Париж и Берлин готвят отпор срещу българи и румънци от 1 януари

"Искаме от България и Румъния да проявят социална отговорност"
22 ное 2013 07:00, Елка Василева
147
Париж и Берлин готвят отпор срещу българи и румънци от 1 януари
Снимка: архив, Reuters

Франция и Германия притискат България и Румъния да гарантират, че от 1 януари 2014 г. няма да ги залеят с евтина работна ръка, пише „Сега“. Тогава изтича 7-годишният преходен период, който ограничава достъпа им до пазара на труда в останалите държави от ЕС. "Свободното движение не трябва да се поставя под въпрос, но когато има колективно преместване, възниква напрежение", заяви пред група европейски журналисти френският министър на труда Мишел Сапен. "Искаме от България и Румъния да проявят социална отговорност", заяви той.

Запитан от в. "Сега" какво очаква да направят двете държави по отношение на своите граждани, министърът каза, че настоява да въведат нови юридически инструменти, които да предотвратят наплива на хора, готови да работят на дъмпингово ниски заплати. Според него оставащият един месец до коледните празници бил достатъчен да се изпълни тази задача, защото България и Румъния вече били дали съгласие.

Без да уточнява какви мерки са обещали да приложат, министър Сапен каза, че предстои строг надзор над фирмите пощенски кутии, които служат като посредници за масово пласиране на евтина работна ръка. За целта Франция вече си била осигурила подкрепата на Германия, която също се опасява от такъв проблем.

Предстоящият съвместен отпор на Франция и Германия бе потвърден и от Кристина Шрайбер, която е зам.-началник на кабинета на френския еврокомисар Мишел Барние, отговарящ за вътрешния пазар и услугите. Според нея има риск да се развърти бизнес за "доставка" на българи и румънци за изпълнение на конкретни проекти на временни договори, за да се намалят разходите на западни фирми за заплати. Макар че не става дума за работа на черно, защото българите и румънците ще имат законно право да работят във всички държави от ЕС, наемането им на дъмпингово ниски заплати би могло да се квалифицира като нелоялна конкуренция на трудовия пазар и да се санкционира.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


147
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
3
 
7
 
! Отговори
www преди 10 години
До АнонименБрей онепрвдани ги изкара швабите и французите, дето всичките пари от беднешкия свят изтичат назапад (и законни и откраднати от народа пари)... Айде не ги изкарвай поне жертви, тука само да мръднем малко от правата лини и идват американските бомбандировачи !!!!
68
1
 
6
 
! Отговори
Лора преди 10 години
Ами и ние да им подготвим ОТПОР, като не им купуваме *** и наливаме постоянно пари в икономиките им! Да проявим не само социална отговорност, ами и гражданска! Много сме, силни сме! Да изберем българското, да подпомогнем икономиката си! Стига сме се кланяли на швабите!
67
0
 
10
 
! Отговори
Спонги преди 10 години
Много е просто. Наливат ни 100 милиарда както в Гърция и ние си хрантутим *** *** у нас.
66
0
 
1
 
! Отговори
Ти защо дойде тук? преди 10 години
До лупиИ ние не искаме майни в София
65
2
 
4
 
! Отговори
лупи преди 10 години
силно се надявам всички роми и аграри да се изнесат към централна Европа, да бачкат да изкарват и каквото си искат да правят, само да не са в София
64
0
 
16
 
! Отговори
Morfei преди 10 години
Искаме Берлин и Париж да ни гарантира, че техните фирми, като идват в България ще плащат на работниците си в Германия и Франция и ние им обещаваме да си седиме в България.
63
0
 
25
 
! Отговори
Бай Димо преди 10 години
Никога не сме били наравно с новите ни западни господари. Бракът ни наречен "ЕС" си е брак по сметка, без идея и е време за развод, защото носи нещастие и н адвете страни. Украйна направи своя избор вчера и би една глава на западните ***. С тях сме просто различни - като манталитет, разбирания и ценности. Тия ала-бала истории за европейски ценности ги говорете в уроците по демокрация. Реалността е друга.
62
6
 
22
 
! Отговори
Крис преди 10 години
Прави са. И аз на тяхно място няма да искам определени българи и румънци да ми дойдат на помощи и да ми развалят живота, за който аз си плащам яко данъци. Представете си какво е за тях - джебчии в транспорта, несигурност за децата им, престъпност, социални разходи, защото някакви *** някъде са стимулирали раждаемост на една група, която е кауза пердута социално. Очакват ги гледки, които никак не са лицеприятни. Гадното за българите е, че нашите малцинства там се пишат българи с голямо Б...
61
0
 
