Замразяването на възрастта за пенсиониране=ниски пенсии

Нямало връзка между ранното пенсиониране и младежката безработица
Обновена: 25 ное 2013 10:04 | 25 ное 2013 09:23,
98
Замразяването на възрастта за пенсиониране=ниски пенсии
Снимка: архив, Dnes.bg

Замразяването на възрастта за пенсиониране гарантира ниски пенсии, категоричен беше в ефира на bTV експертът Иван Нейков. Той уточни, че липсва връзката между ранното пенсиониране и намаляването на младежката безработица.

Ранното пенсиониране ще увеличи дефицита на Националния осигурителен институт (НОИ). Намаляват се вноските, а се увеличава броят на пенсионерите, допълни още Нейков.

Младите пенсионери не излизат тотално от трудовия пазар. Заради по-ниските пенсии те отново започват работа и са по-атрактивни за работодателите, защото те са по-дисциплинирани, по-опитни, коментира и Йордан Христосков, бивш управител на Националния осигурителен институт (НОИ).

„Броят на работещите пенсионери е огромен и са по-конкурентоспособни”, смята още той.

Иван Нейков допълни, че усилията на държавата трябва да бъдат насочени към подкрепа на безработните хора в предпенсионна възраст да си намерят работа, а не да ги пенсионират по-рано, уточни Иван Нейков.

Част от мерките са например „помощ за безработица до пенсиониране за срок от две години”, която се отпуска по малко по-различни условия от социалната помощ за безработица, която да бъде прекратена при намирането на работа. Такива механизми има в някои европейски държави, уточниха експертите.

Друг вариант е споделеното работно място – заедно да работят експерти пред пенсия и млади хора.
Пенсиите на работещите по-дълго ще бъдат по-високи, защото стажът е част от формулата за изчисляване на пенсията, обясни Христосков. „При равни други условия работещите по-дълго ще получат по-високи пенсии”, каза той.

Двамата експерти не се съгласиха, че замразяването на пенсиите е заради статистическите данни, че средната продължителност на живота у нас е много ниска. „Това е опит за купуване на гласове. Никой от вносителите не е направил оценка как ще се отрази тази мярка”, категоричен беше Иван Нейков.

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
33
 
! Отговори
эээ преди 10 години
Не се подигравайте с хората ,Нейков и Христосков. Вие не разчитате на пенсии. В България вече хората не плащат осигуровки .такива като вас и вие лично ги докарахте до там.
20
5
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
О, нима? Наистина ли няма връзка между фактът, че 70 годишни старци са се окопали и искат да получават и пенсия и заплата докато 20 годишният им внук стои без работа. Интересно. Пък аз си мислех, че има определен брой работни места и е въпрос на избор, кой ще ги заеме дядото или младежа.
19
6
 
29
 
! Отговори
Комунистът преди 10 години
........... НИСКИ ПЕНСИИ = ВИСОКИ ДЕПУТАТСКИ ЗАПЛАТИ И ПРЕМИИ ................... !!!!! :( :( :( .....
18
3
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
УВЕЛИЧАВАНЕТО НА ВЪЗРАСТТА ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ = НИКАКВА ПЕНСИЯПРОСТО НЯМА ДА ДОЖИВЕЕМ ДА ВИДИМ ТАКАВАЩЕ НИ ИЗХВЪРЛЯТ ОТ РАБОТА МАКСИМУМ НА 60 Г. ПОРАДИ НЕПРИГОДНОСТ И ПАК НЯМА НОРМАЛНА ПЕНСИЯ /АКО ДОЖИВЕЕМ/ПО ПОВОД НА "ЕКСПЕРТА" ИВАН НЕЙКОВЗАПОЧВА КАТО СИНДИКАЛИСТ - КАКВО ОБЩО ИМА СИНДИКАЛИЗМА С ПОВИШАВАНЕТО НА ВЪЗРАСТТА ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ?ПРОДЪЛЖАВА КАТО МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНИТЕ ГРИЖИ - Т.Е. ПРЕМИНАВА ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА "БАРИКАДАТА"ИВАН НЕЙКОВ Е ЕКСПЕРТ ДА СЕ НАГАЖДА.ТОЙ ВЕЧЕ Е ОСИГУРИЛ СТАРИНИТЕ СИ И ЕКСПЕРТНО НЕ МУ ДРЕМЕ КОГА ЩЕ СЕ ПЕНСИОНИРАТ ХОРАТА.
17
8
 
11
 
! Отговори
do 18 преди 10 години
И защо искаш да се пенсионераш? Нека позная ти си мързелив некадърникKoj *** iska da raboti??? Samo praznoglav rob kojto drugo ne moze da pravi si iska rabotata. Za tova e kapitalizma da stane6 capitalist I da se pensionira6 rano...
16
4
 
