"Призив" с призив срещу окупацията на Ректората

Студенстското движение вече втори ден събира подписи
6 ное 2013 16:38,
45
"Призив" с призив срещу окупацията на Ректората
Снимка: БТА

Студентско-ученическото движение "Призив за образование" втори ден събира подписи от студенти и от преподаватели срещу окупацията на Ректората на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Това съобщи за БТА Александър Николов от движението, който е и докторант в Историческия факултет.

Той уточни, че подписите срещу окупацията се събират пред сградата на Факултета по журналистика и масова комуникация, както и пред сградите на други факултети.

"От "Призив" считаме, че въпросът за затворения Ректорат на първо място и преди всичко е вътрешно университетски въпрос, защото заради окупацията е спряла дейността на почти половината от Софийския университет", заяви Николов.

По думите му заради това има много преподаватели и служители, лишени от правото да работят, а и студенти - от правото да учат.

Обикновено на ден сградата на Ректората се използва от около 10 000 души - студенти, преподаватели и граждани, които идват да участват в конференции и в други събития, каза Александър Николов.

"Затварянето на Ректората е безсрочно и затова от "Призив" искаме събирането на подписи срещу този акт да продължи по-дълго време", заяви докторантът.

Вероятно подписката ще бъде представена на ръководството на СУ и на студентите, окупирали Ректората. Идеята за подписката не е само на "Призив", но и на преподаватели и студенти, които не са в нашето движение, поясни Николов.

На 25 октомври вечерта представители на групата "Ранобудните студенти" окупираха цялата сграда на Ректората на Софийския университет. В декларация от същата вечер протестиращите студенти се обявиха за оставка на 42-то Народно събрание и за предсрочни парламентарни избори.

В следващите дни последваха окупации на аудитории и в други висши училища, беше сформиран и Национален щаб на "Ранобудните студенти".

След окупацията на Ректората на СУ 520 преподаватели от университета и от други висши училища са се включили в подписката в подкрепа на исканията на протестиращите студенти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


45
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СТИГА!ПРЕСТАНЕТЕ ВЕЧЕ С ИНФАНТИЛНИТЕ СИ ДЕЙСТВИЯ.мОЖЕТЕ ЛИ ДА КАЖЕТЕ ИЛИ ПОСОЧИТЕ ДАТА НА КОЯТО Е БИЛ ОКУПИРАН ОКСФОРД ИЛИ ХАРВАРД?И С ВАШАТА ЛИ ГЛУПОСТ ТРЯБВА ДА СЕ"ГОРДЕЕМ" ПРЕД СВЕТА?Сякаш не ни стигат другите простотии.
36
6
 
7
 
! Отговори
Б. Гечева преди 10 години
До MariqЗа твое сведение в Университета се провеждат занятия, това го научих днес от студент по история. Само че се влиза със студентски книжки. Ти, ученолюбивата, не го ли знаеш? Толкова ти се учи, значи. А с тези твои поръчкови писаници, няма да се развиеш, гарантирам ти го. Така че си налягай парцалите, ако си студентка - носи си книжката и си ходи на лекции и залягай на ученето. Ако си пенсионерка като мен - трай си!
35
5
 
9
 
! Отговори
б. Гечева преди 10 години
До МарияТи пък коя си да иронизираш? Ако си студентка, сигурно си тройкаджийка, пък искаш да се правиш на много ученолюбива. Прекалено тесногръда си за нещо повече от посредствена.
34
11
 
8
 
! Отговори
Мария преди 10 години
И им се каже на тези окупаторчета,че ще бъдат административно изключени дали тогава няма да им светне нещо в главите!!!
33
8
 
11
 
! Отговори
Mariq преди 10 години
Във правилника го пише,че се забраняват каквито и да е политически прояви на територията на университета,наскоро имах възможност да гледам един клип със тези окупатори и честно да ви кажа побеснях,тръгнали да ми говорят за морал и права ,а те самите какво правят,стоят там и ни лишават от нашето право,да учим и да се развиваме,пускат се хора по списък и не знам какво си още,дочух даже че и храна им се доставя,интересно ми е много,ако изведнъж тези ''доставки спрат
32
13
 
13
 
! Отговори
red worms преди 10 години
Пълни нещастници и лузъри са тези от "призив". Като не подкрепяте окупаторите поне не им пречете. Или поне помогнете по някакъв друг начин да бъде свалено нелегитимното турско-комунистическо-фашистко правителство.
31
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Махнете Брадатия като "лице на протеста" щото много губите!По-скоро прилича на някакво космато д****!И с тоя революционен патос....аха аха аха малко трудно ще вържете последователи-демократи,истерици - можеХахахаха
30
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама знаете ли колко е лесно:Спира се ел.захранването,парното и ВиКв СУ и пишман-протестърите самище го напуснат!Толкоз!А защо не се прави,значи някой мнооого,ама много ни лъже!Факт!
29
12
 
14
 
! Отговори
Хасмукар преди 10 години
Баси, няма ли да влезе най-накрая полицията и тегли един здрав пердах на всички!!! Аман от лигава еврокомунистическа демокрация!!!
28
9
 
