Честваме Деня на Независимостта

С различни прояви ще се отбележи 105-ата годишнина
Обновена: 22 сеп 2013 08:44 | 22 сеп 2013 08:43, Камелия Цветанова
124
 Честваме Деня на Независимостта
Велико Търново отново ще е център на събитията. Снимка: Булфото, архив

С различни прояви в цялата страна се отбелязва се 105-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

На 22-ри септември през 1908 г. във Велико Търново с манифест княз Фердинанд I обявява независима България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя.

На този ден в църквата "Св. 40 мъченици" в старата българска столица Велико Търново със специален манифест е обявена Независимостта на България, а княз Фердинанд приема титлата цар на България. Отслужен е молебен за благоденствието на българската държава.

Този акт става възможен едва 30 години след освободителната за България Руско-турска война от 1877-1878 г. Край на войната слага подписаният на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор. Берлинският договор определя Княжество България като васално на Османската империя, а Южна България под името Източна Румелия получава административна автономия, но остава под политическата и военната власт на султана.

Мирните споразумения задължават българското княжество да се съобразява с режима на капитулациите, наложени от Великите сили на Османската империя, който налага преференциален внос на европейските промишлени стоки и обрича развитието на българското вътрешно производство. Затова след постигането на Съединението на Източна Румелия с Княжество България усилията на българския политически елит се насочват към обявяване на независимост.

Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта, а след това и Великите сили, признават официално българската независимост. Денят е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
4
 
7
 
! Отговори
22 преди 10 години
Един от най-светлите празници. Но къде се скри президента? Но впрочем той не е обединител и го е страх, че ще бъде освиркан Срамота
35
0
 
15
 
! Отговори
A4o преди 10 години
22 Септември 1908г. - ден в който България обявява "независимостта" си и няколко месеца по-късно бива призната от "Великите сили" за "неЗАВИСИМА"!Истинската НЕзависимост трябва да си извоюваме тепърва мили сънародници!
34
5
 
6
 
! Отговори
ист преди 10 години
105 години България уж независима но народа е зависим , През 1944 година СССР и българските комунисти освободиха българите от свободата,
33
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След 1989 г. България ликвидира армията си и все повече губи независимост от Турция за срам и позор пред паметта на Левски, Ботев и милионите българи загинали за свободата на България.
32
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Знаете ли, че България е единствената страна в Европа запазила името си до днес (7-21 век). Знаете ли, че България няма пленено знаме от създаването си досега ? Знаете ли, че Цар Калоян нанася най-голямото поражение над кръстоносците. Знаете ли, че даваме на Европа една от официалните й три азбуки - "Кирилицата". Знаете ли, че благодарение на изключителния стратегически интелект на генерал Владимир Вазов, България побеждава в битки, многократно превъзхождащите ни девизии на Англия, Франция и Гърция ? Знаете ли, че благодарение на Вазов, България дава само 494 убити и 1208 ране
31
4
 
5
 
! Отговори
Сър Пичук преди 10 години
България мрази Сергей Станишев и Кристиан ***. Долу БСП!!!
30
2
 
7
 
! Отговори
Samo minavam преди 10 години
Честит празник,поклон пред тези решителни мъже,които са имали доблест,смелост да обявят независимостта на маика България.Поклон и пред премиера,Александър Малинов.Трябва да се каже и още нещо,сред тези мъже комунисти не е имало.Те биха продали България за шепа боб.
29
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Въпросът е в момента дали сме независими. Или май която световна сила ни хване, тя си ни тръшка, както си знае. Независимост?!... много патетично звучи.
28
6
 
4
 
! Отговори
imperatorum преди 10 години
Еми то тогава какво? Де факто излиза, че гръмко пропагандираната цифра 1300 е пълен фалшификат. 100 години държава от обявяването на Независимостта до сега, 150 години държава от възстанието на влахо-куманите Асен и Петър до разделянето на малки деспотства през 1340-та. И 300 години държава от Исперих до превземането на столицата Преслав през 971. Значи общо 550. Защо я помпат тая история така карикатурно. Присмиваме се на македонците, а пък и ние - същите карикатури като тях.
27
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОТ КАКВО СМЕ НАЗАВИСИМИ БЕ НЕЩАСТНИЦИ? 300 ГОДИНИ ВИЗАНТИИСКО РОБСТВО. 500 ГОДИНИ ТУРСКО. 40 ГОДИНИ ФАШИСТКО. 45 ГОДИНИ КОМУНИСТИЧЕСКО И 24 ГОДИНИ ОЛИГАРХО МУТРЕНСКО РОБСТВО. ДА ВИ Е.А НЕЗАВИСИМОСТА.
26
2
 
