Честваме Деня на Независимостта

С различни прояви ще се отбележи 105-ата годишнина
Обновена: 22 сеп 2013 08:44 | 22 сеп 2013 08:43, Камелия Цветанова
124
 Честваме Деня на Независимостта
Велико Търново отново ще е център на събитията. Снимка: Булфото, архив

С различни прояви в цялата страна се отбелязва се 105-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България.

На 22-ри септември през 1908 г. във Велико Търново с манифест княз Фердинанд I обявява независима България. С този акт на практика се отхвърлят последните васални връзки с Османската империя.

На този ден в църквата "Св. 40 мъченици" в старата българска столица Велико Търново със специален манифест е обявена Независимостта на България, а княз Фердинанд приема титлата цар на България. Отслужен е молебен за благоденствието на българската държава.

Този акт става възможен едва 30 години след освободителната за България Руско-турска война от 1877-1878 г. Край на войната слага подписаният на 3 март 1878 г. Санстефански мирен договор. Берлинският договор определя Княжество България като васално на Османската империя, а Южна България под името Източна Румелия получава административна автономия, но остава под политическата и военната власт на султана.

Мирните споразумения задължават българското княжество да се съобразява с режима на капитулациите, наложени от Великите сили на Османската империя, който налага преференциален внос на европейските промишлени стоки и обрича развитието на българското вътрешно производство. Затова след постигането на Съединението на Източна Румелия с Княжество България усилията на българския политически елит се насочват към обявяване на независимост.

Княжество България става независима държава начело с коронования цар Фердинанд. Високата порта, а след това и Великите сили, признават официално българската независимост. Денят е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
1
 
! Отговори
Тракийски преди 10 години
Напълно съм наясно, а и освен това предпочитам българските. А ако това са намеци, че съм Русофил по някакъв начин сте в дълбока грешка. В конкретният случай обаче говорим за исторически момент, в който интересите на България донякъде се препокриват с тези на Русия и поради тази причина получаваме тяхната подкрепа. А да се твърди, че на този ден ставаме "незвисими от Руското господство" е абсурдно. Да не си припомняме 44-та.
15
1
 
7
 
! Отговори
Йово преди 10 години
5 исторически въпроса:1. Коя Държава освобождава България със "Санстефанският мирен договор"?2. Кои държави правят "Берлинския конгрес" и разпокъсват България?3. Коя е първата държава признала независимостта на България през 1908 г.?3. Кои са държавите подписали "Ньойският договор" и разпокъсват отново България?5. Кои държави са за и кой против връщането на Южна Добруджа на Румъния през 1946 г.?
14
2
 
4
 
! Отговори
Тракийски преди 10 години
По този начин Русия ще вкара в капан Османската империя поставяйки една своеобразна крепост на Балканският полуостров и затваряйки пътят и на запад като същевременно я притисне от изток. Бих казал, че дипломатическите и военни планове на Руската империя са гениални, а причината поради, която не се осъществяват се дължи изцяло на пълното противопоставяне на всяка една от великите сили и избухването на войната 8 години по късно. В конкретния случай ние имаме късмет интересите на Русия да са наши
13
2
 
5
 
! Отговори
Тракийски преди 10 години
До софиянецИзвинете ме , ако съм леко агресивен, но се боя, че вие не сте наясно с дипломатическите ходове по времето на този период от историята ни. Интересите на Русия от самото начало са свързани със създаването на голяма държава на Балканите защото по този начин ще успеят да отвлекат вниманието на Османската империя и великите сили като Австро-Унгария и Велкобритания и да съсредоточат вниманието си върху териоториалните си претенции към османската империя, които се намират доста по- наизток
12
1
 
8
 
! Отговори
Бургас преди 10 години
До софиянецИма три подписани документа през 1909-та година - Руско-турски протокол (1909), Българо-турски протокол (1909) и Руско-български протокол (1909) според тях : Русия опрощава на Турция военните ѝ задължения, останали още от войната от 18771878 г.,Турция се отказва от всякакви финансови претенции към България, България се задължава да изплати на Русия в срок от 75 г. 82 млн. франка.Тази независимост се случва с благословията на Русия. Надявам се ви стана ясно.
11
5
 
