа.Колкото до лекарствата-може да поговорим и за ценообразуването.А с омраза не се живее.Хвърлят по 1,2 или 5 увеличение и се радвате на трохите.Кредит,който вече е изхарчен и после,няма да има за хляб дори. Тогава какво следва,тогава ще е и зима и намалението от 5 % на тока няма и да го усетите.
129
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А по добре ли е ако заплатата ви е 300 лв, от които 60 са купони и заради омразата на ГЕРБ и др.останете само с 240. Би ли ви било приятно, ако на ваш близък му спрат социалните- инвалид е на легло. Ами ако утре НЗОК каже, че няма да доплаща за лекарства- сега даваш100лв, при 290 лв пенсия, а тогава??? Как бихте реагирали вие? Или ще сте съгласни с лишения?
128
2
 
18
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
На екскурзия с тениски,на които пише ПРОТЕСТ ???