Депутати предлагат държавна субсидия и за Католическата църква

Такова предложение е нормално да бъде подкрепено, обяви Пламен Славов
Обновена: 17 сеп 2013 22:22 | 17 сеп 2013 22:21, Красимир Ангелов
31
Депутати предлагат държавна субсидия и за Католическата църква
Снимка: Булфото

Народни представители от парламентарната комисията по вероизповеданията и парламентарна етика ще предложат в бюджета за следващата година да бъде предвидена субсидия и за Католическата църква в България, съобщи председателят на комисията Пламен Славов след среща с председателя на Епископската конференция на Католическата църква у нас Христо Пройков.

По думите на Славов Католическата църква за първи път е заявила в официално писмо до комисията и дирекцията по вероизповедания към Министерски съвет да й бъдат отпуснати такива средства.

"Досега сме били на самоиздръжка и ако получим тази субсидия, ще бъде една добре подадена ръка към нас", каза след срещата Христо Пройков. "Такова предложение е нормално да бъде подкрепено, така както се подкрепят от бюджета на държавата останалите традиционни вероизповедания", коментира от своя страна Пламен Славов.

Той добави, че тъй като през последните няколко години размерът на бюджетната субсидия за вероизповеданията не е променян, ще бъде направено и предложение да се предвиди по-голяма сума за следващата година, с оглед включването и на Католическата църква.

Изучаването на предмета "Религия" също е било сред коментираните теми по време на заседанието на комисията. Желанието на Католическата църква в България е усилията в тази насока да продължат.

Според Пройков вероучението трябва да заеме достойно място в обучението на младите поколения, защото по думите му така ще се даде възможност българския народ да израства с християнските добродетели и ценности.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
6
 
27
 
! Отговори
католик преди 10 години
Категорично съм против католическата църква да бъде субсидирана от българската държава. Също съм против субсидиите за останалите вероизповедания в България.
6
10
 
15
 
! Отговори
Алена преди 10 години
България е православна държава и на нас църкви и секти под шапката на илюминати не ни трябват
5
9
 
17
 
! Отговори
чичо Луцифер преди 10 години
Данаиле, България е преди всичко светска държава, затова налагането на каквато и да е религия или църква е немислимо. Дали ще е православие,католицизъм или протестантство-все е религиозна догма. 21 е век на разума. На невежеството мястото му е в миналото...
4
14
 
21
 
! Отговори
Данаил преди 10 години
На еретически църкви в България трябва да им се откаже регистрация, камо ли да им се дават държавни пари. Това е ПРАВОСЛАВНА ДЪРЖАВА от 855г.!На католиците първи им върнаха имотите още 90-те години!
3
3
 
26
 
! Отговори
petter.bojinov преди 10 години
Не е редно църквите да се финансират от държавата - още повече, че католическата църква е най-богатата
2
6
 
21
 
! Отговори
атеист преди 10 години
А според мен най-добре никаква субсидия за нито 1 църква. Те и без това са на практика търговски дружества, събиращи такси за всякакви безполезни услуги (църковен брак, кръщене етц), да си се издържат от тях. Има разделение на държава и религия- да си се оправят сами, ако не могат и се наложи да затварят църкви-още по-добре. По-малко възможности да промиват мозъците на хората с глупостите си.
1
5
 
27
 
! Отговори
чичо Луцифер преди 10 години
Аааайде нЕма нужда!