7
 
! Отговори
Независимостта преди 10 години
Независимостта на България означава, че от България нищо не зависи!
10
2
 
12
 
! Отговори
Бареков преди 10 години
ДПС празнуват ли днес
9
5
 
10
 
! Отговори
Тракийски преди 10 години
До НИКОГА ВЕЧЕ ГЕРБ !НАПУСНИ ТЕМАТА МОМЕНТАЛНО ! ОПИТВАШ СЕ ДА ПОЛИТИЗИРАШ НЕЩО СВЯТО ЗА НАС КАТО НАРОД ИЗЧЕЗВАЙ И ТИ ГЕРБ И БПС И ДПС И ВСИЧКИ ! ТОЗИ ПРАЗНИК НЯМА ОБЩО С ПОЛИТИКАТА, А С НАС КАТО НАРОД. АКО НЕ МОЖЕШ ДА ГО ПРОУМЕЕШ СПРИ ДА ГО ПРАЗНУВАШ !
8
6
 
3
 
! Отговори
Бургас преди 10 години
Честит празник на независимостта ! И прочетете малко история , че ми е малко неудобно да чета как това било празника, с който България ставала независима от имперското влияние на Русия . Именно Русия предлага на османската империя да й изплати репарации, които България трябва да и връща за изключително дълъг период. А 3-март е денят на Санстефанският мирен договор, според който са обявени за свободни и български всичките ни земи...които и до днес не можем да си върнем.
7
5
 
8
 
! Отговори
ATИЛА преди 10 години
Независимостта на Дунавска България Арийски ПИРОН в *** на малката Славянска *** Сърбия и нейната сестра РусияРусия е Долнопробна Българска ***, създадена и управлявана през по голяма част от временното си съществуване от БългариРуските *** обитават Български земи и Български градове столицата им също е Български градРуските *** пишат и говорят на Български езикЦялата земя от Москва до Казахстан от Киев до Атина и от Солун до Будапеща е БългарскаКАЗАХbulgarya.cu.cc
6
1
 
7
 
! Отговори
Dea Atargatis преди 10 години
Честит Празник на Независимостта !И Да, си-си, ми-си, Ни си, Я, ДАВАТ ОСТАВКАТА ВЕДНАГА !Не може да позволим, онези, които престъпиха мажоритарно изискуемия и залегнал в действащия закон за изборите, ден за размисъл, да ни пишат законите !Ако сте независими, трябва да отстоявате и браните независимостта !
5
8
 
7
 
! Отговори
ЧЕСТИТ ПРАЗНИК! преди 10 години
ТОВА Е ИСТИНСКИЯТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК НА БЪЛГАРИЯ!!!/..а не 3-ти март/НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ,ЧЕ НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ ВКЛЮЧВА И ПЪЛНАТА НЕЗАВИСИМОСТ ОТ ИМПЕРСКОТО ВЛИЯНИЕ НА РУСИЯ.РУСКОТО ВЛИЯНИЕ Е ПАГУБНО ЗА БЪЛГАРСКОТО РАЗВИТИЕ И НАЦИОНАЛНО САМОСЪЗНАНИЕ!1/5 от българското население са българи-мюсулмани ..не само христиани!ВЕРСКОТО РАЗДЕЛЕНИЕ НА НАРОДА Е ПАГУБНО ЗА НАЦИЯТА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
4
3
 
2
 
! Отговори
Ferocity преди 10 години
Сигурно и този празник партията майка(БКП, а.к.а БСП) ще си присвоят за свой.
3
1
 
11
 
! Отговори
Йово преди 10 години
Честит празник на всички българи и тези който имат българско самосъзнание. Да сте живи и здрави.
2
0
 
16
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Честит празник българи , един наистина чисто български празник , който наред с 6 Септември Съдинението и 24 Май денят на Светите братя Кирил и Методий са безспорните празници на България . 3 Март винаги ще поражда спорове за съжаление
1
0
 
20
 
! Отговори
кк преди 10 години
Това е истински празник на Народа, защото от него нищо не зависи... И все пак "Честит Празник, Народе мой!". И ако на следващите избори максимално се освободим от Зависимостта на "великите български политици", духът на българина може да направе чудеса... Да се обичаме, да се подкрепяме и да вярваме в себе си!