Обявата на Сашко в eBау – "брутална" кампания

Асоциация се надява да привлече внимание към болните
Обновена: 26 ное 2013 20:41 | 26 ное 2013 16:18,
72
Обявата на Сашко в eBау – "брутална" кампания
Снимка: Българска асоциация за невромускулни заболявания (БАНМЗ)

Обявата, че Александър, който продава органите си в eBay, се оказа фалшива. Не е фалшива обаче информацията, че 14-годишното дете страда от мускулна дистрофия, тип Дюшен.

Българската асоциация за невромускулни заболявания (БАНМЗ) стои зад публикуването на разтърсващата история на детето, която за минути, след като бе публикувана, хвърли в смут обществото, дори здравната министърка Таня Андреева коментира "новината".

Още по темата
А в нея Сашко бе написал, че страда от генетично увреждане, което още в утробата на майка му е предначертало живота му – да бъде кратък и не особено лек.

"Най-вероятно няма да доживея до 25, затова бъди спокоен – няма да чакаш дълго за органите ми, съвсем скоро те ще бъдат твои", пишеше в обявата му, която завършваше с думите: "Иска ми се да имах пред себе си и друго решение..."

Часове по-късно обаче стана ясно, че фалшивата обява в eBay е инициатива на въпросната БАНМЗ в подкрепа на хора, страдащи от подобни заболявания. Според статистиката у нас те са около 5000.

В писмо до медиите от асоциацията посочват, че момчето е от Видин, изоставен е при раждането си от своите родители заради тежката болест и леталния край от нея, въпреки това Сашко е осиновен.

"С тази инициатива ние от БАНМЗ, както и семейството на Александър, бихме искали да обърнем внимание на българското общество и властимащите за необходимостта от незабавни мерки за осигуряването на по-добър и качествен живот за болните от невромускулни заболявания в България.

В настоящия момент отговорността от страна на държавата свършва с навършването на 18-годишна възраст, когато болните младежи са лишени от всякакъв вид подкрепа. Нуждите им обаче не спират,  а дори нарастват с нарастването и на възрастта им. Макар за заболяването да няма лек, техният живот може да бъде удължен и неговото качество да бъде подобрено.

В държави, в които има целенасочена политика към болните от невромускулни заболявания, продължителността на живота е 2 пъти по-висока от тази в България. Ако нашите деца си отиват едва 20-годишни, то в страни като Холандия и Германия те доживяват и то пълноценно своята 40-годишнина.

Макар и брутална, вярваме, че фалшивата обява ще спомогне за достигането на нашите цели", завършват от Българската асоциация за невромускулни заболявания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
4
 
! Отговори
az- преди 10 години
До До 17 Момо фашистаХа-ха-ха явно ползването на клишета и банални фрази показват нежелание за осмисляне и анализ :).Фашизъм, хуманизъм, комунизъм бла-бла. Мнението на колегата 17 изобщо не е лишено от рационализъм и навсякъде се прави под една или друга форма. Просто няма здравна система в света, която да може да помогне на всички. А реално по-доброто е да помогнеш на този, който можеш, отколкото да раздаваш за щяло и нещяло и накрая да не можеш да помогнеш на никой.
17
6
 
6
 
! Отговори
До 17 Момо “фашиста“ преди 10 години
ти не си жесток и коравосърдечен а си ***(о) фашист. Преди 60г. имаше фашисти, които изгаряха хора - евреи и инвалиди и др. Считаха, те или не са хора или че нямат право да живеят.Мярката на твоя ХУМАНИЗЪМ са пари!!!!!!! Къде ти мозъка или вече го ампутира, щото не ти се изплаща! Латентната фашистоидност на българина му пречи в тая Европа и ти принадлежиш към това оскъдно безмозъчно малцинство. Що пишеш по такива форуми бе фосил такъв!
16
1
 
10
 
! Отговори
bla bla преди 10 години
До Kaleko AlekoАз ще ти кажа какво е...... ТОВА НЕ Е ДЪРЖАВА ТОВА Е СЕРГИЯ !!!!
15
12
 
8
 
! Отговори
Momo преди 10 години
Наречете ме жесток и коравосърдечен, но защо да се наливат хиляди в това момче, което НЕ МОЖЕ да бъде спасено, вместо да се дадат на такива, които имат шанс за дълъг и нормален живот?Не мисля, че някой има вина за състоянието му.Да, родителите ги боли и е тъжно, но нищо не може да се направи.
14
2
 
