Протестен пърформанс на студенти блокира "Раковски"

Студенти от НАТФИЗ се оплакаха от натиск от страна на ректора си
30 окт 2013 09:10,
53
Протестен пърформанс на студенти блокира "Раковски"
Снимка: архив, Булфото

Десетки студенти от НАТФИЗ блокираха столичната улица "Раковски" в знак на съпричастност с колегите си от Алма Матер, които вече шести ден окупират Ректората с искания за оставка на кабинета.

Рано тази сутрин възпитаници от Театралната академия хаотично вървяха по пешеходна пътека, танцуваха и блокираха с пърформанс движението.

Изнервени шофьори на свой ред правеха маневри, за да се измъкнат от тапата, в която са попаднали.

В писмо до медиите протестиращите студенти от НАТФИЗ се оплакаха от натиск от страна на ректора си проф. Любомир Халачев.

"Единственият отговор на проф. Халачев е ултиматумът – ако не напуснем аулата и не прекратим протеста до сутринта на 30 октомври, Академията ще бъде запечатана", пишат студентите.

"Заплахи получаваме и от други преподаватели, но заявяваме, че няма да напуснем аулата, и че не възпрепятстваме учебния процес. Императивът на проф. Халачев да напуснем аулата е неприемлив", декларират възпитаниците на Академията.

Още по темата

В писмото си те допълват, че остават отворени за диалог с ръководните органи, ако те проявят желание за такъв.

"Апелираме към преподавателския и ръководния колектив на НАТФИЗ за разбиране и единомислие. Желаем нашето право за свободно изразяване на мнение да бъде уважено. Подкрепяме протеста и сме солидарни с колегите от другите университети в страната. Насърчаваме нашите колеги от други университети и академии да се присъединят към студентските протести. Този акт на съпротива цели да покаже нашата нетърпимост към управляващите. Ние чувстваме Академията като наш дом, място където се ражда изкуството, а с него истината и свободата", завършват студентите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
2
 
0
 
! Отговори
Акъл море-Nikolas преди 10 години
Много си прав!Ще трябва да търпиш червено-депесарската мафия,точно както търпя мутро-гербераската и всички преди нея.От съдбата си не можеш да избягаш.Не си въобразявай,че протестираш.Протест е,когато се изправяш срещу течението,а не когато се носиш натам накъдето духа вятърът,т.е.Сорос...ДПС е признато за партия от СДС.БСП бяха против тогава.За акъла ми си прав! Не може да е повече отколкото е!...Хайде отивай да миеш чиниите или там каквото ти е слугуването на Запад!
47
5
 
0
 
! Отговори
Nicolas_1 преди 10 години
До БРАННИК"Пърформанс, една голЕма бъларска дума." - да! Голяма като компютър, автомобил или ... кибрит, например. Сещам се, ти си от онези, които искат да казваме на кибрита "драсни-пални клечица", защото ние сме го изобретили. Както и пърформансите ...
46
2
 
3
 
! Отговори
Nicolas_1 преди 10 години
До Акъл море"Единици са мислещите в тази древна държава!" - да, така е. Но ти не си от тях, щом червено-депесарската мафия трябва да бъде търпяна.
45
2
 
4
 
! Отговори
Nicolas_1 преди 10 години
До Лаврентий БерияНе знам защо не са протестирали при теб. Знам само, че после Хрушчов те разстреля.
44
5
 
0
 
! Отговори
Лаврентий Берия преди 10 години
При мен защо не протестираха, аааааааа?
43
3
 
4
 
! Отговори
ттт преди 10 години
Имам висше образование. Че и дисертация защитих. Е в презряната техника де. Смирено моля, преведете ми пърформанс, няма начин да няма аналог в български език.
42
2
 
6
 
! Отговори
seira преди 10 години
АЗ ПИТАМ:ЩЕ СЕ НАМЕРИ ЛИ НЯКОЙ, КОЙТО ДА ПРИВИКА ВСИЧКИ "ОТГОВОРНИ ДРУГАРИ" ОТ ВСИЧКИ ПАРТИИ И ЦВЕТОВЕ В СТРАНАТА, ДА ДАДАТ ОБЯСНЕНИЕ "В ПИСМЕН ВИД" ПРЕД НАРОДА И ЗАКОНА: "КАК И ЗАЩО ОГРАБИХА И УНИЩОЖИХА ИКОНОМИКАТА НА СТРАНАТА, И ДОКАРАХА БЪЛГАРИЯ "ДО ДЪНОТО" НА ЕВРОПА?!"
41
2
 
