Условията за бежанците - потресаващи, смята Амнести

Правозащитната организация иска спешни мерки
Обновена: 20 ное 2013 06:40 | 19 ное 2013 22:06,
72
Условията за бежанците - потресаващи, смята Амнести
По-рано днес бежанците се разбунтуваха срещу условията. Снимка: Булфото

Спешни действия са необходими от страна на българските власти, за да се подобрят условията в центъра за спешно настаняване на бежанците, търсещи убежище в България, намиращ се близо до турската граница, пише правозащитната организация "Амнести интернешънъл" на сайта си.

Както Dnes.bg вече писа, бежанците от лагера в Харманли, организираха днес протест срещу условията, при които са принудени да живеят.

"Потресаващо е, че хората, които търсят убежище в ЕС, са затворени на такова място при такива ужасяващи условия и то когато зимата се приближава бързо", подчертава Барбора Чернушакова от "Амнести интернешънъл". Тя посочва, че ако българските власти трябва да действат бързо, за да не се изправят пред хуманитарна криза.

Чернушакова посети лагера край Харманли миналата седмица. Тя разказа, че е видяла плачевните условия, при които живеят около 1000 бежанци, настанени в метални контейнери.

Въпреки че лагерът е препълнен, българските власти продължават да изпращат нови кандидати за убежище там, алармира Амнести  интернешънъл.
Бременни жени, малолетни без придружител и други уязвими хора са изправени пред едни и същи тежки условия. Новите в лагера получават само дюшек и две одеала за студените нощи по неотопляваните палатки. В лагера има само три тоалетни и осем душа, но повечето от хората от лагера отказват да ги използват защото са много мръсни.

Жителите на лагера на могат да го напускат, за да си купят основни хранителни продукти. Вместо това те разчитат на доставки на картофи, ориз и хляб. Много от обитателите живеят при тези условия от месец насам.

Неефикасността на системата за предоставяне на убежища в България лъсна през юли, когато все повече бежанци започнаха да влизат в страната през турската граница. На ден над 100 души се озовават в България. През ноември бежанците вече са 10 000. Отговорът на властите е напълно неадекватен. Вместо да предоставят на хората адекватни условия за живота и да гарантират достъпа им до процедурите за получаване на убежище, властите ги настаняват в центрове, където те са изгубени и забрани от системата. Харманли е само едно от тези места.

Според бежанците има корупция в лагерите. Дават се пари, за да излезе човек.
Директорът на Българската Държавна агенция за бежанците заяви за "Амнести интернешънъл", че властите не регистрират хората, настанени в Харманли, и дори в лагера няма някой, който да се занимава с молбите за получаване на убежище, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
3
 
! Отговори
11 преди 10 години
Условията за бежанците - потресаващи, смята АмнестиИ сигурно за да стигнат до този извод са пратили делегация от 7-8 служители,дето взимат по 4-5 хиляди евро месечно+командировки от също няколко хиляди евро ,заедно с разходите за 5 звезден хотел.Ми то това можеше да ви го каже всеки човек и без да си правите труда да идвате до тук да оценявате.Пък със спестените пари щяхте да нахраните няколко от тези бежанци като ви е толкова грижа.
53
0
 
3
 
! Отговори
maripic преди 10 години
А на тия от хелзинския и пожелавам *** да ги изнасилват,бият и обират!На мен ако *** ми влезе в двора,отлита при Свети Петър!!!
52
0
 
3
 
! Отговори
maripic преди 10 години
А на тия от хелзинския и пожелавам *** да ги изнасилват,бият и обират!На мен ако *** ми влезе в двора,отлита при Свети Петър!!!
51
0
 
3
 
! Отговори
maripic преди 10 години
А на тия от хелзинския и пожелавам *** да ги изнасилват,бият и обират!На мен ако *** ми влезе в двора,отлита при Свети Петър!!!
50
0
 
9
 
! Отговори
мето преди 10 години
Тия циници явно вярват на официалните статистики само когато им е удобно. Да не би да си мислят, че ги лъжат, че Бг. е най - бедната страна в ЕС? По същия начин "мислят" и за Белене... Я вървете се гръмнете бе *** мръсни.
49
0
 
7
 
! Отговори
Арети преди 10 години
До #46#Доста логично раэсъждаваш, но уви ЕС-то никога не прави грешки в координацията и потока!!! Финансово колониэираните страни, доста красноречиво говорят эа настоящето!!! А също така и връэването с еврото и всички субсидий и т.н.....!!! Тъмни векове на Финансова Инквиэиция!!!
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОБРАТНО НА ЕРДОГАН--ТОЙ ЗАПАЛИ ТАЗИ ВОЙНА,ТОЙ ПЛАЩА НА ДЖИХАДИСТИТЕ--НЕ НИ ТРЯБВАТ....ИМАМЕ СИ ТАКИВА!!!!
47
0
 