18
 
! Отговори
ПАРТИЯ = МАФИЯ преди 10 години
Не знам дали е по статията мнението ми, но ще ви споделя... От личен опит ви казвам, човек здрав да е, ще се разболее само като влезне и види организацията, обстановката и начина на работа в някое здравно заведение в нашата татковина. Представам си пък какво им е на болните, а пък да не говорим за бедните болни, дето нямат пари за рушвети, лекарства и тн. ... трагедия !
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Cleoтя прокуратурата да види цигарите на женския пазар и блеещите полицаи.
12
7
 
2
 
! Отговори
наблюдател преди 10 години
Абе кви са тези глупости и фалшиво възмущение? В белите държави да се възмущават разбирам, но *** е държава от петия свят и е много по близо до страни като Индия и Пакистан, отколкото до Европа и САЩ.А в Индия и Пакистан да си напазаруваш бъбрек или друга карантия по интернет не е необичайно, а характерно явление. Така че вместо да се възмущавате свиквайте. Че както чувам бая народ натрупал големи дългове :) Нали ви харесва държавата по този начин.
11
3
 
66
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
И не мога да разбера защо е това възмущение? Кампанията била подигравка и т.н.А не е ли подигравка шефовете в НЗОК и разни болници да карат джипове за шестцифрени суми и да си назначават любовниците на разни длъжности, а за това дете и много подобни на него да няма пари? И шефката на НЗОК да вика на онкоболните "Касата беше дотук!"? Това какво е?
10
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не мислех, че някога ще напиша "плюс" на Австралийчето, но май само той разбра за какво иде реч. /което говори колко сте зле останалите/.Не разбрахте ли, че това е кампания на едни болни и отчаяни хора? Хора забравени и от Бога и от Държавата. Журналистите не са ви виновни. Влезте в сайта на БАНМЗ /Българска Асоциация за Невро-мускулни Заболявания/ и се информирайте!
9
19
 
5
 
! Отговори
Петя преди 10 години
Болните мозъци от БАНМЗ са пълни ***, не може нормален човек да пусне подобна обява.:Х
8
1
 
50
 
! Отговори
Kaleko Aleko преди 10 години
Голям вой във форума, а има едно изречение, което е дори по-гадно:"В писмо до медиите от асоциацията посочват, че момчето е от Видин, изоставен е при раждането си от своите родители заради тежката болест и леталния край от нея, въпреки това Сашко е осиновен."Т.е., това дете е изоставено от родителите си, а държавата нехае за него. Евала на хората, които въпреки това са го осиновили и се грижат за него, при това в един от най-бедните български градове.
7
2
 
10
 
! Отговори
Rom преди 10 години
do utaikata !Nete li e srah ot Gospoda ? Nikoi ne e bezsmarten na toq svqt ! Vsichki sme gosti i edin den shte otgovarqme pred Vsevishniq spored grehovete si ! Horata sme podlojeni na ispitanie v toq lajoven svqt , za da moje Vsevishniq da oceni na kogo da otvori vratite na vechniq jivot v raq ! Vazmuten sam ot tova koeto go e napisal edin Balgarin na prqkor utaikata!
6
13
 
4
 
! Отговори
Cleo преди 10 години
В тази страна няма ли прокоратура която да се самосезира? Поредната подигравка с народа, а те като овце веднага се вързаха и започнаха да блеят.
5
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
жалко че няма как да се помогне на детето, няма за какво да го обвинявам, за разлика от вас които сте дребни панелни пУмяри отровени души давещи се в злобата сипоздрави от Сидни Ав$тралия
4
4
 
13
 
! Отговори
ето го ТОЙ преди 10 години
Всички публикации от Златко Желев ...БРАВО ДОПИСНИКЪТ големият ДЖУРНАЛИСТ ПРЕПИСВАЧ Златко Желев
3
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе да ви ******* и рекламите!14
2
73
 
5
 
! Отговори
Утайката преди 10 години
На Сашко може да му подарим и ние по един полов орган. Поне да им се порадва ,че така и така до 25 няма да доживее.Та дали и тази зима ще избута. :)
1
5
 
44
 
! Отговори
Пфу... отврат! преди 10 години
Пълна журналистическа простотия!За пари сте готови да публикувате всякакви гадости и недомислици!Направете си труда да проучите колко деца в България страдат от подобни редки и нелечими заболявания. Каква е съдбата им, какво е състоянието има, от какво имат нужда и какво може да се направи!за всички тях!Не експоатирайте дивашки съдбата на конкретното дете!