"Над 20 процента от българите - с психически проблеми"

Грижата за пациентите е на цялото общество, смята проф. Вихра Миланова
19 окт 2013 19:55, Петя Славова
86
"Над 20 процента от българите - с психически проблеми"
Снимка: архив, Reuters

Над 20 процента от българите имат някакъв психичен проблем, каза днес във Варна проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия. По думите й в това число влизат и хората с депресия или тревожни разстройства, чийто брой се увеличава все повече, пише БТА. Проблеми от такова естество имат и алкохолиците и злоупотребяващите с психоактивни вещества, допълни Миланова.

Тя уточни, че точна статистика на психично болните в страната няма. По думите й електронен списък на този тип пациенти едва ли ще бъде създаден и през следващата година, тъй като няма пари. Край Варна проф. Миланова участва в 21-та конференция на Българската психиатрична асоциация. Акцент на форума е създаването на нова концепция за психичното здраве на нацията.

Необходима е цялостна грижа за пациентите, и то през целия им живот, посочи Миланова. Според лекарите е нужно да се създават нов тип структури - като болници за хронично болните и защитени жилища, които да облекчат семействата на хората с проблеми.

Грижата за пациентите трябва да бъде ангажимент на цялото общество, а не само на лекарите и близките им, смятат психиатрите.

Проф. Миланова коментира, че според нея не е реалистично да се въведат клинични пътеки в психиатрията. Тя посочи, че психичното здраве е грижа на държавата и изрази съмнение, че здравната каса може да финансира тази дейност. Голяма част от пациентите са неосигурени, а немалко се нуждаят от дълъг престой в болницата, няма как касата да диференцира всяка група и да създаде клинични пътеки, посочи Миланова.

На конференцията бе дискутирана и Националната програма за превенция на самоубийствата. Д-р Владимир Наков от Националния център по обществено здравеопазване и анализи посочи, че тези случаи бавно, но твърдо нарастват през годините. По данни на центъра всяка година се самоубиват по около 12 на 100 000 българи. Други три хиляди правят опит да отнемат живота си, но биват спасени.

Противно на становището, че самоубийствата са най-много през пролетта и есента, у нас тези случаи са основно през юли и август, посочи Наков. Той уточни, че най-много хора посягат на живота си чрез употреба на медикаменти. На второ място е обесването. Като най-емблематично място за самоубийство лекарят посочи Аспаруховия мост във Варна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В тази ДС държава трябва да си луд за да не полудеш!)))луд и опасен
51
3
 
5
 
! Отговори
Anonimen преди 10 години
vsi4ki balgari psixi4eski ne sa dobre.
50
5
 
2
 
! Отговори
сериоз ? преди 10 години
Хаха много изперкахте, а на мен нищо ми няма, нищо ми няма, нищо ми няма...
49
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
благодарете изцяло на комунизма за това
48
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не са 20% а са доста повече.Според мен по-близо до истината ще сме ако кажем че лудите са около 50%.*** са абсолютни изтрещелници.
47
0
 
17
 
! Отговори
Ще имигрирам преди 10 години
Българина живее всекидневно под стрес, но на никой не му пука.
46
4
 
3
 
! Отговори
20% олигофрени преди 10 години
...и точно тези 20% гласуват за основните политически сили и ни държат в капана на партии като БСП и ГЕРБ.
45
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
20% е - изкуфялите пенсионери, гласуващи за БСП + изперкалите фанатизирани роботи-***, ходещи под строй пред урните...А останалите 80% (е, да махнем 15-ина % ***) страдат не от психически проблеми, а от деменция, че позволяват първите 20% + *** 15% така да ги тъпчат.
44
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Над 20 процента от българите - с психически проблеми"Аха... И аз така си мислех. Ще ви се!
43
7
 
8
 
! Отговори
ИВА преди 10 години
20%---АБСОЛЮТНО ВЯРНО Е....ЕЛЕКТОРАTA НА ГЕРБ И *** ВЗЕТИ ЗАЕДНО.ВСЕ ПАК ИМАМЕ 80% НОРМАЛНИ
42
0
 
13
 
! Отговори
мс преди 10 години
Мерси, че ми напомнихте да си пия хапчетата преди лягане :)
41
0
 
11
 
! Отговори
ЗА СЪЖАЛЕНИЕ преди 10 години
много хора са зле от стреса... лошото не подминава никой,и бедни и богати ...знам на една прокурорка щерка верно красиво дете момиче пък ..така ,мойта рецепта е следната по малко ядове да си ги слагам под възглавницата и като можеш помагай на хората и без да чакаш отплата....животът е труден и без това постоянно да се тревожиш
40
2
 
12
 
! Отговори
Атакист преди 10 години
Със сигурност процента е много по-голям. Като в столицата процента е най-висок. Лични наблюдения, без заяждане. Най-лошото е че от натиска който е видял народа и изкривяванията които е получил той е неспособен да преценява обективно политиците които избира да го управляват.С което губи всякакви шансове за надежда да се самооправи. Може да се оправи страната само с намеса на външна голяма сила. Но почти всички такива държави са недобронамерени, освен Русия може би. Жалко за вековна България.
39
7
 
11
 
! Отговори
Ico преди 10 години
И всички те гласували за БСП-то хахаха ФАКТ!!!
38
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Moia chicho e alkoholik, lelia mi mislia che ot tova se e pobarkala i tia leko, ne che i predi e bila super normalna...
37
0
 
14
 
! Отговори
pe6o преди 10 години
pone 50% nai malko sa s prisixni problemi
36
0
 
7
 
! Отговори
123 преди 10 години
Какви сме ние - може да се съди по това как се отнасяме към болните и социално слабите. Държавата наистина е абдикирала от психиатричната помощ, а повечето от тези хора могат да бъдат пригодени за един що годе нормален живот. Трябват хосписи, диспансери, лекарства, помощи, трудова терапия и много други неща. Въпрос на ценности! Най-лесно е да се правим че не ги виждаме, но това ще се върне като бумеранг и то много скоро.
35
1
 
8
 
! Отговори
nel преди 10 години
Много са болните,но трябва да има домове за тях и,като са в криза да са там.Близките им не могат да се справят с тях .Това е болест и държавата трябва да направи повече болници за такива хора.
34
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дай боже ако само 20% !!! Мисля че повече над 60% на България!
33
11
 
7
 
! Отговори
НАПЪЛНО ВЯРНО!!! преди 10 години
В СОЦ-*** , НЯМА НОРМАЛНИ ХОРА!!!!ВСЪЩНОСТ ИМА ...НО , ТЕ СА РЯДКОСТ.НОРМАЛНИТЕ ХОРА ,БЯГАТ ОТ СМЪРДЕЛИЯ СОЦ-*** В ЧУЖБИНА !ВОНЯТА НА РУСКИ ПАРТЕНКИ И УСРАНИ КОЛХОЗНИ *** , ПРОСТО НЕ СЕ ТРАЕ .НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ ,НАЗНАЧИХА И "СПЕЦИАЛИСТ ПО РУСКИ ПАРТЕНКИ И ДОЛНИ ***" ЗА ШЕФ НА НС!ТАКА СОЦ-*** ,СТАНА В ПЪЛЕН КОМПЛЕКТ.ДА МУ МИСЛИ НАРОДА!/...ако може разбира се../