Замразяването на възрастта за пенсиониране=ниски пенсии

Нямало връзка между ранното пенсиониране и младежката безработица
Обновена: 25 ное 2013 10:04 | 25 ное 2013 09:23,
98
Замразяването на възрастта за пенсиониране=ниски пенсии
Снимка: архив, Dnes.bg

Замразяването на възрастта за пенсиониране гарантира ниски пенсии, категоричен беше в ефира на bTV експертът Иван Нейков. Той уточни, че липсва връзката между ранното пенсиониране и намаляването на младежката безработица.

Ранното пенсиониране ще увеличи дефицита на Националния осигурителен институт (НОИ). Намаляват се вноските, а се увеличава броят на пенсионерите, допълни още Нейков.

Младите пенсионери не излизат тотално от трудовия пазар. Заради по-ниските пенсии те отново започват работа и са по-атрактивни за работодателите, защото те са по-дисциплинирани, по-опитни, коментира и Йордан Христосков, бивш управител на Националния осигурителен институт (НОИ).

„Броят на работещите пенсионери е огромен и са по-конкурентоспособни”, смята още той.

Иван Нейков допълни, че усилията на държавата трябва да бъдат насочени към подкрепа на безработните хора в предпенсионна възраст да си намерят работа, а не да ги пенсионират по-рано, уточни Иван Нейков.

Част от мерките са например „помощ за безработица до пенсиониране за срок от две години”, която се отпуска по малко по-различни условия от социалната помощ за безработица, която да бъде прекратена при намирането на работа. Такива механизми има в някои европейски държави, уточниха експертите.

Друг вариант е споделеното работно място – заедно да работят експерти пред пенсия и млади хора.
Пенсиите на работещите по-дълго ще бъдат по-високи, защото стажът е част от формулата за изчисляване на пенсията, обясни Христосков. „При равни други условия работещите по-дълго ще получат по-високи пенсии”, каза той.

Двамата експерти не се съгласиха, че замразяването на пенсиите е заради статистическите данни, че средната продължителност на живота у нас е много ниска. „Това е опит за купуване на гласове. Никой от вносителите не е направил оценка как ще се отрази тази мярка”, категоричен беше Иван Нейков.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
3
 
23
 
! Отговори
арабаконак преди 10 години
правилни са промените-Нейков гледай си твоята пенсия и не бери чужди грижи кой каква пенсия ще получава.Боклуцити вярно са много........
60
3
 
27
 
! Отговори
Турчин преди 10 години
Аман от експерти. След 60 години да се пенсионират, и който иска да работи да си създаде работа. Питам жена която е над 58 годишна възраст с възрастни родители какво ще прави да отговорят големите експерти.
59
31
 
11
 
! Отговори
БИДОН преди 10 години
До БЪЛГАРКА И като се пенсионираш на 50г. какво?ще опъваш пружините на креватите по цял ден,ще гледаш сапунки и ще ревеш,че пенсията ти е 200лв.Аман от мързели в тая държава,все едно само тя работи в производството.
58
2
 
28
 
! Отговори
Бенчева преди 10 години
За първи път щях да гласувам за БСП, но явно не ми било писано. Предизборен трик е било. От друга страна има увеличението на тавана на пенсиите от които хора като Нейков ще се възползват. Да не говорим какъв е стажа за пенсии на военни и полицаи
57
2
 
39
 
! Отговори
БЪЛГАРКА преди 10 години
Абе този Нейков какъв експерт е, той няма представа как се работи в производствените фирми.Хората едва издържат,ако може и на 50 г. ще се пенсиониратТрябва да се забрани на пенсионирани по възраст да заемат държавни служби като им се работи да идат на норма в производството да видим тогава.Набиват се на топло на държавни служби някой и с максимални пенсии.Взимат от държавата и пенсия и заплата.Нищо не внасят в бюджета само смучат.МЛАДИ ХОРА НА БЪЛГАРИЯ БЯГАЙТЕ ОТ ТУК,НИЩО ХУБАВО НЕ ВИ ЧАКА
56
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
МНОГО ЯСНО: МИЗЕРНИ ЗАПЛАТИ = НИСКИ ПЕНСИИ!
55
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Безкрайните глупости на кабинета продължават с пълна сила и по въпроса за размера на пенсиите. Ето една такава - увеличението на минималната работна заплата автоматично води до намаляване на коефициента за пенсиониране. Просто, елегантно, социалистическо.
54
2
 
15
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
имам въпрос към големите капацитети по социалните реформи.Защо държавата не внася оцигуровки на държавните служители така както един търговец си внася всеки месец осигурителните и здравни вноски.В края на месеца или годината държавата довнася колкото е необходимо за да се покрият разходите.Това е начин за източване на пенсиооните фондове.Ако държавата внасяше всички полагащи се вноски пенсионните фондове щяха да б
53
19
 
