Над 1/3 от българите шамаросват децата си

За половината родители децата са без мнение, те не разбирали
66
Над 1/3 от българите шамаросват децата си
Снимка: Ройтерс, архив

Повече от половината от родителите в България - 61 на сто, не биха ударили детето си, а останалите 39 процента признават, че ползват шамара като възпитателен подход.

Това сочат резултатите от проучване на тема "Нагласи на родители и млади хора към три от правата на децата", проведено по поръчка на Национална мрежа за децата, съобщават от организацията.

Родителите казват, че прибягват до боя като възпитателна мярка в случаите, в които не могат да се справят с поведението на детето си, но само 6 процента от тях, категорично твърдят, че нямат друга алтернатива в трудна
ситуация.

94 на сто от родителите и от младите хора без деца смятат, че трябва да поощряват детето да изразява мнението си.

Въпреки това 50 на сто от запитаните са категорични, че мнението на родителя е на първо място и че децата не разбират достатъчно, за да ги питат какво мислят.

Резултатите разкриват, че средностатистическото българско дете получава право да избира храната си на 11 години.

Родителите смятат, че детето има право да изразява мнение какво да учи, когато навърши 15 г., да излезе на парти - на 16 г., да отиде само на екскурзия -  на 17 г., и да работи - след 18-годишна възраст.

Намесата на държавата в случаи, свързани с правото на децата на защита от телесно наказание, се одобрява от 58 на сто от интервюираните. 80-85 процента от запитаните заявяват готовност да подадат сигнал в случай, че станат свидетели на малтретиране на дете. Над 80 на сто от запитаните обаче са категорични, че опитите за намеса в семейни разправии носят само неприятности.

Изследването е национално представително за семействата с деца под 18 г. и разглежда отношението на настоящи и бъдещи родители към правата на децата, гарантирани от Конвенцията на ООН, като правото на мнение, правото на защита от телесно наказание и правото на закрила от страна на държавата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
58
0
 
4
 
! Отговори
езичник преди 10 години
всичко с мярка. където може с думи нека е укор. където неможе- един по *** е достатъчно.крайностите водят до крайности.
57
6
 
2
 
! Отговори
математика преди 10 години
та да си довърша мисълта че не стигнаха буквите.обърнете внимание в САЩ е забранено със закон да биеш детето си за да не създаваш потенциален закононарушител,законопроизводителя е приел за истина твърдението на психолозите експерти и е взел мерки със съответния закон,така че българи бой по децата здраво за да осъществяват те после социалните си контакти чрез бой по жените си по по слабите си приятели и колеги само така ще ги ктигнем примитивните раси и народи само управлението от ДС не стига
56
3
 
2
 
! Отговори
математик преди 10 години
искам да ви говоря за една държава, САЩ се нарича. там хората вярвали в експертното мнение. там експертите по психология изследвали стотици и хиляди семейства в които имало насилие над децата и такива в които нямало насилие, та тез експерти след десетки години работа констатирали, математически следното в 10 семейства в които редовно биели децата 7-8 от тези деца извършвали престъпления най -вече чрез физическа саморазправа докато тези семейства в които не биели децата 1-2 извършвали престъплен
55
2
 
2
 
! Отговори
я да видим преди 10 години
я да видим пък поколението от преди 70-те години? Масово тероризират децата си и им развалят семействата, а за внуци не искат и да чуват. *** мале колко са възпитани, преди това децата им са ги гледали родителите им, а сега тях да ги гледат децата им, а те никого не гледали, те ВЪЗПИТАВАЛИ. Само където няма тях някой да възпита, че никой не им е длъжен и никой няма нужда от дресировката им, за да ги обслужва.
54
1
 
6
 
! Отговори
да ама не преди 10 години
Тези 1/3 бъркат възпитанието с дресировката. Какаво да кажа да възпитаваш означава да му дадеш възможност на основата на добрината и обичта, която си дал, то да може само да различи доброто от злото, а не да го дресираш. Дресират се животните. Обществото при тоталитаризма бе такова, Макаренко, ама Макаренко е за престъпници. А децата имат нужда от обич и сигурност. Децата на такива родители с аизтъкани от комплекси и повечето решават проблемите си с агресия.
53
5
 
4
 
! Отговори
По-добре да му... преди 10 години
...плесна два шамара и да го/я пратя да си ходи,отколкото да развивам теории.А и спокойно за ****ерастията,сума ти шамари съм изя,а не съм обърнал резбата.
52
2
 
4
 
! Отговори
Тя преди 10 години
"Шамарите водят до психотравми, дистанциране от родителите и хомосексуализъм" ХАХАХА шамарите водят до хомосексуализъм... Първо, и какво от това. Второ, ****и логиката ?! хаха
51
6
 
2
 
! Отговори
Стамат преди 10 години
Нека чуем поколението 70-80-те как си възпитават децата. А, да, те не ги възпитават, за това пълнят новините и криминалните хроники. *** възпитават *** - какво друго да се получи. На такива глупости за "свободната воля на детето" съм се наслушал, че чак се радвам, че нямам деца...
50
1
 
4
 
! Отговори
The Makedonec преди 10 години
Romska rabota.. Koi normalen 4ovek si bie decata ?! Ako haresva6 edno cvete go kysa6 a ako go obi4a6 go poliva6 seki den.. Bolgareto ne zaslujavat da se roditeli TVA e
49
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Само да се прибера и ще му сцепа *** от бой на моя!Шеста двойка за две седмици ми носи!
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ммАми остави го да го згазят, така ще си решиш два проблема.
47
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лошо е това, повярвайте не помага а прави децата по-лоши и повече мразещи родителите си. Има психолози за тая работа. Шамарите водят до психотравми, дистанциране от родителите и хомосексуализъм. Дръжте се приятелски с децата и така всичко ще ви казват, аз със моите родители си говоря по име и всички се втрещяват,но сме така.
46
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 49 Малко ти е бил боя :D
45
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
пълни *** сте повечето - продължавайте да биете децата си и после да се чудите защо са същите *** като вас... добре, че избягах от просташката ви държава
44
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
1-2 шамара не е болка за умиране
43
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ориенталското в българина е водещо в поведението му.
42
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До LanАма колко си прав... Един шамар съм изяла от баща ми и с него ме отучи да си гризя ноктите - бях на 5-6 някъде. Да, още съм му благодарна, щото имам познати дето цял живот не могат да го премахнат тоя отвратителен навик.
41
3
 
9
 
! Отговори
Lan преди 10 години
Та от тук и абсолютната абсурдност да се съобразяваме винаги с мнението на детето, това е глупост и нищо друго, защото детето просто няма опита и знанията на възрастен! При това аз много ценя споделянето и винаги изслушвам децата си и мога да се обзаложа, че по тяхно мнение те трябва да си стоят пред телевизора и да ядат само бонбони и шоколад!
40
1
 
12
 
! Отговори
Ндаааа преди 10 години
Пак за и против.Тези, които казват, че никога не са удряли децата си, вероятно имат впредвид, че никога не са ги пребивали. Тези, които казват, че ги шамаросват, вероятно имат впредвид, че не ги пребиват.Едно е да плеснеш шамар, когато трябва, съвсем друго е редовно да пребиваш детето, щото не ти върви в работата, или някой те е ядосал...
39
1
 
5
 
! Отговори
Дуло преди 10 години
Малко е, но има надежда за тази окаяна територия...

Спонсорирани публикации