8
 
! Отговори
шах с пешката преди 10 години
Независими??? Кой е шеф на общината Ви? Може би е чужденец с турски корени - мдааа. Независими сме.Министрите са: Емел Етем, Ахмед Доган, Лютви Местан, Ахмед *** и прочие. Те си говорят на турски, организират си сюнети и разпределят къде да отидат парите.Независимост - честита да Ви е!Тези са българи? Не мисля.
25
0
 
2
 
! Отговори
шах с пешката преди 10 години
Най-големите крадци са чужденците в управлението: Тези, които казват "Аз разпределям средствата в държавата - депутатите са ми инструменти". Да ме пуснат в туркменистан да разпределям техните пари, да видите какво крадене ще падне. Иначе у дома да си говоря на български, а за пред управляваните фесове, да бъда ерудиран фес. Да си намърдам братята по език на ръководни постове... еххх, голи ще ги оставя, а аз ще си сърбам белугата в личния хотел...Баш националистите, дето в тях си лафят на турски
24
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нацията е разделена на две-червена българо-турска буржоазия и останалите.Червената буржоазия се състои от кадри на бившата БКП и ДС от български и турски произход,пребоядисани в различни политически цветове,но изповядващи едно верую-разпределение на богатсвото в техни ръце. Това е дълбоко неморално и никакъв национален идеал не може да обедини българите,докато този проблем не намери решение.
23
5
 
4
 
! Отговори
ИНТЕРЕСИТЕ НА РУСИЯ: преди 10 години
...са да сложи ръка на проливите в Средиземно море/Босфора/ ,за да може черноморския и флот да не е ограничен във вътрешното Черно море!Сан-Стефанския мирен договор е Временно пимирие /Тогава няма българска държава и е подписан от Русия/Беринския конгрес , изгонва Руските окупационни войски от България, защото са тук цели 4гРусия е против "Съединението" и прави опит за Преврат-СМАЗАН ОТ СТ.Стамоболов!Русия кара, крал Милан /сръбски/ да нападне България през 1885 г. за да смаже "Съединението
22
4
 
4
 
! Отговори
681 преди 10 години
Смешници !Празник който нищо не значи за България! Руско-турската война отдавна е завършила и всичко е поделено а тоя *** все едно на умряла мечка нож да вадиш!Измислен от ферди само за да се спомене името на тоя немски продажник и крадец!
21
0
 
1
 
! Отговори
Тракийски преди 10 години
До Одисей 1С други думи си търсиш повод да се скараш си търсиш с кой да се скараш и си търсиш на кой да припишеш думите, които ще са повод за скандал. Ако някой от балканските народи е изстрадал свободата си - Това е България. Мислете ! Не ми говорете неща наизуст за да се направите на патриоти . Виждам накъде отива всичко това . Желая ви лек ден и приятно прекарване на празника . Аз ставам от компютъра и отивам да го отпразнувам както подобава !
20
0
 
2
 
! Отговори
Тракийски преди 10 години
А да и още нещо . Към момента на съединението Батенберг е в немилост в Русия. Това би било затвърдило позицийте му - нещо не което е логично Руската империя да се противопостави.
19
1
 
5
 
! Отговори
Монархист преди 10 години
Само не разбрах каква независимост честваме при положение, че всеки ни клати, както намери за добре. То не беше Русия, то не беше Америка, то не е сега ЕС. Разбирам да бяхме независими и да си отстояваме националните интереси - да - тогава може да се каже, че сме независими, ама при горе описаната ситуация тоя празник ми се струва малко безсмислен.
18
3
 
1
 
! Отговори
дебел депутат преди 10 години
тоя празник е дискриминационен,трябва незабавно да се забрани.
17
2
 
0
 
! Отговори
Тракийски преди 10 години
Ами много просто. Русия е против съединението на България на този етап защото изпреварва плановете й и нещата се развиват по бързо. Предвид, че държавата, която ще се създаде след него няма да е тази от санстефанският мирен договор на Русия и трябва повече време и да спечели няколко, а не една голяма държава, които да се противопоставят на Османската империя.