Протест и контрапротест на едно място за пушенето на закрито

Привърженици и противници сблъскаха позиции на "Позитано"
Обновена: 8 окт 2013 23:00 | 8 окт 2013 21:05,
54
Протест и контрапротест на едно място за пушенето на закрито
Снимка: Булфото, архив

Привърженици и противници на забраната за пушене на закрити обществени места сблъскаха позициите си пред централата на БСП днес в очакване на последното решение на парламентарната група на „Коалиция за България“, която на свое заседание трябва да излезе с решение дали да внесе законодателни промени за смекчаване на забраната.

От Гражданска инициатива "България без дим" настояват законът да остане такъв, какъвто е в момента. В открито писмо до ръководството на партията членове на 40 организации заявяват категоричното си несъгласие с каквито и да било промени, смекчаващи съществуващата забрана за пушене на закрити обществени места.

Противниците на пушенето настояват „парламентът и правителството да не се поддават на натиск от страна на тесни браншови интереси“ и изтъкват редица аргументи в защита на пълната забрана за тютюнопушене. Сред тях са неефективната практика от “разделянето” на едно заведение на зали за пушачи и непушачи, която не доведе до ефективно предпазване на непушачите, данните за многократно нарасналите публични разходи за здравеопазване само за болести, причинени и свързани с тютюнопушенето - над 200 млн. лева годишно по сведения на Министерството на финансите на правителството на ГЕРБ.

Не на последно място се изтъква, че само 16% от пушачите са спрели да посещават заведения заради забраната, според проучване на НЦИОМ от декември 2012 година.

Още по темата
„Разбираме и подкрепяме желанието за подпомагане осигуряването на работа и доходи за хората, работещи в ресторантьорския бранш. Държавата обаче разполага с редица инструменти за подпомагане на този бизнес чрез пакет от икономически мерки и не следва да стимулира заетост чрез тютюнопушене“, пише в петицията.

На диаметрално противоположни позиции са собствениците на заведения и техни поддръжници, които също се събраха пред „Позитано“ 20. Тяхната позиция е, че бизнесът търпи значителни загуби от пълната забрана и законът трябва да бъде променен така, че да има места в заведенията, в които да се пуши. Те твърдят, че либерализирането на режима за тютюнопушене не може да навреди на никого.

В свое отворено писмо до обществеността Сдружението на заведенията в България излага своите аргументи в полза на отмяна на тоталната забрана. Те изтъкват, че навсякъде в Европа (с изключение на 4 държави, сред които и България) има зали и заведения за пушачи, привеждат и данни на Евростат, че всъщност България не е на челните места по заболявания, причинени от тютюнопушене.

Основният аргумент на управляващите в полза на смекчаване на забраната е, че с настъпването на зимния период трябва да бъде облекчен режимът за собствениците, така че да се постигне баланс на интересите.
От ГЕРБ са категорични, че забраната е най-голямото им постижение и няма как икономическите мотиви да надделеят над здравните ползи.

Здравният министър Таня Андреева е на позиция, че пълната забрана за пушене на закрито трябва да остане.
Президентът Росен Плевнелиев заяви, че е готов да наложи вето, ако ограниченията за пушенето бъдат отменени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
2
 
! Отговори
Бай Хасан преди 10 години
Е не провокирам никого, но когато не се спазва основен документ определящ трудовите взаимоотношения - за какви цигари говорим изобщо ???? Моля, нека малко да се замислим и да подредим проблемите по степен на важност - това е мое мнение.Ако сте съгласни натиснете " Харесвам "
43
1
 
4
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
Според мен беше разумно това разделение на залите на пушачи и не пушачи. За нас, като семейство непушачи, дори беше много удобно - в залата за непушачи винаги имаше свободни места, хем после не ти смърди косата и дрехите на тютюнов дим. Ако връщат пушенето в заведенията, то държа да си има зала за непушачи, не желая да хапвам нещо и да ми смърди от съседната маса на пушек. Това убива цялото удоволствие от храната,ти хапваш нещо вкусно, а то ти смърди и не се усеща нищо.
42
1
 
4
 
! Отговори
Бай Хасан преди 10 години
До Dnes.bg.1 - с това съм съгласен, напълно , но не се ли отделя прекалено много енергия за един така или иначе трудно разрешим проблем.Пушач съм, но съм за разделянето на заведенията.
41
5
 
2
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
Аз не мога да разбера едно нещо. Тези заведения храна ли предлагат или психотропни и наркотични вещества като цигарите? Ако това са заведения за хранене значи в тях човек се храни. С какво? Сяда на маса и му поднасят чиния пълна с цигари плюс филия хляб ли?А ако това не са заведения за хранене,тогава нека просто бъдат честни към хората и се нарекат "пушални". Да,заведения за пушене в които се предлага освен никотин и малко храна между другото. Но основната им дейност е пушенето, а не храненето.
40
5
 
0
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
Аз не мога да разбера едно нещо. Тези заведения храна ли предлагат или или психотропни и наркотични вещества като цигарите? Ако това са заведения за хранене значи в тях човек се храни.С какво? Сяда на маса и му поднасят чиния пълна с цигари плюс филия хляб ли?А ако това не са заведения за хранене,тогава нека просто бъдат честни към хората и се нарекат "пушални". Да,заведения за пушене в които се предлага освен никотин и малко храна между другото.Но основната им дейност е пушенето, а не храненет
39
3
 
3
 
! Отговори
до Бай Хасан преди 10 години
Бай Хасане, ми нали отнякъде трябва да се започне бе.Ега ти, не мога да повярвам, че има хора които мислят "Понеже има толкова много неща, които ни тровят и са вредни, защо и ние пушачите да не тровим околните. И кво пък чак толкоз - едни цигари... Голяма работа, че на непушачите им миришело и им е неприятно."
38
2
 
