Дадоха Орешарски на прокурор заради закана към чиновници

Сигналът вече е при Сотир Цацаров
256
Дадоха Орешарски на прокурор заради закана към чиновници
Снимка: БТА, архив

Заканата на премиера Пламен Орешарски протестиращите срещу кабинета държавни чиновници да бъдат уволнявани стигна до главния прокурор. Сотир Цацаров бе официално сезиран за скандалното изказване на министър-председателя в понеделник от "Асоциацията за европейска интеграция и права на човека", съобщи бТВ.

В петък от думите на Орешарски стана ясно, че се събират оперативни данни „по отношение на длъжностни лица, за които има информация, че работят срещу правителството”.

В сигнала си правозащитната организация цитира изказването на Орешарски: "Досега има няколко случая, за които всички знаем, и обществото разбра, че са преки участници в събитията тук, пред тази сграда и все още са на държавна длъжност, или други, за които има оперативни данни. Стремим се да се освободим от такива хора".

Още по темата
Правозащитнищите определят това изказване като престъпление или опит за престъпление по Наказателния кодекс (НК). Те се позовават на чл. 169 "б" и 169 "в" от Наказателния кодекс, които определят 5 години затвор за длъжностните лица, които чрез насилие и заплахи пречат на хората да упражняват политическите си права.

"Заплаха за уволнени на протестиращи държавни служители от страна на премиера сама по себе си създава основателен страх и пречи за свободно упражняване на правата на мирно събиране и изразяване на мнение, защитени от чл. 43 ал.1 и чл. 39 ал. 1 от Конституцията на Република България", се казва в сигнала на асоциацията.

Вътре пише още, че подобно събирането на оперативни данни е престъпление, свързано със злоупотребата с власт.

"Пряката заплаха за нарушаване на конституционни права на множество граждани обуславя високата обществена опасност на деянията. Тя се подсилва от факта, че автор на заплахата е длъжностно лице, оглавяващо изпълнителната власт в България. Това налага незабавна и решителна намеса на прокуратура", пише още в сигнала.

В него се уточнява, че ако държавното обвинение реши, че престъпното деяние не е довършено, то трябва да се вземат мерки за преустановяване на неговото приготовление и за ограничаване на общественоопасните му последици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
16
 
10
 
! Отговори
Dedovia преди 10 години
Мдааа, работата си отива към пълен мандат.Браво Орешарски, попиля ги тия мутри и калинки.Изкефи ме, честно!!
206
9
 
11
 
! Отговори
Кейт Мос преди 10 години
Под достойнството на Орешарски е, да се занимава с простите ТИКВОЧИ!
205
0
 
7
 
! Отговори
дo: БЪЛГАРИ ОТ БЕРЛИ преди 10 години
Нещо не ми се вярва колега , аз също живея в Германия , това което сега тука се случва си е СТЕРЕОТИП Балкански , никoй не е длъжен да копира от България и да го показва на друго место , ако си привърженик на ГЕРБ това е друга работа вече
204
1
 
2
 
! Отговори
демек луд преди 10 години
Мене много ме е страх от Османската Империя , нема значение че било преди 100-ци години , така науче Пра- дедо ни всички до сегашно поколение , обаче като починал казали че бил психично болен - по стаpому откачил , демек луд
203
3
 
5
 
! Отговори
123 преди 10 години
Всичко е политика и все пак не може да те ограничат да произнесеш думата си, както и правото на глас!Не става въпрос, кой е за ББ и кой за Орешарски.Ами, ако случая беше обратния? Пак ли щяхте да сте съгласни? Става въпрос за това, че всеки човек в 21 век има право на глас и какви са тези записки и какво е това чудо ?!И все пак да не забравяме, че Орешарски е един професионалист при който поговорката работи за името си, за да работи то за теб, отдавна не важи! изложи се продажния човечец..
202
5
 
6
 
! Отговори
БЪЛГАРИ ОТ БЕРЛИН преди 10 години
ФОТО РЕПОРТАЖ ОТ ПОДКРЕПАТА НА БЪЛГАРИ ЖИВЕЕЩИ В БЕРЛИН ЗА ОСТАВКАТА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ПЛАМЕН ОРЕШАРСКИ!pevetsa.blog.bg/politika/2013/11/18/foto-reportaj-ot-podkrepata-na-bylgari-jiveeshti-v-berlin-za.1208048
201
10
 
