Дадоха Орешарски на прокурор заради закана към чиновници

Сигналът вече е при Сотир Цацаров
256
Дадоха Орешарски на прокурор заради закана към чиновници
Снимка: БТА, архив

Заканата на премиера Пламен Орешарски протестиращите срещу кабинета държавни чиновници да бъдат уволнявани стигна до главния прокурор. Сотир Цацаров бе официално сезиран за скандалното изказване на министър-председателя в понеделник от "Асоциацията за европейска интеграция и права на човека", съобщи бТВ.

В петък от думите на Орешарски стана ясно, че се събират оперативни данни „по отношение на длъжностни лица, за които има информация, че работят срещу правителството”.

В сигнала си правозащитната организация цитира изказването на Орешарски: "Досега има няколко случая, за които всички знаем, и обществото разбра, че са преки участници в събитията тук, пред тази сграда и все още са на държавна длъжност, или други, за които има оперативни данни. Стремим се да се освободим от такива хора".

Още по темата
Правозащитнищите определят това изказване като престъпление или опит за престъпление по Наказателния кодекс (НК). Те се позовават на чл. 169 "б" и 169 "в" от Наказателния кодекс, които определят 5 години затвор за длъжностните лица, които чрез насилие и заплахи пречат на хората да упражняват политическите си права.

"Заплаха за уволнени на протестиращи държавни служители от страна на премиера сама по себе си създава основателен страх и пречи за свободно упражняване на правата на мирно събиране и изразяване на мнение, защитени от чл. 43 ал.1 и чл. 39 ал. 1 от Конституцията на Република България", се казва в сигнала на асоциацията.

Вътре пише още, че подобно събирането на оперативни данни е престъпление, свързано със злоупотребата с власт.

"Пряката заплаха за нарушаване на конституционни права на множество граждани обуславя високата обществена опасност на деянията. Тя се подсилва от факта, че автор на заплахата е длъжностно лице, оглавяващо изпълнителната власт в България. Това налага незабавна и решителна намеса на прокуратура", пише още в сигнала.

В него се уточнява, че ако държавното обвинение реши, че престъпното деяние не е довършено, то трябва да се вземат мерки за преустановяване на неговото приготовление и за ограничаване на общественоопасните му последици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
227
2
 
0
 
! Отговори
Смешки преди 10 години
Абе нещо в тия обвинения ми напомня че герберите имаха една "Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси" дето уволни и съсипа доста хора без никой да разбере и да ги чуе... Ако тая агенция не беше спипана сега още щеше да работи срещу обществото. Колко други такива комисии и агенции са си създали не искам да си го помислям?!?
226
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Конституция на Република България - чл. 116, ал. 1. изр. 2Чл. 116.(1) Държавните служители са изпълнители на волята и интересите на нацията. При изпълнение на своята служба те са длъжни да се ръководят единствено от закона и да бъдат политически неутрални.
225
3
 
5
 
! Отговори
прокурор преди 10 години
Щял да го съди адвокат Екемджиев, дето нито едно дело не е спечелил и търси своите пет минути слава като развее името на премиера Ето акво гласи Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация в чл. 2 ал.2 - Дейността на служителите се осъществява при спазване принципите на законност, лоялност, честност, безпристрастност, ПОЛИТИЧЕСКА НЕУТРАЛНОСТ...чл. 5 ал.3 - Служителят изпълнява задълженията си честно и безпристрастно, като не допуска ЛИЧНИТЕ ПОЛИТИЧЕСКИ ПРИСТРАСТИЯ...
224
4
 
7
 
! Отговори
Смешници преди 10 години
Прав е Орешарски. Значи вие искате хем да не работи и да ходи на митинги в работно време, хем да си получава заплатката. Ей Шопи, вие сте били много нагли. Който не работи, няма заплата. Ако някой си позволи да не работи в някоя фирма, дали собственика ще го търпи. Веднага го изхвърля вън от фирмата. Така че Прокуратурата няма с какво да се захване. Идиотия на протестъри, реформатори и Гербери. Балон за наивници. Егати *** обвинение от юридически полуграмотници - политици и протестъри.
223
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПОЗДРАВИ ОТ ТРЕТИ ОТРЯД-В БОБОВ ДОЛ..ЧАКАМ ТЕ СЪПА! Я НАПРАВИ КУРВ...СКАТА УСМИВЧИЦА , ЧЕ МЕ ВЪЗБУЖДА...
222
1
 