8
 
! Отговори
IVAN преди 10 години
EU i VSI4KI OSTANALI ZAPADNO EVROPEISKI STRANI SI MISLYAT SAMO ZA SVOYA INTERES,NIE BILGARITE SME NIKOI ZA TYAH,ZASTO SAMO NA BG, RO,ZASTO NE NAPRAVIHA TAKA NA POLSHA, SLOVAKIA,4EHIA,ESPANIA PORTOGALIA,HUNGARIA,
60
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Подготвят почвата за това, че ще ни връщат всички бежанци, получили статут и излезли от България. Вече има примери, нали? Те ще си останат у нас. Територията ни от доста време е определена за тази цел. А нашите политици едва-едва се събуждат и започват да се усещат накъде клони действителността и какво са направили с безхаберието си. Отговорността е тяхна. А Кристалина цинично ни убеждава, че по този начин щял да се подобри генофондът ни....
59
1
 
12
 
! Отговори
К10 преди 10 години
Да забранят помощи за лица от ЕС, пребивавали под 5 години в страните им и всичко ще се оправи. Никой няма да замине, освен малкото образовани и амбициозни хора, които все още са в България и искат да се махнат. Нормалната емиграция. Ордите ще си останат в България.
58
1
 
12
 
! Отговори
Емил преди 10 години
Като са толкова отговорни социално, да направят така че стандарта в България и Румъния да се повиши, нали са велики сили ?Или са велики само като трябва да вземат ?
57
0
 
7
 
! Отговори
Jeliran Penis . преди 10 години
Bulgarite , dragi germanci , anglichani, francuzi i pr. nie veche imigrirahme . Opravete problema sys arabite i indiicite , posle pomislete i za Polqcite nai-nakraq nas i ¨ce facetata¨
56
0
 
20
 
! Отговори
Емил преди 10 години
Явно в стара Европа се навдига нова вълна фашизъм. Това ми звучи като "Моля проявете социална отговорност, и ритуално се самоубийте".Много са толерантни иначе, но не и когато им коства пари.
55
0
 
10
 
! Отговори
www преди 10 години
Ми СУПЕР, няма да са ДЪМПИНГОВО ниски заплатите ами само НИСКИ :) и пак ще им е по изгодно на шефовете !!!Само дето незнам какво могат да направят, има си минимална заплата в тези страни и невиждам как така ще сменят правилата само за българи и румънци да вземат висока заплата !!!!!
54
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ама вие май не схващате какъв им е проблемът на западняците, искат да си запазят приличните заплати за работещите, за който са се борили с десетилетия. А идва бай Пенчо и понеже не цени труда си е готов да бачка за жълти стотинки и без осигуровки. Аз лично не мога да ги упрекна, че не искат да живеят в нашата мизерия. Ревете си труда.
53
2
 
17
 
! Отговори
мно--го ядосан преди 10 години
Значи вие искате при вас да дойдат високообразованите,умните и работливи българи, а другите да го духат. Какво става със свободата на придвижване и работа? Но свободата да ни продавате стоките си без мито остава. ***. И нашите политици, каквито са си п.... ще клекнат.
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Каква пряка демокрация в България, ве мен, пряката демокрация е за умни хора, с образователен ценз, а не за маргинали, които си продават гласа и не могат да мислят самостоятелно. Съвсем ще се забатачим с нея, по-добре да ни управляват умни хора, но да имат някакъв морал и да са патриоти. Уви, май вече няма такива. Иначе ще стане като на Референдума, баба с проходилка ще решава енергийното ни бъдеще.
51
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе, Сидни, я кажи как е въпросът с жегата в Австралия, планувам емиграция в тази посока, само климата ме смущава. Знам, че заплатите са големи, но от 100 000 колко взимаш чисто и какво можеш да си позволиш с тях, защото и стандартът е висок? Я дай малко инфо.
50
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
a be sidni, za6to ne otide6 da raboti6 vmesto da pi6e6 gluposti. ne e moralno da se podigrava6 s ne6tastieto na drugite! a tabletkite ne gi vzimai ve4e polu4ava6 haluzinazii.