23
 
! Отговори
бай Х преди 10 години
Присъщият порок на капитализма е неравното разпределяне на благата; присъщата добродетел на комунизма е равното поделяне на нищетата.
15
5
 
21
 
! Отговори
Ima преди 10 години
В чужбина няма такава дивотия, държавата насила да ти краде пари.Ima ima, ama ne znae6
14
5
 
33
 
! Отговори
БЕЗРАБОТЕН преди 10 години
за какво са ни 235 00 държавни хрантутници като примерно милиционери дето какво правят нищо само дето държавата се напълни с всякакви емигранти СВОБОДНО ВЛИЗАЩИ си в държавата бези никой да ги знае...за какво ще им дават по 20 брутни заплатки при при пенсионирането.......за какво са и партиините субсидии за 60 милионе лева
13
8
 
27
 
! Отговори
лекар-пенсионер преди 10 години
Нашата страна няма пенсионна система нито пенсионни фондове. След 1944 г. пенсионния фонд беше окраден от Живков и компания и от тогава пенсиите са мизерни. Винаги ще е така щом се плащат от бюджета. Няма държава в Европа като нашата сбъркана система. Едни хора се осигуряват на 2400 лв., а други на 300 лв. и накрая най-нахално искат еднакви пенсии. Съжалявам ама да ми ограничават пенсията до т.н. таван е нагло, защото държавата не ми дава нищо, това са мои заработени пари.
12
4
 
38
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
Искам държавата да спре да ми удържа за пенсия. Ако не доживея до пенсия, държавата тези пари ще ги открадне. Не желая. Искам да си взимам цялата заплата. В чужбина няма такава дивотия, държавата насила да ти краде пари. Ако искам пенсия ще влагам в частен пенсионен фонд. Не искам да дотирам държавата. Тези пари са си мои. Крадци и мошеници. Това не е държава, а крадла.
11
2
 
38
 
! Отговори
един преди 10 години
Ако всички работодатели без изключение осигуряват работниците и служителите си върху заплатите които им дават,правителствата които управляват накарат *** да работят и да спрат безразборното им размножаване.Тогава може и да се пенсионираме на по 60 год ,че и по малко.И не на последноо място икономиката на държавата трябва да СЕ съживи ,Еххх мечти мечтииии
10
1
 
38
 
! Отговори
Ясенсъм преди 10 години
Не знам как е,но и така не е.До скоро знаех,че ще се пенсионирам 2015 г.,оказва се,че това ще стане чак 2018 г.,ако съм жив и ако не измислят още нещо
9
12
 
9
 
! Отговори
KeepWalking преди 10 години
Няма връзка между ранното пенсиониране и младежката безработица Първо въпросните младежи не ги вземат на работа защото нямат стаж и опит..Заглавието и статията е манипулация....Ако се вдига пенсионната възраст е правилно за държавата,щото имаме 2.5 милиона пенсионери и не може да си позволим да плащаме още и още пенсии.В същото време като се вдигне възрастта за пенс. страдат тия ,които не могат да се пенсионират ..някаква част...но фиска не се товари и икономиката върви напред
8
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо не замразите веднъж социалните и до 3 то дете както е в цял свят ,а се с пенсионерите се закачате.Експерте !Една държава не печели от мизерията на народа си ,а от изобилието.Колкото е по голямо толкова за нещ има ,ако тръгнем и въздуха да облагаме нищо не става.Да де ЕС ви нареди 67 за мъжете и после ,ама с наща смъртност ....
7
0
 
27
 
! Отговори
Бобо преди 10 години
Високи пенсии рано само за Ушев и Шкембов......
6
0
 
46
 
! Отговори
мето преди 10 години
Не му давайте повече думата на тоя ***, бе. Нивото на пенсиите зависи от големината на работната заплата, респективно отчисленията за фонда, който със закона за държавния бюджет се занулява всяка година и няма нищо общо по този начин с прослуженото време. Като се вземе едно нормално такова значи, примерно 20 години ще се отворят и места за младежите. В Швейцария например хората като станат 60г чувстват морален дълг да предадат щафетата на младите. А тоя урунгел иска вечно да се прави ескперт
5
1
 
35
 
! Отговори
zeus преди 10 години
Гаранция, че като дойде време да се пенсионираме след 20-30 години няма да има никакви пенсии, не знам какво се напъват изобщо
4
0
 
54
 
! Отговори
ДИДИ преди 10 години
Най- правилно е да се спазва една добра европейска практика - възрастта за пенсиониране да е 12 год. по-ниска от средната продължителност на живота, т.е. 61 год. за България! Всичко друго е геноцид срещу собствения народ!
3
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Експерт: Няма връзка между ранното пенсиониране и младежката безработица 60-та година експертите са казвали ,че компютъра е глупост и ,че няма как да събереш всичко в една кутия,ама сега кво стана??
2
1
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ами досега като не беше замразена, много ли са високи пенсиите?