Академичният съвет заседава извънредно заради "Окупацията"

Понеделник е неучебен ден за Софийския университет
Обновена: 26 окт 2013 16:39 | 26 окт 2013 16:29,
37
Академичният съвет заседава извънредно заради "Окупацията"

Ръководството на Софийския университет разбира действията на студентите, окупирали сградата на Ректората, като реакция на липсата на морал в политическия живот и отсъствието на загриженост за бъдещето на младите хора и страната и незачитане на техните позиции. Това се посочва в декларация на Ректорския съвет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", прочетена днес от ректора проф. Иван Илчев.
 
Убедени сме, че младите хора имат право да изразят обществената си позиция, дори и с цената на гражданско неподчинение - форма на протест още от времето на Средновековието и утвърдена от мислители като Хенри Дейвид Торо, посочват от Ректорския съвет.

В същото време окупационната форма на протест е едно крайно средство, което възпрепятства изпълнението на същинската функция на Университета - образователната и научната му дейност, и нарушава правата на студенти, които не желаят прекъсване на учебния процес, се посочва в документа.

За обсъждане на създалата се ситуация Ръководството на Софийския университет свиква извънредно заседание на Академическия съвет в понеделник, 28 октомври, от 14.00 часа и с цел избягване на административен хаос, обявява деня за неучебен.

Ректорският съвет се обръща с призив за разбиране и търпение към всички студенти, преподаватели и служители, независимо дали подкрепят протеста, или не, както и към цялото българско общество, разделено по същия начин и раздирано от същите морални дилеми.

Тази декларация няма да бъде харесана от някого, винаги е така с подобни декларации, каза проф. Илчев. Със студентите постигнехме пълно разбиране, че в сградата на Ректората, която е окупирана, има хора, чието присъствие в университета е наложително и те ще бъдат допускани.

Ректорът посочи, че учебният процес в университета няма да бъде бламиран от няколко дни протест. Същевременно учебните занятия не могат да бъдат преместени в други сгради, защото в Ректората се обучават над 14 хиляди студенти, пише БТА.

Запитан дали подкрепя протеста на студентите, проф. Илчев каза, че те имат пълното право на протест, но не са избрали правилно времето, мястото и начина.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
8
 
25
 
! Отговори
моля да окупирате преди 10 години
Драги студенти, моля да окупирате и НАП, и ЧЕЗ и Топлофикация, защото не ми се плащат нито данъци, нито сметки!
9
25
 
17
 
! Отговори
охранителна фирмичка преди 10 години
Най-вероятно, тези студенти са си направили охранителна фирмичка, филиал на "ипон", и ще започнат да вземат парични такси при влизането и при излизането от СУ!
8
40
 
21
 
! Отговори
мързи ги да учат преди 10 години
Истината е, че петнадесетината "студента" ги мързи да учат, и поради това няма да завършат, и затова протестират!
7
31
 
22
 
! Отговори
ще напуснат България преди 10 години
За какво са им на студентите нови избори, след като, така или иначе, те ще напуснат България и ще отидат в Чужбина да мият чинии? Защото те за друго не стават.
6
29
 
18
 
! Отговори
Явната цел преди 10 години
Явната цел на тези т.н. "студенти" е, да превърнат СУ в бардак!
5
19
 
31
 
! Отговори
асд преди 10 години
Който е срещу протестиращите е срещу собственото си бъдеще. Никой не казва, че ако се махнат БСП/ДПС трябва дойдат ГЕРБ на власт. Просто такова тълкуване е удобно на червенотиквеничковчетата. Хората са срещу цялата политическа система в момента. А подобни заченки на гражданско общество могат да прераснат в нещо много хубаво, ако не им се пречи толкова. Който си мечтае за комунизма да се изнася в Северна Корея. А червените бабички да не се бъркат, те имаха достатъчно време да променят нещо.
4
15
 
12
 
! Отговори
Нормален до А преди 10 години
Ами не на полето а на площада,но на площада са 50 и в Университета са 50,те депутатите не заседават в Софийския и сега но кого пречат-на колегите си разбира се
3
13
 
24
 
! Отговори
Petko78 преди 10 години
Червени хайлази, лошо ви се пише тая зима!
2
25
 
50
 
! Отговори
А преди 10 години
И къде е правилно да се протестира, на полето че да не пречат на никого ? ОСТАВКА безсрамници !
1
16
 
33
 
! Отговори
учението злато ли е преди 10 години
Няма нужда да им преподават. Нека са заключени аудиториите. Важното е да са отключени канцелариите и да се издават "дипломи".Младежите осъзнаха по времето на Борисов, че Калинките най-добре се справят в управлението. Купят си по една диплома и ръководят отрасъла.Защото иначе , ако са обременени със знания може да не допуснат повече беззаконията от предишното/ите правителства.Та - наистина. Защо са ни толкова университети, като във властта се допускат само неуките и невежите с купени дипломи