2 милиарда мюсюлмани по света честват Курбан байрам

Главното мюфтийство ще дари 4 тона месо на бежанците у нас
Обновена: 15 окт 2013 08:15 | 15 окт 2013 08:15,
102
2 милиарда мюсюлмани по света честват Курбан байрам
Снимка: архив, Булфото

Близо 2 милиарда мюсюлмани по света започват днес честването на най-големия религиозен празник Курбан
байрам. В България празнуват близо 1,5 млн. мюсюлмани, съобщават за БТА от Главно мюфтийство.

Курбан байрамът ще започне със сутрешен намаз (молитва) в повече от 1 100 джамии в страната.

След молитвата следва проповед на имама, който припомня основните ценности в исляма, духовната и социална
полза от курбана и дава наставления за правилното изпълнение на жертвения ритуал. Мюсюлманите отправят молитва към Всевишния за благополучие и опрощение, за мира на цялото човечество. Задължително в този ден те дават садака /подаяние/ на по-бедните.

Курбан байрамът се свързва с пратеника на Аллах - Ибрахим /Аврам/ и неговия първороден син Исмаил /Измаил/, които предават себе си на божията воля. Тяхната история е пример за предаността пред Всевишния и силата на вярата. Този момент на жертвоготовност е възнаграден от Бог, който подарява живота на Исмаил и в замяна спуска от небето жертвен овен, обясни за БТА заместник-главният мюфтия Бирали Бирали.

В много случаи, когато Бог ни изпитва, той иска да види до каква степен сме готови на жертва, това всъщност е
израстването на човек, допълни той.

Празникът е свързан със семейните ценности, уважението между родители и деца и символизира смирението, покаянието, помирението и опрощението. Традицията изисква по-младите да целунат ръка на по-възрастните в знак на уважение и искане на прошка. Празникът дава възможност мюсюлманите да подобрят отношенията помежду си, да се чувстват обществено полезни, защото раздават на тези, които нямат, и това осмисля живота им, обясни Бирали.

След сутрешния намаз в първия празничен ден, хората се поздравяват още в джамията, след това се отправят
към гробищния парк, за да отдадат почит на починалите си роднини и близки. Следва посещение на най-близките роднини и тези от тях, които са болни и немощни. Празникът е най-вълнуващ за децата, които по традиция се даряват с пари и лакомства.

Курбан байрамът продължава до следобедния намаз на четвъртия ден. По време на празничните дни мюсюлманинът трябва да направи курбан. Актът на жертвоприношение е всъщност акт на пречистване, обясни Бирали. Той припомни, че курбан са длъжни да дадат всички мюсюлмани, които разполагат с лични средства /не от заем/ и които са осигурили прехраната на семейството си за няколко месеца напред. Курбанското месо се
разделя на три части - едната се дава на роднини, другата част на бедни и в нужда хора, а третата остава за семейството и с нея се гощават гостите.

И тази година Главно мюфтийство ще дари курбанско месо, като този път са предвидени близо 4 тона месо за
бежанците, настанени в центъра в "Овча купел" в София, съобщи заместник-главният мюфтия Бирали Бирали. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
83
2
 
1
 
! Отговори
Honorik358 преди 10 години
В крайна сметка обаче-който вярва истински в Бога и прави добро на хората ще бъде възнаграден,а който вреди,ще бъде наказан.Затова не се грижете кой какъв християнин или мюсюлманин бил,а мислете за себе си.Всеки сам ще отговаря пред Бога.
82
2
 
1
 
! Отговори
Honorik358 преди 10 години
До АнонименНе може да съдиш за една религия по това,че няколко хиляди фанатика са я опорочили.Това,че някой е християнин или мюсюлманин,свещеник или ходжа,не означава,че е безгрешен.Колкото до науката и медицината-като гледам трафика на органи,невежеството и бездушието на много лекари,които ако не им платиш ще те оставят да умреш,не бих ги поставил на почетно място.Отделно разни учени измислят все по-нови и смъртоносни оръжия,атомни бомби и т.н.,тъй че важното е кой с какви цели прави нещо.
81
0
 
0
 
! Отговори
Honorik358 преди 10 години
До до Honorik358Значи,съгласен съм,че Буда не се е издигнал сам в култ.Също така е бил мъдър и добър човек.Негови последователи са го издигнали до божествен ранг и са му направили храмове и статуи.Колкото до мюсюлманите и християните-техните свещени войни се дължат на насаждането на омраза-било от разни духовници,било от хора,които изопачават или тълкуват Писанията както си искат.Както виждаш-моите пожелания се отнасят до мирните и добрите хора.За другите-каквото посеят,такова ще пожънат!
80
1
 
2
 
! Отговори
. преди 10 години
Съберете ги всичките на едно място и им пуснете 4-5 атомни бомби.
79
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
и християнството и мюсулманството са създадени с една единствена цел ...манипулиране на хората ...тези две религии са отнели повече човешки животи от всяка една война...ако има Бог едва ли би принадлежал на която и да е религия. докато науката (медицината) спасява животи ,то религията отнема .аз вярвам ,че хората щяха да бъдат по добри ,ако нямаше религии
78
4
 
