Половин милион българи отказват да плащат за здраве

400 000 дори и да искат, нямат пари, призна Румяна Тодорова
136
Половин милион българи отказват да плащат за здраве
Шефът на НЗОК Румяна Тодорова. Снимка: БТА, архив

Около 250 000 са българите, които отказват да си плащат осигуровките, въпреки че имат финансова възможност. Това каза шефът на Здравната каса Румяна Тодорова по БНТ.

Около 1 милион българи ги няма в страната, още 1 милион не се осигуряват. Сред тях има хора, които никога няма да могат да си платят, това са около 400 хиляди, има и малка група, които пък не знаели, че има здравно осигуряване, но 250 хиляди не искат да си плащат вноските, въпреки че имат пари, обясни тя.

Заради това приоритет за следващата година ще е максималното събиране на вноските, което според Тодорова
чисто математически изглежда лесно, но явно не е така.

Още по темата
Относно дефицита в бюджета на НЗОК за тази година тя се надява, че НАП ще успее да намери парите, защото иначе държавата няма откъде да вземе.

Въпреки това тя обеща, че болниците ще си получат парите, макар че и за ноември пак ще вземат 80 на сто от изработеното.

„Целта не е да се изостря напрежението, Kасата прави максималното“, коментира Тодорова. 

Болниците ще получат парите си за всичко, което са изработили, но 20% от отчетените дейности ще бъдат разплатени от предстоящия бюджет, поясни тя.

Тодорова смята, че с 80 на сто от парите, които болниците ще получат, могат да съществуват известно време.

„Ситуацията е такава, повече от това Kасата не може да направи, дори сме спрели всички други плащания, а НЗОК  има ангажименти към поддръжка на информационни системи, но дори там сме икономисали нещата“, добави Тодорова.

Относно средствата от здравни вноски, които стоят в резерв и Kасата не може да ги харчи, тя разясни, че всъщност нищо не може да се направи, защото има 2-процентова бариерa, която дефицитът не може да се надвиши.

Според нея, ако НЗОК можеше да разполага и с тези средства, вероятно щеше да се разплати на 100 процента с болниците.

360 болници има в страната, нещата не са толкова страшни, ако тръгнем да разсъждаваме по този начин, отговори Тодорова на въпроса има ли опасност да затворят някои болници, както и да се стигне до спиране на плановия прием в „Пирогов“.

Тя се оплака и от нормативната база, която определи като „безумна“, защото по средата на годината в позитивния лекарствен списък се включват нови лекарства, които струват много пари и се оказва, че Касата на 1 юли трябва да плаща милиони допълнително.

Според нея не е редно НЗОК да плаща и за ваксините, както и за лечението на хората с редки заболявания.

В Закона за здравето е записано, че ваксините са грижа на държавата. Говори се, че в съседна Турция има полиомиелит, представете си, че това наистина е така, Касата няма пари, а и няма буфер зад себе си, коментира тя.

Румяна Тодорова призна, че и с увеличаването на заплатите на служителите в Касата доникъде не се стигнало.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още по темата: НЗОКвноскиТодорова
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
16
 
! Отговори
Ганка Коева преди 10 години
До Бай Хасан Не се заяждайте с пишещите. Вие също не сте написали правилно изказването си. Пише се: Къде отиваш, Българийо? А колкото до плащането на здравни осигуровки - колкото и да плащаш, накрая като идеш на лекар отново плащаш. *** нищо не плащат - нито вода, нито ток, нито здравни осигуровки или пенсионни.
84
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Спрете каквито и да са "плащания" към тази комунистическа хунта!НИЩО НЕ ПЛАЩАЙТЕ!Така правят - малкото нормални хора на тази територия!Бъдете от тях!
83
2
 