4
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
До Бай Хасан 43Какъв кодекс на труда какви пет лева? Долу пред нас кафенето и магазина се спукват да бачкат 12 часа, там им е парите на хората, с това плащат сметките, хората сами ги държат тези магазинчета и заведения, на крак са над 12 часа, какво говорите?! И да, забранили са пушенето вътре, сменят се цели семейства с възрастни родители и децата им, така бачкат, така оцеляват. Кодекс на труда, ама моля ви се... Все едно в друг свят живеете.
37
3
 
3
 
! Отговори
alcapitan преди 10 години
До Бай Хасанв момента работя на 12 часови смени в държавна институция. Не е забранено. А и това с кодекса звучи смешно, когато работиш за частник. По кодекса трябва да те усигоряват на пълна заплата и какво ли не... остави тези си мисли за някоя бяла държава
36
3
 
1
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До Бай ХасанТова е един от проблемите. По принцип хората,които много държат на пушенето или си пълнят джобовете от това имат асоциално поведение в обществото. И най-често пречат за решаването и на другите негови проблеми. А щом има толкова много проблеми не е нужно да прибавяме още един. Правилният начин е да решаваме тези проблеми един по един,а не да прибавяме нови и нови проблеми към старите. А лечението на насила заболелите от цигарите е и финансово бреме за бедна държава.Кой ще го плаща?
35
3
 
1
 
! Отговори
Бай Хасан преди 10 години
До alcapitan 12-14 часа е забранено да се работи от " Кодекса на труда " - ако си работил на черно, е друг въпрос
34
5
 
4
 
! Отговори
alcapitan преди 10 години
Дали някой от ***, които са за пушенето в заведения е работил по 12-14 часа на цигарен дим? Кеф ти е да си палнеш 5 цигарки с приятели, но в недоразвитят ти ум и мисъл не минава за децата, които работят в тези заведения, защото по-голямата част от студентите и младите започват именно от там. Бизнеса губил...идете и вижте дали можете да намерите място в едно хубаво заведение вечер... само долнопробните кръчми разчитат на пушачи а не на качество.
33
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тия кърлежи от Герб минаха всякакви граници.Този *** закон които нарушава правата на хората трябва да бъде премахнат.Защо Герб не скачат за това че ядем ГМО и други отрови,за това че пръскат небето ""Кемтрейлс""?тровят ни отвсякъде а тия ми плямпат за пушене.Така ни задължиха да караме на фарове и маса народ изгоря с акумулатори а един е 200лв.Народе събуди се
32
3
 
1
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До Бяла гаргаАко не можеш да направиш разлика между транспорт,приготвяне на храна или облекло от една страна и дрогирането с психотропни вещества като никотина от друга, значи наистина си гарга с 2 грама мозък,който не ти служи за нищо. Абсолютно нелепо сравнение на несравними неща. Транспортът и електроцентралите вършат полезна дейност за обществото. Каква работа му вършат цигарите? Ядат ли се,пият ли се,обличат се в студа ли? Или могат да се яхнат и да те пренесат в Париж и Лондон?
31
1
 
2
 
! Отговори
Бай Хасан преди 10 години
До Dnes.bg.1 добре ще отида.И ако не сте разбрали коментара, значи Ви липсва широк мироглед.Накратко - това ли в момента е най-големият проблем?????
30
6
 
0
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До pipiА така! Значи димът от двигателите и печките ни е малко,та трябва допълнително да гълтаме и дима от цигарите? Желязна логика! Ако е мръсно около блоковете и по улиците,дай да хвърляме още ***!
29
1
 
3
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До ShopСбъркал си адреса,приятел! Следваме западния модел,а точно на запад хората са затънали в дългове към банките. Спомнете си Испания където хиляди хора бяха изгонени от жилищата си, отнети им от банките. Някои от тях дори се самозапаллиха. Къде преди 1989 г у нас банката отнемаше жилища и се палеха хората? Вижте и Америка тези дни. С рекорден вътрешен дълг,който конгреса отказа да увеличи! Айде стига *** манипулации!!! Точно западът,Америка и ЕС ни докараха цялата тая мизерия и нещастия
28
5
 
3
 
! Отговори
Злопаметна преди 10 години
До Ла*нояд 34Споделиха ми хората които са отказали цигарите - за една година семейство пушачи (възрастен мъж и жена) вместо да купуват цигари същите пари са заделяли. Оказа се че са събрали за една година над 4 000 лева двамата, с тези пари са отишли на почивка в Гърция. Въпрос на избор , дет съ вика.
27
3
 
5
 
! Отговори
Лайнояд преди 10 години
А колко хора ще се поболеят зъзнейки през зимата пред заведенията да си запалят цигарка
26
4
 
6
 
! Отговори
pipi преди 10 години
Ако само цигареният дим ни трови добре - но я погледнете сутрин пред училищата какво е - не се диша, по светофарите - докато чакаш да пресечеш ще припаднеш от смрад, а като запалят печките "гражданите" ни пране остава, ни въздух - не знам какво горят но е отврат - седнали с цигарите да се ядат
25
2
 
2
 
! Отговори
Dnes.bg.1 преди 10 години
До Бай ХасанНай-добре *** на психиатър! Правиш връзка на неща между които няма никаква такава. Не виждам логическа връзка между двигателите с вътрешно горене,мобифоните,банковите заеми с проституцията,пенсионната възраст и телевизиите. По-налудно мнение не бях чел. Ама хората нещо мръднаха масово в последно време.