5
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
Високата възраст за пенсиониране на никого не е удобна, но е необходима. На запад работещите имат високи доходи и при определени закони могат да се пенсионират рано. Но в България от години икономиката е срината, работа няма, доходите ниски, сивият сектор огромен. На всеки работещ се пада да издържа двама пенсионери. По-добре висока пенсионна възраст и малка, но сигурна и редовна пенсия, отколкото ниска възраст и отново ниска пенсия, но накрая - банкрут на системата и без пенсия.
52
1
 
43
 
! Отговори
tt преди 10 години
абе не виждате ли или се правите на ***,че нежелаещите да се пенсионират са всички държавни служители барабар с поповете,съдебна,изпълнителна власт,даже полицаи,прокуратура,данъчни.Въобще паразитната клика,които не работят и нищо не правят ,а си натискат задниците на дивана и цоцат на бедния народ последната стотинка.Те не само че не желаят да се пенсионират,а ги е страх от пенсиониране,че ще им секне кранчето.Тази клика наречени държавни служители трябва да се пренасочи на полето,в оборите
51
2
 
42
 
! Отговори
гражданка преди 10 години
Стига сте говорили глупости , че пенсиите ще останат ниски ,ако се стопира увеличението на годините за пенсия! Сигурно ако нараства възрастта , пенсионерите ще тънат в разкош ! Кого заблуждавате ! Малко хора ви вярват вече !!!!
50
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Докато се укриват доходи, работи се на черно, не се плащат днъци и осигуровки, всеки втори е социално слаб или инвалид и живее на принципа "****и другаче/държавата" ще става по-зле и по-зле!
49
3
 
48
 
! Отговори
Мей-мей преди 10 години
Нейков потен вода не е пил,той може да се пенсионита и на 100год.Хората които по 40 год работят и то напрегната работа,са на края на физическите и умствените си сили.Какво значи ранно пенсиониране? на 61-62години за жена ,ранно ли е?Кой ще иска да отиде в офис и да го обслужва 62 год баба?
48
2
 
41
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
увели4аване на възраста = няма пенсионери.
47
1
 
42
 
! Отговори
повярвах преди 10 години
Да бе,повярвахме.Как така с 36 г стаж и висше образование имам 200 лв пенсия,под прага на бедността Кого заблуждавате
46
12
 
18
 
! Отговори
Име преди 10 години
защо например в една Испания минималната заплата и минималната пенсия са почти еднакви Защото там не управляват от 70 години комунисти и децата им. Защото са в "гадния" ЕС от много години. А теб като те влече към червената идея и Евразия - ще живееш в мизерия още 100 г., докато поумнееш, ако изобщо е възможно.
45
4
 
20
 
! Отговори
Добрев преди 10 години
Съгласен съм с добрата европейска практика - възрастта за пенсиониране да е 12 год. по-ниска от средната продължителност на живота, т.е. 61 год. за България!Иван Нейкщов да бачка като баба му Цола Драгойчева-до напикаване.Искам си пенсията,АЗ да определя дали ще работя или ще гладувам!А на 48 ще кажа ,че на село карат с по 60-70 лв.на месец/за ядене/.А сметките за ток, вода и парно са не 220лв,а около 100лв./60лв.парно+20лв.ток +15лв.вода+5 лв.чистачка на входа/.Да няма баща ти мезонет а?
44
1
 
34
 
! Отговори
gost преди 10 години
Аз предпочитам да се пенсионирам, па макар и с по-малка пенсия. Тия само за себе си мислят , как да векуват на креслата си.Работещите, обаче, не си почиват като тях ."Грижовните за народа " могат и до 100г, да карат така...
43
5
 
9
 
! Отговори
do 48 преди 10 години
Това е хубаво, но въпроса не е само дали е работил 45 години, а какъв му е приноса към осигурителната система за тези 45 години. Ако се е осигурявал на минимум, логично е и пенсията да му е малка. То по соца осигуровките бяха много ниски. Отделно от това държ.пенсия би трябвало да осигурява само минимум, всичко над това всеки сам е отговорен да си осигури - чрез спестяване, инвестиции, бизнес, фондове, недв.имот и т.н., каквото си реши.
42
1
 
25
 
! Отговори
mitova преди 10 години
До Adam SmithНикой не говори, че има такова "правило", а само, че съществува такава добра европейска практика. Тя е дълбоко хуманна и справедлива и не виждам защо трябва да сътворяваме отново някое недоносче!Ние сме с най-ниската ,средна за страната, продължителност на живота, а искаме да се мерим със страни, чиято средна продължителност е над 80 години!