"Над 20 процента от българите - с психически проблеми"

Грижата за пациентите е на цялото общество, смята проф. Вихра Миланова
19 окт 2013 19:55, Петя Славова
86
"Над 20 процента от българите - с психически проблеми"
Снимка: архив, Reuters

Над 20 процента от българите имат някакъв психичен проблем, каза днес във Варна проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия. По думите й в това число влизат и хората с депресия или тревожни разстройства, чийто брой се увеличава все повече, пише БТА. Проблеми от такова естество имат и алкохолиците и злоупотребяващите с психоактивни вещества, допълни Миланова.

Тя уточни, че точна статистика на психично болните в страната няма. По думите й електронен списък на този тип пациенти едва ли ще бъде създаден и през следващата година, тъй като няма пари. Край Варна проф. Миланова участва в 21-та конференция на Българската психиатрична асоциация. Акцент на форума е създаването на нова концепция за психичното здраве на нацията.

Необходима е цялостна грижа за пациентите, и то през целия им живот, посочи Миланова. Според лекарите е нужно да се създават нов тип структури - като болници за хронично болните и защитени жилища, които да облекчат семействата на хората с проблеми.

Грижата за пациентите трябва да бъде ангажимент на цялото общество, а не само на лекарите и близките им, смятат психиатрите.

Проф. Миланова коментира, че според нея не е реалистично да се въведат клинични пътеки в психиатрията. Тя посочи, че психичното здраве е грижа на държавата и изрази съмнение, че здравната каса може да финансира тази дейност. Голяма част от пациентите са неосигурени, а немалко се нуждаят от дълъг престой в болницата, няма как касата да диференцира всяка група и да създаде клинични пътеки, посочи Миланова.

На конференцията бе дискутирана и Националната програма за превенция на самоубийствата. Д-р Владимир Наков от Националния център по обществено здравеопазване и анализи посочи, че тези случаи бавно, но твърдо нарастват през годините. По данни на центъра всяка година се самоубиват по около 12 на 100 000 българи. Други три хиляди правят опит да отнемат живота си, но биват спасени.

Противно на становището, че самоубийствата са най-много през пролетта и есента, у нас тези случаи са основно през юли и август, посочи Наков. Той уточни, че най-много хора посягат на живота си чрез употреба на медикаменти. На второ място е обесването. Като най-емблематично място за самоубийство лекарят посочи Аспаруховия мост във Варна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това обяснява нещатаГоре - долу толкова е и подкрепата за ГЕРБ
11
3
 
26
 
! Отговори
Ц.Ц преди 10 години
Шефе разкрити сме!!!
10
5
 
23
 
! Отговори
Борисов преди 10 години
Я не се бъзикайте с нашите гласоподаватели!
9
6
 
10
 
! Отговори
Болен Сидеров преди 10 години
Това е долна инсинуация!
8
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мдам според мен статистиката не е точна и реално процентите биха били над 20. За жалост нямаме култура да търсим помощ когато ни потрябва.
7
2
 
20
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Много над 20 процента от българите са "изпушили"!!На *** не им пука от нищо и живеят ден за ден!
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
daje pove4e sa ot 20% i protsenta prodeljava da narastne .... da jivesh v takava derjava taka se polu4ava .
5
1
 
4
 
! Отговори
... преди 10 години
А питам, кой е по- добре- този който се самонаказва или този който наказва другите? Едните да са в услуга на другите, а другите със сила да се чувстват велики. Господи, колко жалка съм понякога... Прости ми!
4
9
 
12
 
! Отговори
гешев преди 10 години
То си е ясно - вижте атака!
3
5
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
План Ран-Ът.
2
16
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То си е ясно - 20% гласуват за ГЕРБ:)))))))))))))))))
1
4
 
18
 
! Отговори
... преди 10 години
Да и аз съм една от тях с афективна невроза.... как ли да съм по- добре, кое ми е равно и право...в работата не знаят, за да не ме изгонят- макар там да имам колеги доста в по лошо състояние, Но там е работата, че те са "добре" агресивни и не си обръщат внимание, а как ли да им каже човек, как да разберат че мозъка им хлопа, като проблема е в него и не го осъзнават. В къщи- оставете я тя е луда... а те как са- егоисти които дори масата немогат да си сложат- за жалост се самосъжалявам...