15
 
! Отговори
Иванова преди 10 години
Вече няколко деня тайно и полека Нова Бойкова телевизия ни облъчва как протестиращите *** не са партийно подставени ***. Първо господарите, а после и Бойковия агент, бореца за правдини Дикофф чрез Бенатова ни убеждаваха колко са безпартийни и спонтанни така наречените протестъри....Да вземем само брадатото лице на протеста главен герой в предаванията човека с наргилето, може би, а може и друго да са шмъркали....Е погледни го тоя брадатия ...света вода ненапита, пак за Буда драпа да го върне.... за ПАРИ ли......за много ли.... не се знае!!!!Не ви ли се струва, че въпросният орга
27
12
 
9
 
! Отговори
demosten2 преди 10 години
"Призив": мамини синчета с леви* разбирания.----------*долни червени бАклуци.
26
11
 
20
 
! Отговори
тъпа подписка преди 10 години
Вместо тъпата подписка да съберем 2-3 хилядарки за подмяна на вратата и да се влезе,да се набият,да се изгонят от университета,а накрая да платят загубите.
25
2
 
8
 
! Отговори
против окупацията преди 10 години
10) Не пестете нито обещания, нито пари или подаръци, защото всичко това носи големи лихви. -уважаеми това говори ли ви нещо а.....
24
1
 
10
 
! Отговори
против окупацията преди 10 години
4) Разпространявайте между гражданите конфликти и раздори.5) Настройвайте млади срещу стари.6) По всякакъв начин спъвайте работата на властта.7) Внедрявайте навсякъде свои шпиони и8) не се страхувайте от сътрудничество с най-низките и най-отвратителните създания.9) Винаги, когато можете, обърквайте обучението и доставките на противниковите сили; подкопавайте дисциплината им и парализирайте волята им за борба чрез потискаща музика, също така пращайте леки жени в лагера им и оставете падението им да достигне дъното.10) Не пестете нито обещания, нито пари или подаръци, защото вс
23
1
 
10
 
! Отговори
против окупацията преди 10 години
В книгата на Йордис фон Лохаузен Смелост за власт откриваме десет правила на китайския майстор Сун Дзъ преди 2500 години, които показват, че слабостите на хората винаги са били проучвани и използвани. Ако човек познава скритите механизми на живота в този случай _негативните_ най-вероятно ще ги употреби и ще има предимство:1) Развалете това, което винаги е било хубаво в страната на враговете ви.2) Направете боговете им за посмешище и стъпчете всичките им обичаи в калта.3) Подкопайте с всички средства престижа на водещата класа; оплитайте ги при всяка възможност в тъмни машинаци
22
13
 
19
 
! Отговори
rumen221 преди 10 години
Морала на дребните хулигани от СУ,Поразително съвпада с морала на ГЕРБ и Офшорналиев : - Чрез наглост, към висок морал!КАКВО КАЗВАТ ЗА МОРАЛА ПО-УМНИТЕ ОТ НАС- Моралът за болшинството хора е система за осигуряване на собствената правота. Р. Музил- Моралът на всеки човек има своята обратна страна, която той не показва без нужда, и доколкото е възможно я прикрива с гащите на благоприличието. Г. ЛихтенбергА и- Моралът лесно се подменя с целесъобразност. В. КонстантиновКоето и виждаме в СУ!!!.
21
23
 
18
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Ще се подпишат само продажни мекерета. Знаете лизащо проетстите през 1990 и 97 успяха?? Ами успяха защото сред студентите нямаше продажни мекерета, всички бяха единни, който не протестираше поне не ходеше да пречи. Така по свой начин всеки показа някаква подкрепа, дали активно, дали като не пречи. Сега сред младежите, за огромно съжаление, са се навъдили едни, не знам как да ги нарека, малко грубо ще се изразя но е така - бъдещи *** и гъ*олизници за да се наредят на топли местенца.
20
9
 
32
 
! Отговори
обективен преди 10 години
Няма искане на студентите, което да не бих подкрепил...Но не съм съгласен да дойде след техния протест на власт Борисов..Борисов също е комунист, и то от най-лошата ченгеджийско - мафиотска ***. Студентите следва да заявят : 1. Ние сме срещу всички...вкл и т.нар. БГ опозиция/ парламентарна или извънпарламентарна/ Едва тогава ще им повярвам, а сега...мисля, че са просто водачите им платени от Борисов и Цветанов. А останалите с тях...просто ще опитат пешкира...както го изпитах и аз...при Костов!
19
15
 
22
 
! Отговори
Л преди 10 години
Отивам да се подпиша.
18
6
 
20
 
! Отговори
Ошашавен преди 10 години
Допреди няколко минути гост на телевизионното предаване "Лице в лице" беше министърката на образованието А.Клисарова.Ей, хора! Тази жена - министър Клисарова, произнася "виШУ образование" и "унивЪРСтети" вместо "унивЕРСИтети"!Друг е въпросът, че тя каза някои интересни неща относно дереджето на нашето образование, а също и относно някои полезни начинания, които са предприети. Недоумявам, защо най-интересните факти биваха заглушавани от изкудкудяквания на Цв.Ризова и пролайвания на Д.Цонев?