6
 
! Отговори
arhar преди 10 години
Кукловодите на мафията и техните марионетки вече 24 г. са окупирали държавата в законодателната , изпълнителната, съдебната и четвъртата власт /медиите/ , като не желаят на никаква цена да се откажат от статуквото . Така че, кой на кого всъщност пречи в тази държава , кой кого манипулира и кой умишлено ни отдалечава от европейските ценности и морала ?Станишко и сие не си ли носеха оставките в джобовете ?
40
8
 
7
 
! Отговори
mitova преди 10 години
От циркаджии артисти не става! НУЛЕВА УЧЕБНА ГОДИНА
39
10
 
8
 
! Отговори
mitova преди 10 години
От циркаджии артисти не става! НУЛЕВА УЧЕБНА ГОДИНА
38
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
БРАВО НА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ СТУДЕНТИ!А КЪДЕ СА ПРОФСЪЮЗИТЕ? А КЪДЕ Е ЦЪРКВАТА,ЗАЩО СЕ СПОТАЙВАТ,НЕ ТРЯБВАШЕ ЛИ ДА СА ВОДАЧИТЕ НА НАРОДА?
37
9
 
2
 
! Отговори
Muntcho Demokrata преди 10 години
Бате Боко Тиквата иска оставка на правителството (не че то струва *** за зелева каца, Орешарски има награда и от Световната банка и от администрацията на Белия дом - ужким като финасов корифей, от рода на малоумния Шимон Дянкооголу), но неговата мисъл "ръждива" съвпада с " креативните ултрамодерни пърформанси" (демек хора с лява резба) със студените окупатори и техните бащици (бакшиши) от ГРОБ и ДъСъИбъ...
36
10
 
5
 
! Отговори
оставка преди 10 години
нАИСТИНА БЕШЕ МНОГО ГОТИНА ТЕАТРАЛНА ПОСТАНОВКА,ЗАТОВА НЕ МОЖЕМ ДА ИМ СЕ СЪРДИМ,А ТРЯБВА ДА ГИ ПОДКРЕПИМ!
35
6
 
8
 
! Отговори
Нека помислим преди 10 години
Културният протест не бива да пречи на плащащите данъци, с които се издържат институции, пенсионери, деца и малцинства (таксите във висшите заведения са отделен въпрос). Умните младежи и хора е желателно да забележат, че от доста време ВСЯКА "власт" е дирижирана от вън (привикване на "управленци" и "опозиция" на рапорт в Брюксел за мораториума за земята например). Мутациите на "властта" с популистки средства я крепят ,вече без подкрепа от бизнеса. "Не на скуката",но освободете платното, моля !
34
9
 
19
 
! Отговори
seira преди 10 години
ТИЯ "ОКУПАТОРИ", ОСВЕН СЕБЕ СИ, КОЙ ДРУГ ПРЕДСТАВЛЯВАТ?СВИДЕТЕЛИ СМЕ НА ПОРЕДНОТО "АКТИВНО МЕРОПРИЯТИЕ" В ЖАЛКИЯ ВОДЕВИЛ, НАРЕЧЕН "ДЕМОКРАЦИЯ ПО БЪЛГАРСКИ"...ВЪОБЩЕ: ГОЛЯМ СМЯХ!!!
33
4
 
4
 
! Отговори
Родител преди 10 години
До 28 ""За каква реализация ще мислим като държавата я няма и ще трябва да се реализираме навън?Ние да не сме извън времето, само защото плащаме високи такси?"
32
5
 
6
 
! Отговори
Родител преди 10 години
Ясно, че таксите не ги плащая ти! А форми на протест има още много, ако и да не са толкова "театрални"!И още нещо: Преди време Христо Мутафчиев, от голяма "загриженост" за последователите си кандидат-студенти, предложи нулев прием за НАТФИЗ, а днес е първи поддръжник на същите тия студенти, които сега щяха да бъдат една година назад!
31
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ДС ке падне
30
12
 
8
 
! Отговори
Никол преди 10 години
Слушайте децата, те са незаспалата ни съвест!!!
29
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
оставка