22
 
! Отговори
НАБЛЮДАТЕЛ преди 10 години
ЗДРАВЕТО НЕ Е ПАРИ. ЗДРАВНИТЕ УСИГОРОВКИ СА ИЗМАМА И ПОВЕЧЕТО БЪЛГАРИ СА УБЕДЕНИ В ТОВА, ТАЗИ СИСТЕМА ИЗРАЖДА СЪЗНАНИЕТО НА ВСИЧКИ КОИТО СА ПРИЗВАНИ ДА СЕ ГРИЖАТ ЗА НАШЕТО ЗДРАВЕ. НЯМАТЕ ЛИ УСЕЩАНЕТО,ЧЕ ГЛЕДАТ НА ВАС КАТО НА БАНКНОТА ВСЕКИ ПЪТ КОГАТО ПОТЪРСИТЕ ЗДРАВНА ГРИЖА, (ДУМАТА "УСЛУГА" НЕ БИ ТРЯБЛАЛО ДА СЕ ИЗПОЛЗВА , НИЕ ТЪРСИМЕ ГРИЖА , А НЕ УСЛУГА)
82
1
 
23
 
! Отговори
Ben-Adam преди 10 години
Половин милион българи отказват да плащат за здраве************ Така е госпожо Румяна Тодорова !! И така ще е !!! Докаато държавата ни пpoдължава да нapичa циганитe - българи така ще е !! И мнoгo cкopo този "Половин милион" e нa път да cтане Mилион !
81
1
 
31
 
! Отговори
ДАУН преди 10 години
Ами то другарко Тодорова ,5 милиона българи отказват ,такива некадърници като вас да ги управлявате ,ама вие се натискате ,а !?
80
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И за какво да плащам,аз кати си ги плащам да не би като отида на лекар не си плащам на всякаде ме гледат в ръцете колко ще им дам че да ми обърнат внимание.Да не говорим че *** като отиде на лекар пак го ликуват не го връщат а той не си плаща осигуровките че аз за какво да си ги плащам.Да не говорим пък за заболекарите един зъб ми излезе 350 лв ай сектир ще плащам за тоя дет духа.
79
7
 
3
 
! Отговори
ПАЗАРДЖИК преди 10 години
До Анонимен. ДО КАТО ВЪВ БЪЛГАРИЯ СЪЩЕСТВУВА *** *** И *** НЯМА ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ СТРАНАТА НИЩО ХУБАВО.НО ТЕЗИ ДРАСКЧИ ПЛАТЕНИ КОИТО НА ТЕЗИ СЕРИОЗНИ НЕЩА ОТВЛИЧАТ ВНИМАНИЕТО НА ХОРАТА СЪС ***.НАПУСНАХ СТРАНАТА ЗАРАДИ ТАКИВА КОИТО ПОДКРЕПЯТ КРАДЛИВИТЕ ПОЛИТИЦИ И ХВЪРЛЯТ ВИНАТА НА *** ТИ БЕ Г-ЧО КАКВИ ЦИГАРИ ПУШИШ ИМАШ ЛИ ПАРИ ДА СИ ПЛАТИШ СМЕТКИТЕ .АМА ТИ СИ СЛУГА НА ПОЛИТИЦИТЕ НЕ ДЕЛЕТЕ СИ СТРАНАТА НА ТРИ ЧАСТИ.КОРУПЦИЯТА ЩЕ Е ПО СИЛНА И БЕЗ ОДГОВОРННА.СЛАБОТО МЕСТО ДА СЕ ДЕЛИТЕ
78
0
 
36
 
! Отговори
няма да плащам преди 10 години
Аз няма да плащам въпреки че мога! Защо? Защото не получавам нищо. Магнитен Резонанс - сам си плащам - нямали направления! Ин-витро на жената - сам си плащам, защото трябва да чакам 2 години. Хормони изследвания - сам си плащам. А сиктир! Не ви плащам. ----А цинаите братче, оп! в спешното без пари! А сиктир! Не ви плащам.
77
6
 