14
 
! Отговори
? преди 10 години
много ми е интересно как малко дете пресича цяла Турция, минава нелегално границата и се озовава само в България. Това е някаква измама, някой плаща на каналджиите, за да прокарва деца и бременни с пето,а после като вземат статут изведнъж ще се появят и мъжете, братята и родителите им. Анадолски номера. Аз ако отида да преминавам нелегално границата на САЩ или Канада дали няма да ме изстелят незабавно наобратно?Защо тук се пуска всякаква африканска ***?
46
0
 
22
 
! Отговори
Роза преди 10 години
350 -25, вода -45, ток -35, интернет кабел -55, лекарства /за сега/:)-160, дърва остават ми 30 лв за храна:):):)кисело мляко качамак юфка яйцасестра ми помага, но колко унизително е това за един възрастен, все още разумен и интелигентен, човек....пжелавам на политиците да ги стигне проклятието на всички, които се чудят как да се нахранят
45
0
 
18
 
! Отговори
sis_a преди 10 години
Да дойдат от Амнести, да си ги натоварят и да си ги вземат да си ги гледат в каквито условия искат. Не стига че прибрани, не стига че не им свистят бомби на главата, не стига че хората с каквото могат помагат - ми все недоволни.... Айдееее - обратно като не ви харесва. Не ви държим на сила тук!
44
0
 
21
 
! Отговори
Pink преди 10 години
Каквито англичаните в Слънчев Бряг, такива и бежанците ни в Харманли....Храни куче да те лае:)
43
0
 
28
 
! Отговори
dimitarbt преди 10 години
Това е определено интересно: Никой не ги кани в България тия *** но те продължават да идват.Даваме им каквото можем, но те недоволни и протестират.Амнести правят невинни визити, разравят лайн*** и си прибират парите (за двуличието).Ами като е толкова ужасно тук - да се омитат миризливците, кокото по скоро по добре.Оказва се че ние Българите живеем впечатляващо добре...според БХК, Амнести Инт. и т.н.
42
1
 
7
 
! Отговори
Georgi преди 10 години
Koga doidoha koga pretencii proqviha? Nestiga che im izdurjame ciganskite zadnici ami i protestirat ama to se znaeshe, podai si prusta da ti zahapqt rakata. Evropa ne q iska taq paplach zashtoto gi znaqt shto za stoka sa i imat milioni duplikati ot tqh. Tova arabin li e *** E!!! Daite da dignem edin protest i da im posochim putq kam nasranata im Siriq kato ne im haresva, neshtastnici lainqni.
41
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"бежанците се разбунтуваха срещу условията"A az li gi karah da "tyrsqt zlato" v Bulgaia???Kato ne im haresva - v arabskiq svqt standarta e po-visok! Obratno tam!
40
0
 
38
 
! Отговори
Амнести преди 10 години
Госпожо,българска пенсионерка, бивша учителка живее със 150 лв пенсия,без вода,поради невъзможност да я плаща /даваха репортаж в сутрешен блок/Защо смятате ,че трябва с тази мизерия ние да издържаме 10000 емигранта и да им осигуряваме по-добър живот от тоя на гражданите ,пълнили десетилетия бюджета.Не ви харесват условията-вземате ги,издържате ги и ни освобождавате от тоя натиск
39
0
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"В лагера има само три тоалетни и осем душа, но повечето от хората от лагера отказват да ги използват защото са много мръсни"- ДА СЕ ХВАНАТ И ДА СИ ГИ ИЗЧИСТЯТ - КАКВО ЧАКАТ ТЕЗИ МИЗЕРНИЦИ? НИЕ ЛИ ДА ИМ ЧИСТИМ?!?!
38
0
 
9
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 10 години
300000000/10000/12=2500 Най грубата сметка показва, че другарите са крали здраво... А бежанците са за Ваша сметка отделно...
37
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ами да им осигурят условия там където се е установила амнести !
36
4
 
21
 
! Отговори
Kreti преди 10 години
Хаха ако някой си е представял ТодорЖивкова България нея *** И ТОЛЕРАСТИТЕ е разбиха и ограбиха по заповед на САЩ И ИСРАЕЛ, сега децата на същите са в САЩ и западна европа..Сега мръсните евреи искат да дойдат и да се заселят в България.
35
0
 
53
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
Барбора Чернушакова от "Амнести" задавам Ви един въпрос:Ако родината Ви е бедна и въпрос е твоето оцеляване,на децата ти,на твоето семейство,на близките ти,на сънародниците ти и в страната ти влязат незаконни"бежанци"-емигранти ти ЗА кое ОЦЕЛЯВАНЕ ще се погрижиш-ТОВА НА ДЪРЖАВАТА ТИ ИЛИ НА БЕЖАНЦИТЕ??? Това МОЖЕ и това ПРЕДЛАГА България и населението й на този етап и в този момент!!! Който не го иска-пътят на завръщане е ОТВОРЕН!!! Никой,никого не е КАНИЛ ТУК и никой,никого не държи НАСИЛА!!