Равенство между БСП и ГЕРБ, реформаторите и Бареков в НС

48.6% искат предсрочни избори, сочи ново проучване
29 дек 2013 14:00,
150
Равенство между БСП и ГЕРБ, реформаторите и Бареков в НС
Снимка: архив, Булфото

Изравняване на силите на БСП и ГЕРБ, потенциал за влизане в парламента на движението на Николай Бареков  „България без цензура“ и на Реформаторския блок – това показват  данните на социологическо проучване на Института за модерна политика за месец декември.

БСП получава подкрепата на 21,2% от общия брой на анкетираните, а ГЕРБ 21.0%. Разликата от 0.2% обаче е пренебрежимо малка и на практика потвърждава изравнените позиции на двете политически сили, регистрирани и в предходното  проучване от ноември, отбелязват социолозите.

Въпреки сътресенията в ГЕРБ, свързани с напускането на депутати от парламентарната група, и натискът, който антиправителствените протести продължават да оказват върху управляващите, данните показват, че на този етап не се наблюдават устойчиви тенденции на спад или растеж в подкрепата за БСП и ГЕРБ.

Те са по-скоро в условията на „позиционна война”, отколкото в политическо настъпление или отстъпление, смятат анализаторите.

Резултатите от проучването сочат, че две от формациите, които сега не са представени в парламента, имат потенциал да преодолеят 4-процентната избирателна бариера. Ако изборите се провеждаха към момента на изследването, това са публично заявеният политически съюз на движението на Николай Бареков „България без цензура” с ВМРО и Земеделския народен съюз, и Реформаторският блок (ДСБ, СДС, ДБГ и др.).

Движението на Бареков, заедно с ВМРО и Земеделския съюз,  получава подкрепата на 5% от общия брой на респондентите. Тествани поотделно, движението на Бареков получава 3,5% (което сочи потенциал и за самостоятелно влизане в парламента), а ВМРО 1,3%.

Реформаторският блок (ДСБ, СДС, ДБГ и др.) регистрира 4,8% от общия брой на анкетираните. В предходното изследване двете политически конфигурации бяха с разменени позиции.

Известното изоставане на Реформаторския блок се дължи на разцепленията, свързани с напускането на партия „Зелените” (която в настоящото изследване регистрира самостоятелна подкрепа от 0,8%) и партията „Синьо единство”. Друг фактор, който вероятно оказва влияние в тази посока, е трансформирането на Реформаторския блок от гражданска платформа в традиционна партийна коалиция, смятат анализаторите.

ДПС регистрира подкрепа от 4,8% от общия брой на респондентите. Паритет се регистрира между двете националистически партии – „Атака” и НФСБ, които получават подкрепата на по 1,9% от общия брой на анкетираните.

От останалите политически формации, които се явиха в последните парламентарни избори, изследването регистрира за непартийното Движение „Модерна България” – 1.0%, партията на Светльо Витков „Глас народен” – 1.0%, партия „Зелените” – 0,8%.

Според социолозите се наблюдава ерозия на партийния модел на прехода и липсата на ясна алтернатива на статуквото на този етап.

Почти половината от респондентите – 48,6%, смятат, че в момента България се нуждае от предсрочни парламентарни избори. Малко повече от една четвърт – 26,9%, не одобряват предсрочния вот, докато 24,5% от анкетираните не могат да преценят кое е вярното решение за страната в настоящата политическа ситуация.

Мнението на тези, които подкрепят идеята за предсрочен парламентарен вот, се разделя по въпроса за тяхното евентуално насрочване. За незабавни предсрочни избори се произнасят 24,3% от анкетираните. Докато 23% смятат, че те трябва да се проведат едновременно с изборите за евродепутати през май догодина.

Значително по-малък брой от анкетираните смятат, че предсрочни парламентарни избори трябва да се проведат през есента на 2014 г. – 3,2%. Почти една трета не могат да преценят кога е подходящият момент за предсрочни избори – 32,4%.

Общо 57,3% от анкетираните декларират готовност да отидат до урните, ако изборите се провеждаха към момента на настоящето проучване. Всеки пети (20,7%) твърдо не би гласувал, а 22,1% заявяват, че не са решили дали да упражнят правото си на вот.

Изследването на Института за модерна политика е направено в периода 12-17 декември 2013 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
1
 
8
 
! Отговори
До дс преди 10 години
Господ ще ви го връща до девето коляно за хилядите човешки съдби. Ти се гордей че си потомък на убиици но аз те съжалявам.
56
9
 
8
 
! Отговори
фен на бсп преди 10 години
Парламентарни избори скоро ще са грешка и прахосване на време и пари за държавата. Но много бих искал и се радвал ,ако през 2014 госпожа Манолова стане президент на РБ.
55
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Герб водят поне с 10% и за това комунистите се усират чуят ли за избори. Сори червенотиквеничета изборите ще са много скоро а вие пометени завинаги.
54
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На бареков мястото му е в скута на пеевски не в парламента! Преди изборите казвах че само луди ще гласуват за ибрика сидеров но бареков е по опасен и за него трябват турбо луди ***. Ще прилапа само някой от полуживите комунисти фенове на бсп. Ако бареков влезе в парламента значи България не съществува и пеевски манипулира яко изборите за сетен път
53
8
 