11
 
! Отговори
Питащ преди 10 години
Всички които подкрепят този сигнал на неграмотни правозащитници, запознати ли са със Закона за държавния служител и по точно в частта му за политическия неутралитет които те трябва да изпълняват след като са такива. Ами като го нарушават, има етичен кодекс който постановява освобождаването от държавна служба на такива служители. Тук няма място за цитиране на членове от НК защото действията не са в противоречие със закона. А сега пишете минуси да стане драго на бат Бойко. Всичко това е кьорфишек.
200
6
 
7
 
! Отговори
Отговор: преди 10 години
"Щото като дойде ББ и ЦвЦв на власт има така да бият, че студентите бързо ще почнат с лекциите".Ти си ненормален, бе! Хората не са чак такива ***, за каквито ги смятате вие от БСП и наемници!
199
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тук само болни *** псуват...Питане: компирите как са?Щото като дойде ББ и ЦвЦв на власт има така да бият, че студентите бързо ще почнат с лекциите.А вие ще пишете колко са добри чиновниците и бюрократите на мутрите. :-)
198
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
I KAK TAKA SHTE STANE DA MU DADAT 5 GODINI ZATVOR XAXAXAXXAXAAAAAAA MADE IN BULAGIA XAXAXAAAAA TOVA VE4E E PREDIZVIKATELSTVO KAM GRAJDANSKA VOINA NE EE TOLKOVA ZA IZKAZVANETO MUTRITE OT GERB ISKAT KRAV. PALIATSI
197
2
 
3
 
! Отговори
rave преди 10 години
NQKOI HORA VKLU4ITELNO I G-H ADVOKATA KUDE BQHA KOGATO SE NARU6AVAHA PRAVATA NA GRAJDANITE NA POILOVIN SOFIQ???
196
14
 
3
 
! Отговори
ни съ знай преди 10 години
Някои се гърчат като настъпен червей, други се мятат като риба на сухо............Сигурно много боли. Както и нас ни болеше когато ГЕРБ спечели изборите.....
195
3
 
7
 
! Отговори
359 преди 10 години
До МюлерЕто, и този не знае кой кой е, ама по герберски си плещи!
194
1
 
10
 
! Отговори
359 преди 10 години
До десенИли, по-скоро тези нелоялни държавни служители отдавна щяха да са на борсата! Хайде питайте САЩ и Сноудън! Ама то тези работи са за четене, не за ядене ...
193
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пък ти Бойко земи оди си удри една злобарка, че нещо не моеш се концентрираш и само глупости дрънкаш ;)
192
16
 
13
 
! Отговори
Чебишев преди 10 години
В нормалните държави, когато работиш срещу работодателя си, напускаш сам или по взаимно съгласие, а когато се бориш срещу собствената си държава те съдят и тикат в затвора.За жалост в България до затвор не може да се стигне, но уволнението трябва да е задължително.Въпрос: организията подала сигнала има ли нещо общо с отворено общество или бхк?
191
8
 
10
 
! Отговори
Мъка преди 10 години
Двойнственият подход е характерен и симптоматичен за комунистите още от време оно.Имаше виц за партийния секретар - "не ме гледай какво правя, а ме слушай какво ти казвам".Политическият подход в икономиката доведе до създаването на недоделки, чийто шансбе затворения пазар на СИВ.Разбира се, това,което ставаше за нещо, се изнасяше на Запад.В крайна сметка Историята си каза тежката дума-осъди комунизма на забрава.За съжаление,децата на червените барони наследиха всичко и ни осъдиха на мизерия!
190
12
 
13
 
! Отговори
boyko_stoew преди 10 години
Всички държавни служители дето протестират ,да вземат по една мотика и да ходят да копат
189
1
 
9
 
! Отговори
!!! преди 10 години
басси и платената публикация... до там ли стигна в България да плюем по Борисов и да храчим по Орешарски със абсослютно всички възможни начини и средства които могат да се купят с пари...ЕБАССИ И ДЪРЖАВАТА!
188
5
 
2
 
! Отговори
zaw12929 преди 10 години
До поко, митинга или манифестацията, когато има несъмнени данни, че:1. (изм. - ДВ, бр. 24 от 2010 г.) са насочени към насилствено изменение на конституционно установения ред или срещу териториалната цялост на страната;2. застрашават обществения ред в съответното населено място;3. застрашават народното здраве при предварително обявена епидемична обстановка;4. нарушават правата и свободите на другите граждани.

Спонсорирани публикации