1
 
! Отговори
Бай Хасан преди 10 години
До НЕ НЕ НЕ -пише се обЯсняват - срам ме е като правя забележки на българи ц ц ц ц и после искаме - какво искате бе неграмотници - малко Ви е само да копате ставате
76
1
 
15
 
! Отговори
Бай Хасан преди 10 години
КАТАСТРОФАТА Е НЕИЗБЕЖНА , СПИРАЧКИТЕ НЕ ДЪРЖАТ - В НАЙ-ДОБРИЯ СЛУЧАЙ СИРИЙСКИ ВАРИАНТ ЗА РАДОСТ НА ДРУГАРИТЕ КРЪВОЛОЦИ - КЪДЕ ОТИВАШ БЪЛГАРИО ?
75
0
 
28
 
! Отговори
Не така де преди 10 години
Ами спрете помощите за *** бе другарко и ги накарайте да си плащат както другите малцинства и ще видите колко много свежи пари ще дойдат!
74
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 75Това е с ДОД всичко, което ми дърпа държавата на тримесечие и т.н.просто си погледнах последния фиш..
73
1
 
24
 
! Отговори
НЕ НЕ НЕ преди 10 години
И правилно НЕ плащат!!! Плащаме заплати на Здравна КАСА, на доктори и медицински персонал и когато ни се наложи да ползваме т.нап. услуги по клинични пътеки ОТНОВО плащаме на същия медицински персонал и консумативи!?!?! За капак на всичко плащаме АВАНСОВО за да могат да си разпределят и БОНУСИ и после ни обесняват, че пари няма!!! На нас кой ни плаща АВАНСОВО и то за услуги, които може и изобщо да не ползваме?????
72
0
 
9
 
! Отговори
bashkircho преди 10 години
Zashtoto ne vijdam realna prichina da plashtam po dva pyti.
71
0
 
6
 
! Отговори
8 преди 10 години
До 71Плащаш 2112лв. годишно, това е максимума доколкото знам (8% от макс. осигурителна сума 2200лв.), което е страшно много при усоловие, че най-вероятно ползваш услугите на допълнителен здравноосигурителен фонд. За всичко останало си прав и напълно се съгласявам с теб :)
70
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Половин милион българи ЩЕ СТАНАТ И ЧЕТИРИ МИЛИОНА докато на власт са комунисти и *** БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД НЯМА ДА ПЛАЩА ЗА НИЩО
69
0
 
30
 
! Отговори
До 89 -НЯКОЙ преди 10 години
Така е госпожо, ще плащате, защото в България милиционери,чиновници и *** не плащат и затова народа измислил поговорката "БОЛЕН ЗДРАВ НОСИ".Въпросът с пенсиите стои по същият начин!!!
68
0
 
4
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
До отчаянНе се отчайвай, ще дойде принца на белия кон и ще оправи нещата. Дано да няма ***)))))
67
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Другаркеее и аз ще спра да плащам здравни и пенсионни. Всяка година плащам над 4К лв. а вие ги давате на ***. ... Като ида да се лекувам доктора ми вика -- чакай да Упрайм първо ромЪ, че ще изреват на дискриминация а аз мога и да умра през туй време нищо, че си плащам здравни... имам още 25г до пенсия х 4000лв/г. са 100 000лв и лихвата за влога за 25г. са 150 000лв пари ще имам за да живея след пенсия.. Мисля, че ми стигат да живея и без васССС дРугарке...
66
2
 
9
 
! Отговори
отчаян преди 10 години
И докога така???АМи като не искат да плащат здравни вноски, никакво медицинско обслужване, или няколко държавни болници със спартанско оборудване и да се учат студентите. Солидарна система има при солидарни граждани, а не със стотици хиляди ***. И разни пишман политици да не се заиграват с текстове от Конституцията. Никъде не е казано , че всички имат право на БЕЗПЛАТНО мед обслужване.

Спонсорирани публикации