2
 
! Отговори
Държавна сигурност преди 10 години
До Спонги Напротив горд съм че съм внук на министър на Тодор Живков и син на офицер от ДС и напълно съм съгласен с политиката на Георги Димитров и лидера на БЗНС Георги Трайков и тогавашния член на ПП на БЗНС и министър на правосъдието Ради Найденов за ареста и осъждането на Никола Петков както и за съюзничеството на БЗНС с БКП . Впрочем къде бе Никола Петков преди есента на 1945 ами в коалиция с БКП министър в правителството на Кимон Георгиев и до напускането на американския агент Гемето си е бил тих и кротък . Но се продаде на американците и България му плати с присъда. Евала и на Слободан М
52
10
 
5
 
! Отговори
фен на бсп преди 10 години
Трябват най-малко 2 мандата на бсп и Орешарски преди да додат десни издънки да крадът( управляват). Трябва някой да им създаде блага и да натрупа резерв. Те сега ако дойдат такива на тая опоскана държава ще уморят населението от глад...
51
10
 
9
 
! Отговори
Бръчков преди 10 години
Кой не е популист !? Тиквеника 4 години ряза лентички и едва ли не е построил България , а всъщност доунищожи изграждано от десетилетия ! Станишев пък щеше да разреши пушенето заради 20 тина хиляди гласа ... И както е казал бай *** - всички са маскари !!!
50
17
 
11
 
! Отговори
фен на бсп преди 10 години
Защо да сменяме правителството когато работи.
49
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
СДС, НДСВ, Атака, ДПС, Реформатори, Бюреков, че и ГЕРБ мове би, все е БСП.
48
11
 
7
 
! Отговори
трчин преди 10 години
Само ДПС
47
2
 
2
 
! Отговори
Държавна сигурност преди 10 години
До Спонги и Одисей 1 Аз Алекси Иванов Иванов съм внук на Бившия министър на земеделието и горите Алекси Иванов и използвам тук името Държавна сигурност но никога не съм бил агент на ДС роден съм 1982 , а синът му е Баща ми Иван Алексиев Иванов който беше офицер от ДС и дипломат който тук пишеше под името Ченге моля да не ме бъркате с него. А за БЗНС аз имам право повече от вас да говоря
46
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ШОУЗРИТЕЛСерго ли, дето през 2008 разправяше, че в България нямало опасност от световната криза ...
45
11
 
7
 
! Отговори
ШОУЗРИТЕЛ преди 10 години
Давай Серго,мачкай мутрите Станишев!Кефите ме с Пацо!Шоуто Ви е по-добро и по-изтънчено от това на чалга-метъла Бойко Бай *** Борисов!Абре мутри!Ще го усетите Вие на Серго!На него баща му е посрещал и убочавал палестинските терористи от ЧЕРНИЯ СЕПТЕМВРИ дето успяха да изтребят сумати еврейски спортисти и то на Олимпияда!Та на некъв грухтящ ритнитопковец ли Серго неме да му такова мамата..........Шоуто тепърва започва
44
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
51 Сигурно за това в другите соц.проувания им дават 7-9% , разбира се пак са малко , но ситуацията дори не е предизборна ,а и те допреди една седмица не се бяха сформирали официално
43
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Реформаторите няма да ввлязат.
42
7
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Червени селяни, какво стана с онези 250 000 работни места, които уж щяхте да разкриете?
41
0
 
6
 
! Отговори
voina -svoboda преди 10 години
za izkam voina da si otmastia na tezi koito sasipaxa moia jivot semeistvoto mi ne sa moeto tezi koito 25 god.kradaxa prodaljavat da kradat ne sa mnogo vseki gi znae zamo kyrshyma bes sad prisada za tia predateli izmenici bantditi koito napravixa ot naroda rob i mizeria smart za tia kycheta.
40
0
 
6
 
! Отговори
Одисей 1 преди 10 години
Спонги аз с ДС-то от БЗНС-то или СФРЮ съм престанал да споря , случая е клиничен иначе си признавам без бой че в момента вече и идея си нямам колко са БЗНС-тата и кое от тях е казионното и кое истинското , знам че при нас в РБ има едно , но пък Мозер с друго БЗНС клони към Бойко ,а тя не е коя де е а щерката на Гемето , има трето при *** , но дали е онова Постоянно присъствие които бяха по комунисти от комунистите не знам честно има и още , пълна каша е с БЗНС-тата с тиретата .
39
7
 
24
 
! Отговори
Защо СМЪРДИ!! преди 10 години
Не се учудвайте, че от форума се носи непоносима ВОНЯ.Обяснението е просто, голяма част от списващите в този форум лижат задните части на г-н Пеевски. Междувременно той изпуска газове, а какви са тези газове ви е ясно, само като си спомните на какво прилича г-н Пеевски.Съответните пишещи поглъщат въпросните газове и осмърдяват с тях драскайки във форума.Моля, взимайте дирекно Опорните Точки от г-жа Моника Сергеевна, а не от г-н ПеевскиЗащото от вас смърди навсякъде!
38
2
 
15
 
! Отговори
_anonimen_ преди 10 години
в България професията политик е равнозначно на *** ...веднъж излезе ли ти име ... край.