Протестиращи чакат депутатите, жандармерия блокира НС

Автобуси пристигнаха в София, няколко са спрени на "Църна маца"
Обновена: 16 авг 2013 12:46 | 16 авг 2013 09:22,
202

Снимка: БТА

 

Протестиращи граждани се събират пред сградата на парламента, където в 10 часа ще започне извънредното заседание заради ветото на президента върху актуализацията на бюджета.

Сградата на Народното събрание е оградена от полицаи и жандармерия. Разширен е периметърът от загражденията, които пазят народните представители.

Служебният вход на парламента е ограден с метални заграждения, зад които има полицейски кордон. Коли на жандармерията ограничават видимостта на протестиращите и те не могат да виждат депутатите от страната на служебния вход.

Протестиращи блокираха движението около храм-паметника „Александър Невски” в столицата. Блокирано е движението по бул. „Цар Освободител” в района около сградата на парламента - от кръстовищата му с бул. „Васил Левски” и ул. „Г.С. Раковски”.

Протестиращите развяват български знамена, чуват се освирквания. Очаква се пристигането на народните представители за извънредното заседание на парламента.

Хората на протеста обсъждат, че не бива да влизат в конфронтация и да се стига до сблъсъци с контрапротестиращите, те обаче очакват провокации и според тях контрапротестът е организиран именно за да се стигне до сблъсъци.

На контрапротеста пред президентството се събраха първоначално около 50 души, но автобуси от провинцията пристигнаха за протестите в столицата, предаде bTV.

По информация на телевизията по бул. "Тодор Александров" и бул. "Дондуков" има паркирани около 40 автобуса от страната. Събраните на "Дондуков 2" към момента са от Благоевград, Разград, Гоце Делчев, Перник, Кърджали, Стара Загора и др.

На всички бяха сложени табели „Случаен превоз”. Потърсени от БТА за информация, от пресцентъра на Столичната община казаха, че не са издавали съгласуване за паркирането на автобуси в столицата днес.

Пред Министерския съвет са пристигнали и още десетина автобуса с регистрация от Северна България - Видин, Враца, Ловеч, Плевен. Хората, подкрепящи кабинета, трябваше да са пред президентството, но около 10 часа вече започнаха да се отправят към Народното събрание, където е и протестът на недоволните от правителството на Пламен Орешарски.

Още по темата
Вчера в социалната мрежа се появи информация, че БСП и ДПС подготвят за днес истинска инвазия с автобуси.  

Шест автобуса са спрени на входа на София на „Църна маца“, предаде репортер на Dnes.bg. На мястото има няколко патрулки, които проверяват документите на пътуващите. Част от хората носят блузи с надпис „Протест“. Около СУ бяха забелязани два автобуса - от Бургас и Стара Загора.

Вестник „Преса“ съобщи, че в столична община има подадено уведомление за митинг на пл. "Независимост" от 9 до 21.00 часа от физическото лице Александър Александров.

Областният лидер на ДПС в Кърджали Бахри Юмер е заявил пред изданието, че изпращат 600 души с автобуси в помощ на контрапротеста, но още хора можело да тръгнат с личните си автомобили. Нека в София да знаят, че болшинството хора в страната подкрепят кабинета "Орешарски" и чакат да реши проблемите им, е казал Юмер. 

Заместник-председателят на парламента Мая Манолова заяви, че няма информация за организирането на автобуси, които да дойдат в столицата в подкрепа на Орешарски.

“Не се занимаваме с така организация. БСП не е използвало свои кметове, които да принуждават хора да протестират, което е практика на ГЕРБ“, отсече Манолова. Тя пък имала информация, че общински фирми в населени места с кметове на ГЕРБ принуждавали работниците си да се включат в днешния протест пред парламента против правителството.

*Информацията е актуализирана към 10.02 часа

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


202
Още по темата: парламентветопротести
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
3
 
27
 
! Отговори
gost преди 10 години
БСП си мислят че като докарат от майната се няколко автобуса със смръдливи *** всичко ще се оправи и хората ще ги заобичат.
66
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЧервенковНе ми харесва, че си прав
65
7
 
3
 
! Отговори
! преди 10 години
Истината е, че държавата е на този хал, защото всеки е срещу всеки, всеки лъже всеки, и така в кръг се затваря веригата. После - защо няма пари? Кой от протестиращите, така наречените от медиите умни и красиви, е имал смелостта да поиска от работодателя си по-голям отпуск, или по-високо заплащане, или по-малко извънреден труд, който в частния сектор априори не се заплаща? Това са страхливци, които не знаят значението на малкия лев за бедните хора, а тръгнали да реформират държавата.
64
4
 
