До 600 лв. за безработен да работи в друг град

Мярката е част от Националния план за действие по заетостта
Обновена: 24 дек 2013 10:15 | 24 дек 2013 08:46, Петя Славова
59
До 600 лв. за безработен да работи в друг град
Снимка: Булфото

През 2014 г. държавата ще плаща до 600 лв. на безработни, за да се преместят в друг град, където за тях е осигурена заетост, пише на първа страница "24 часа". Мярката е включена в Националния план за действие по заетостта, който бе одобрен от правителството на последното му заседание. Точният размер на еднократната помощ за преместване на покъщнината ще се определя в зависимост от действителните разходи. До 35 лева на ден за наем ще се отпускат на безработни, които са включени в дългосрочен курс за квалификация в друго населено място.

"Преселването трябва да си струва парите", коментира "24 часа". Българинът е доста уседнал човек и не обича да сменя града, в който живее. Това е и една от причините много хора да стоят с години без работа. Новата мярка на правителството да насърчи мобилността на работната ръка би могла да свърши работа. Но е нужно мярката да бъде подкрепена и с други в икономиката, за да не се засили обезлюдяването на малките градчета. Държавата трябва да насърчи и бизнеса да инвестира точно в тези забравени места, а пък мярката да даде стимул работниците да отидат и в малък град и да осигури нужната работна ръка на бизнеса.

За помощ от благотворителната кампания "Българската Коледа" тази година кандидатстват 485 деца, съобщава "Труд". Инициативата ще подобри постижението си от миналата година, когато стигна до рекордния брой 358 деца. Акцентите на настоящото издание на кампанията са проблемите със слуха и зрението.

Всеки лекар у нас да има по две медицински сестри, иска здравното министерство, посочва "Стандарт". За да реализира тази идея, ведомството предлага да започне ударно обучение на медсестри във висшите училища. Това е записано в плана за реализиране на новата Национална здравна стратегия. От екипа на министър Таня Андреева планират да се въведат и стимули за университетите да обучават сестри. Спорно е обаче дали ще има смисъл от тази мярка, ако не се създадат добри условия за работа на белите касинки у нас след това. В момента у нас има 28 643 лекари и едва 32 059 сестри по данни на НСИ.

"Уроци срещу насилието в училищата", отбелязва "Труд". Сексуалният тормоз, насилието в "романтичните връзки", агресията между приятелски кръгове - това ще са основните теми, по които ще се говори в училищата през 2014 г. Ще се дискутират в часовете на класа или в извънкласните занимания. Ще се дават примери за тези прояви при изучаване на учебните материали по история и литература.

"Вярата храни душата. Вяра, църква и държава трябва взаимно да се допълват. Те са различни и отделни институции, но имат за задача да осигурят материалния земен хляб за хората, чрез икономически и социални политики в държавата. Църквата пък предлага небесният хляб - това са великите тайнства, които стигат до хората, до техните души. Църквата може да дава пример какво трябва да е отношението към бедния. И в този смисъл, църквата може да е посредник между бедните и богатите", казва в интервю за "Новинар" отец Боян Саръев, който служи на християнството в Родопите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
16
 
! Отговори
toi преди 10 години
Кой го измисли това,кой,кой...
11
2
 
15
 
! Отговори
ebb преди 10 години
след 2/3месеца орехарски ще се премести в дупница затова се прави закончето.капиш?? ?
10
3
 
25
 
! Отговори
ххх преди 10 години
Абе, аз ли не съм наред нещо? До 35 лв. на ден квартирни, т.е. до 1050 лв, + 600 лв. заплата. Какво е това безумие, квартирните да са 2 пъти повече от трудовото възнаграждение?
9
1
 
24
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Преди мнооооооооого години така се процедираше за Странджа Сакар, ама тогава всичко работеше, имаше резпределение за младите специалисти и какво ли още не, за да се движи цялата машина.Ако някой си мисли, че това става без планиране и драконовски мерки по света - много се лъже!
8
2
 
33
 
! Отговори
yasensl преди 10 години
Опа нова далаверка за бай *** честито братя роми!
7
3
 
48
 
! Отговори
бг преди 10 години
БРАВО, ДРУГАРИ! Тук вече нямате равни по идиотщина! Който не може да емигрира в чужбина, ще го принудите да емигрира в собствената си родина!Разбихте държавата, сега ще разбиете и малкото останали семейства, които ще принудите да изоставят домовете си и възрастните си родители, за да станат печалбари в друг град, по квартири, неволи и мизерия.
6
2
 
43
 
! Отговори
ние от бсп преди 10 години
пак ще мажем пак ще пада едно крадене на пари чрез изписвания,по документи всичко ще бъде наред и парите усвоени,но на практика ще окрадем парите и ще си си ги папкаме ние ще отидат за джипове,любовници,мезонети и имения по света ето това сме ние лапачите от партията а за обикновения човек той за нас е куче един гол и голям вуй!
5
1
 
34
 
! Отговори
Made in Varna преди 10 години
Кой *** го е измислил това с преместването!? И са толкова ларж, че даже не и 600 лева, а до 600 лева. Това значи, че ще си остане чавекът с нищо, само дето хамалогията по пренасянето. Тия съвсем за баламурници ни смятат...
4
2
 
44
 
! Отговори
osata преди 10 години
Ясно, ще се налеят едни пари в безсмислени дейности.Така, така, продължавайте по този начин да концентрирате население в големите градове и обезлюдаването на по-малките и селата.Абе няма ли най-после да се вземат смислени решения? Посочете какво ще работят и в кои области на икономиката искате да се стимулира това преселение. Иначе е само преливане от пусто в празно. Или това са възможностите на управляващите, май.
3
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Siderefendi !Mmm , ako nqkoi v chujbina poiska da se mesti na rabota do moreto ? Primerno v Kuba ili Garciq !
2
4
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а на бас че ефект няма да има.
1
5
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ашколсун,първи *** ще тръгнат.