4
 
! Отговори
Mangi4a преди 10 години
ИСКАМ 2000 ЛВ. МИНИМАЛНА МЕСЕЧНА ЗАПЛАТА ОТ 1 ЯНУАРИ 2014 Г.ЩЕ КУПУВАМ ДОГОДИНА МАСЛИНОВИ ГОРИЧКИ В ГЪРЦИЯ И ОРЕХОВИ В БЪЛГАРИЯ!
221
6
 
4
 
! Отговори
84343 преди 10 години
ХАХА Този Ореховски до кога ще си чеше орехчетата и ще се изказва неподготвен... Чупи рекордитре по непрофесионализъм дори на БКП серсемите. :)Крайно време е някой да му отнеме микрофона и да му подаде *** :)
220
6
 
4
 
! Отговори
Еди кой си преди 10 години
Какъв е тоя гърмян заек от снимката горе, впрочем това е физиономия на истинска МУТРА !
219
1
 
2
 
! Отговори
Ясен Кратък преди 10 години
Плъх плаши мишоци ... и той и те са напълно безполезни.
218
0
 
1
 
! Отговори
videnov преди 10 години
A Balgaroubieza Iovchev za prestapleniyata spryamo zveta na naziyatata studentite za naneseniya poboi prisadata e DIARBEKIR tam pri negovite zashtitnizi
217
5
 
5
 
! Отговори
червени духачи преди 10 години
Вижте в офнюза как др. Станишев се сдрависва с ъс г-н Сорос... ухилен е като тиквата във ФБР
216
2
 
5
 
! Отговори
кирилов преди 10 години
Празната глава Екимджиев да се справи със закона за политическите партии и закона за държавния служител пък тогава да се пъчи като въшка на чело.
215
11
 
8
 
! Отговори
Dimitrov - France преди 10 години
Е тази статия е вече върха на глупостта ! Значи мафията и мутрите от ГЕРБ ще съдят държавата защото не играе по тяхната *** !А че държавни служители ,назначени от тях всяват смут и се опълчват срещу собствената си държава как трябва да бъдат третирани ? В която и да е европейска страна ще бъдат уволнени за антидържавност !
214
6
 
4
 
! Отговори
5f5 преди 10 години
Орешарски показа че е дорасъл до ниво финансов министър,а не мин. председател.....
213
8
 
7
 
! Отговори
ха ха ха преди 10 години
Всички назначени от Тиквата калинки-чиновници трябва да последват съдбата на Калинка Илиева.С такива неграмотни кухи *** нищо не може да стане в държавата.Хубаво ще е да върнат и заплатите.Помните ли че Тиквун обеща до март 2010 да сме в Шенген и завод за *** до 2год.?Е ,в този завод щяхме да приютим всички чиновници- будисти...
212
4
 
9
 
! Отговори
замислен преди 10 години
Комунистите които създадоха мутрите се разграничават от тях като от ядрени отпадъци.
211
13
 
10
 
! Отговори
Dedovia преди 10 години
Гледам бая герберасти плюнчат молива днес. Интересно къде бяха през месец февруари ... пък и колко ли трябва да си пошъл и мерзък да възхваляваш калинки и мутри.
210
7
 
8
 
! Отговори
Кейт Мос преди 10 години
хахаха dear Кейт Мос, това не е червения килим, да не се обърка нещо ?! хахаха Ако Орешарски имаше достайнство отдавна щеше да се е скрил!Все пак толкова хора да крещат оставка, трябва да си голяма тиква, за да оставаш т.е когато си нежелан! или пък има големи планове, все пак деца има, внуци ще дойдат- трябва да са уредени! няма да бачкат я! :)
209
1
 
16
 
! Отговори
Любомир Толев преди 10 години
Болно ми е, че си постигнаха отново целата. Българския народ да е разединен и да се кара по между си. Докато те ограбват България, вечер си пият ракията и си говорят кой какво е крал през деня. А вие се обиждайте герберисти, бспари, атакисти или какви ли не глупости който може да роди замъгления и неук български ум.
208
6
 
15
 
! Отговори
до Кейт Мос преди 10 години
Колко ли достойнство има доцент икономист съгласил се да работи за БСП?Ако говорим за цена-това е друго!