16
 
! Отговори
bgsoldier преди 10 години
ЗАЩО община София не е уведомена за автобусите??? Хем изискват от кметицата да е изрядна, хем те не са към нея? Ще стане днес нещо и познайте кой ще е виновникът?! Е, разбира се, че Боко. Той ги е докарал тйез рейсови!
63
4
 
1
 
! Отговори
ЗОРО преди 10 години
До en taro adun- Мисля,че ти ставаш само за протестиращ.....остави другите действия,не ти понасят!!!
62
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези дето не ядяхте асфалт сега по кой път минахте? По магистралата или по стария път??
61
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
К'вото и да правиме, все сме ние губещата страна. Looser- и!
60
3
 
4
 
! Отговори
Хасмукар преди 10 години
До Ние, симпатичните"Ние, симпатичните и интелигентни протестиращи, искаме да ви диктуваме на вас, грозните и тъпите, какво да правите. Ние ще ви диктуваме с ултиматуми, кой и кога да подава оставка. Ние ще ви диктуваме с ултиматуми, кога ще има избори и за кого да гласувате!"Ето това може да напише един истински *ЕРКО!!!
59
1
 
8
 
! Отговори
ЗОРО преди 10 години
ГЛУПЦИ...вземете се изтрепайте,за благоденствието на върхушката...
58
1
 
7
 
! Отговори
222 преди 10 години
А бе Анонимен, ти че си луд, луд си . Ако си нормален омразата така ще те изяде, че нищо няма да остане от теб. С омраза хората живеят много кратък живот.
57
3
 
5
 
! Отговори
оргия преди 10 години
До ahaПребави към тези близо 1 000 000 МАЛЦИНСТВА и още малко повече неадикватни пенсионери който със сигурност заслужават достойни старини ама така и не попаднаха на хора който да ги зарадват с нещо повече от трохи .Всички платформи ориентирани към социални придобивки за именно тази маса от хора какво е купуване на гласове или мисъл за развитие на държавата ?!?
56
7
 
24
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Стига ревахте против ГЕРБ ами вижте по коя магистрала сте дошли в София !И за какво сте тук !
55
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Излизайте всички и не отлагайте
54
1
 
16
 
! Отговори
просто аз преди 10 години
Моля ви не допускайте, тази *** в парламента да успее, да ни насъска едни срещу други. Независимо дали " за " или " против " правителството. или ББ , всички ние искаме едно и също : достоен живот. Тук започна да се говори за омраза, не е добре !
53
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз след 15.00 съм там
52
1
 
1
 
! Отговори
ORCE преди 10 години
Dragi komsii deka imate problemi okolu vlaedata toa ne e sporno,no zosto ednas ne me poslusate vremeno stavete go prof. Bozidar Dimitrov za premier i ce se podobrat rabotite.Toa ce mu dojde kako dodatna rabota zasto za nego vece 25 godini glavno zanimanje mu e da ja upropastuva MAkedonija.Dovolno e rasipan,pokvaren bolen *** za kj najdobro bi bilo nikopgas da ne se rodil.Eto vi dadov predlpg pa vie si razmislete GADOT sigurno e spremen za raBOTA SE RAZBIRA AKO DO togas ne crkne kako kuce
51
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всички пред парламента кой когато можеДнес е денят
50
4
 
20
 
! Отговори
БГ преди 10 години
Хора, има развитие! Юруш преди плуеха с/о *** и турци, сега същите защитават "спонтанно" Юруш!?!Идрикчии на хидроинженера! Намало 3-на коалиция? Срамувам се от БСП и Юруш!Юруш, харесва ли ви кои ви защитават, че ваши симпатизанти не останаха?Пеевски шеф на ДАНС!Петното Шеф на МВР!М. Налбант министър на образованието!Бат' Сали министър на икономиката и енергетиката!Оставка на тези ***!Нов изборен закон!Не на ибрикчийството!Бойкот на медиите на Пеевски!Да живее България!
49
17
 
6
 
! Отговори
hanibalbarka преди 10 години
Софийска *** сега къде сте?Обикалям от два часа пре Президенството да видят протестиращите срещу Орешаески ама са се крили .
48
5
 
26
 
! Отговори
ФАЛИТ !!! преди 10 години
БСП 1. ЛУКАНОВ - ПЪЛЕН ФАЛИТ ( Гладната зима )2. БЕРОВ създаване на ВИС 2 , СИК , МУЛТИГРУП ( С бой и заплахи убиват зараждащия се бизнес в България ) 3. ВИДЕНОВ - ПЪЛЕН ФАЛИТ (откраднаха на хората спестяванията , Кредитните милионери , Финансови пирамиди , заплати по 5-6 долара ) 4. СТАНИШЕВ - (Ограбване на Еврофондовете и спирането им ! Най-мащабният грабеж АЕЦ "Белене" )5. ОРЕШАРСКИ - ( Финансовият министър , при който спряха Еврофондовете става Министър претседател !!!