5
 
! Отговори
помак преди 10 години
Евала на истинските християни тук! Много се радвам, че има хора разбиращи нещата. На мен като мюсюлманин нито църква, нито кръст ми пречи или ме дразни, защото в храмовете /църкви, джамии и синагоги/ се споменава името на Бог. Нашите религии са от един и същи създател, макар че го наричаме с различни имена. Нека се уважаваме и обичаме, да живеем в мир за да може нашата държава да просперира. Слушайте сърцата си, а не гнева си.
77
3
 
1
 
! Отговори
до il_cho преди 10 години
повдига ми се от псевдохристияни като тебе... прочети се пак какви обиди пишеш - очевидно НИЩО не си разбрал от християнството, къде отидоха християнските добродетели? Кухо парче си ти, само фасада и никакво съдържание!
76
5
 
6
 
! Отговори
il_cho преди 10 години
Всъщност християните сме дори много по-малобройни, защото католицизма, а да не говорим за протестанството е ерес, за която има написано достатъчно много в Интернет и можете да прочетете. Реално ПРАВОславните християни не сме повече от 200-250 милиона души. Още по-тъжно е, че в ПРАВОСЛАВНА държава като нашата има 1100 джамии... ужас! Ние сме си виновни, че за толкова години така и не изгонихме монголоидните животни в Анадола, че и днес храмът света София е джамия с набити игли в четирите ъгъла!
75
3
 
5
 
! Отговори
M.. преди 10 години
До ГЛАС НАРОДЕНЗащо? Да не би на пенсионерите мюсулмани някой да им дава нещо повече? И от кога се делят изобщо на пенсионер хирстиянин и пенсионер мюсулманин? Слепи ли сте? Живеем в една и съща помийна яма!!!
74
4
 
5
 
! Отговори
M.. преди 10 години
До АнонименА аз мога ти гледам фимлчетата, песничките и елхичките по коледа,а? Или да ти гледам поповете и яицата по великия ти ден? АЗ мога да те уважавам..а ти от една статийка се дразниш,а? Ейййй дребна душица!
73
8
 
6
 
! Отговори
M.. преди 10 години
До БългаринЗащо те гложди? Аз не съм анадолец. не съм турчин..но ако искаш да си направиш църква в анадола заминавай. Порбвай..може пък да ти дадът;) А за християнска България..я по-кротко. От кога сте такива християни? Или забравихте как Борис НА СИЛА ВИ ПОКРЪСТИ!? Или това е друго? Сега сте по-големи католици от папата дето се казва. Хайде малко се осъзнайте....уважаеми "християни" и "българи"
72
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Християни или мюсюлмани, ние сме преди всичко българи! Честит празник на всички наши сънародници!
71
5
 
17
 
! Отговори
Българин преди 10 години
1100 джамии в християнска България , а колко са църквите в мюсюлманска Турция ? Гложди ме обида с национално-етнически привкус.
70
2
 
2
 
! Отговори
Honorik358 преди 10 години
До АнонименКойто трябва го знае.Който иска-също.
69
4
 
15
 
! Отговори
Honorik358 преди 10 години
Честит празник на всички мюсюлмани!Пожелавам ви здраве,щастие,любов и успехи!Нека има мир между всички,които призовават името на Господа от все сърце!Мир между истинските християни и мюсюлмани,мир и добруване на всички,които са миролюбиви и човеколюбиви!А на онези,които изопачават религията и всяват вражда между вярващите-на тях Бог ще отплати,както подобава!
68
3
 
2
 
! Отговори
Honorik358 преди 10 години
До Хм,Буда не е бог.Всеки може да си издигне своя статуя,това не значи,че трябва да бъде почитан.
67
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До кога официалните медии ще ни занимават с проблемите на малцинствата?Че то по Велик ден не се тръби толкова,колкото по разните му там Байрами,Рамазани и т.н.,още малко и официален прзник ще го направят.Хайде,стига толкова метани,а!
66
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"В България празнуват близо 1,5 млн. мюсюлмани, съобщават за БТА от Главно мюфтийство."Да ама само че главното мюфтийство е допуснало една мъничка грешчица:На преброяването през 2001 г. голямото мнозинство - 6 552 751 души (82,6 %) са се определили като православни християни, от тях не е ясно колко сa старостилни и колко новостилни. Като мюсюлмани са се определили - 966 978 души (12,2 %), мнозинството от тях са сунити, но има и шиити. Следват римокатолиците - 43 811 души (0,6 %), протестанти
65
2
 
15
 
! Отговори
ГЛАС НАРОДЕН преди 10 години
А НА НАШИЯ ПЕНСИОНЕР ЗА КОЛЕДА - СРЕДЕН ПРЪСТ. И ЗА ВЕЛИКДЕН - ПАК СРЕДЕН ПРЪСТ...
64
0
 
19
 
! Отговори
до 69 преди 10 години
Мъдър е този, който знае не много, а необходимото.