Пак в последния момент. Щурм за подаръци за Коледа

Всеки трети българин ги купува часове преди да седне на трапезата
20 дек 2013 18:42,
7
Пак в последния момент. Щурм за подаръци за Коледа
Снимка: flickr

Българите отново потвърждаваме склонността си да пазаруваме подаръците в последния момент.

Едва 3,1% от сънародниците ни купуват подаръци преди началото на декември, 58% правят през този месец, а 31,5% – в навечерието на Бъдни вечер, часове преди да седнат на празничната трапеза.

За сравнение, в Полша, Словакия и Чехия хората, които отлагат пазаруването на подаръци за последния ден, са едва между 3% и 7%.

Изследване на "Профикредит" сочи, че предпочитаме да подаряваме на близките си практични неща за ежедневието, а основното перо за подаръци за Коледа се отделя за играчки за децата.

Половината българи ще похарчат за коледни подаръци сума между 40 и 150 лв., показват данните. Всеки пети (21,9%) пък е планирал да вложи в покупки за близките си между 150 и 380 лв.

С всяка изминала година се забелязва тенденция за увеличаване на онлайн продажбите преди Коледа в Словакия, Чехия и Полша. За разлика от там обаче, българите все още не се доверяват на този начин на пазаруване.

95% от анкетираните нашенци посочват, че купуват подаръци основно в магазина. Едва 5% са тези, които се доверяват на онлайн пазаруването.

Коледа на изплащане

72% от българите заявяват, че досега не са ползвали кредит за покупката на коледни подаръци, докато останалите 28% са прибягвали до заем, за да зарадват близките си за празника.

40,7% от сънародниците ни обаче са готови да изтеглят кредит тази година, за да посрещнат празниците подобаващо.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
над 40 % ще теглят кредит за да посрещнат най -светлия празник..... УЖАС!!!!
6
0
 
10
 
! Отговори
... преди 10 години
"За сравнение, в Полша, Словакия и Чехия хората, които отлагат пазаруването на подаръци за последния ден, са едва между 3% и 7%." - тогава всичко е затворено в тези държави. Цяло чудо е, че толкова много народ успява да купи нещо (сигурно козметични комплекти от единствения отворен супермаркет в града).
5
1
 
26
 
! Отговори
Demos преди 10 години
Трябва да съм луд да пазарувам подаръци от България. Магазините са заредени само с китайски ментета на цени като на топ-марки. Например маратонки адидас в Италия струват 30-35 евро. Същите модели в София са от 200 лева нагоре. Съветвам всички българи: купете малко турски лири, палете колите и в Одрин на пазар. Нека нашите търговци да останат без оборот, за да си намалят лакомията!!!
4
0
 
16
 
! Отговори
... преди 10 години
Кой когато иска,тогава ще си ги купи!Голям праз!
3
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Стига с тия простотии. Ако искаш да подариш нещо няма да чакаш до коледа.
2
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А много хора няма да пазаруват подаръци.......за съжаление.
1
0
 
23
 
! Отговори
4321 преди 10 години
Тоест ние даваме за коледни подаръци средно по 40-50 евро. Това ако го прочетат западноевропейски граждани ще ни помислят за ***. Но нали намалиха тока с половин стотинка и вдигнаха пенсиите с 4 лева - трябва да се радваме!