Равенство между БСП и ГЕРБ, реформаторите и Бареков в НС

48.6% искат предсрочни избори, сочи ново проучване
29 дек 2013 14:00,
150
Равенство между БСП и ГЕРБ, реформаторите и Бареков в НС
Снимка: архив, Булфото

Изравняване на силите на БСП и ГЕРБ, потенциал за влизане в парламента на движението на Николай Бареков  „България без цензура“ и на Реформаторския блок – това показват  данните на социологическо проучване на Института за модерна политика за месец декември.

БСП получава подкрепата на 21,2% от общия брой на анкетираните, а ГЕРБ 21.0%. Разликата от 0.2% обаче е пренебрежимо малка и на практика потвърждава изравнените позиции на двете политически сили, регистрирани и в предходното  проучване от ноември, отбелязват социолозите.

Въпреки сътресенията в ГЕРБ, свързани с напускането на депутати от парламентарната група, и натискът, който антиправителствените протести продължават да оказват върху управляващите, данните показват, че на този етап не се наблюдават устойчиви тенденции на спад или растеж в подкрепата за БСП и ГЕРБ.

Те са по-скоро в условията на „позиционна война”, отколкото в политическо настъпление или отстъпление, смятат анализаторите.

Резултатите от проучването сочат, че две от формациите, които сега не са представени в парламента, имат потенциал да преодолеят 4-процентната избирателна бариера. Ако изборите се провеждаха към момента на изследването, това са публично заявеният политически съюз на движението на Николай Бареков „България без цензура” с ВМРО и Земеделския народен съюз, и Реформаторският блок (ДСБ, СДС, ДБГ и др.).

Движението на Бареков, заедно с ВМРО и Земеделския съюз,  получава подкрепата на 5% от общия брой на респондентите. Тествани поотделно, движението на Бареков получава 3,5% (което сочи потенциал и за самостоятелно влизане в парламента), а ВМРО 1,3%.

Реформаторският блок (ДСБ, СДС, ДБГ и др.) регистрира 4,8% от общия брой на анкетираните. В предходното изследване двете политически конфигурации бяха с разменени позиции.

Известното изоставане на Реформаторския блок се дължи на разцепленията, свързани с напускането на партия „Зелените” (която в настоящото изследване регистрира самостоятелна подкрепа от 0,8%) и партията „Синьо единство”. Друг фактор, който вероятно оказва влияние в тази посока, е трансформирането на Реформаторския блок от гражданска платформа в традиционна партийна коалиция, смятат анализаторите.

ДПС регистрира подкрепа от 4,8% от общия брой на респондентите. Паритет се регистрира между двете националистически партии – „Атака” и НФСБ, които получават подкрепата на по 1,9% от общия брой на анкетираните.

От останалите политически формации, които се явиха в последните парламентарни избори, изследването регистрира за непартийното Движение „Модерна България” – 1.0%, партията на Светльо Витков „Глас народен” – 1.0%, партия „Зелените” – 0,8%.

Според социолозите се наблюдава ерозия на партийния модел на прехода и липсата на ясна алтернатива на статуквото на този етап.

Почти половината от респондентите – 48,6%, смятат, че в момента България се нуждае от предсрочни парламентарни избори. Малко повече от една четвърт – 26,9%, не одобряват предсрочния вот, докато 24,5% от анкетираните не могат да преценят кое е вярното решение за страната в настоящата политическа ситуация.

Мнението на тези, които подкрепят идеята за предсрочен парламентарен вот, се разделя по въпроса за тяхното евентуално насрочване. За незабавни предсрочни избори се произнасят 24,3% от анкетираните. Докато 23% смятат, че те трябва да се проведат едновременно с изборите за евродепутати през май догодина.

Значително по-малък брой от анкетираните смятат, че предсрочни парламентарни избори трябва да се проведат през есента на 2014 г. – 3,2%. Почти една трета не могат да преценят кога е подходящият момент за предсрочни избори – 32,4%.

Общо 57,3% от анкетираните декларират готовност да отидат до урните, ако изборите се провеждаха към момента на настоящето проучване. Всеки пети (20,7%) твърдо не би гласувал, а 22,1% заявяват, че не са решили дали да упражнят правото си на вот.

Изследването на Института за модерна политика е направено в периода 12-17 декември 2013 година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


150
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
8
 
19
 
! Отговори
Ивститут за БСП преди 10 години
Отрочето на БСП -- "Институт за модерна политика" *** отново пространството с изкривени данни. Само един пример, предходно изследване даваше 67 % от гласоподавателите на България искат предсрочни избори.Сега 46 % След медец Института на БСП ще обяви 26 %.Бедни комунисти -- първото нещо като падне правителството ще бъде да се обяви Извънредно положение, да не можете като Бисеров да вазирате.След това с помоща на Поръчковия прокурор ЦАЦАРОВ, всички вие *** ще отидете в панделата.
36
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До всички онези,които пишат за "***" и за други еврейски конспирации:1.Истинското име на Маркс е Мордехай и е чист евреин.2.Ленин също има еврейско потекло.3.Същите тези евреи са спонсорирали Линовата революция за да изкара Русия от Първата война.4.Ако не ви се вярва четете книжки.Благодаря за вниманието.
35
1
 
18
 
! Отговори
Смехотворци преди 10 години
Сценаристите подценяват интелигентността на народа и продължават да ни пробутват на мястото на (Атака) на нови менте-проекти с бомбастични имена от рода (България без цензура) ?
34
3
 
23
 
! Отговори
ИСТ преди 10 години
То бива надуване на балона Бюреков бива че до пръсване, Слушам Бюреков- чувам гласа на Пеювски,Щял да стама министър председател -в психиятрията е пълно с такива като него,
33
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нали Май месец имаше предсрочни избори. Защо се искат пак нови след няколко месеца?Брюксел каза на БСП и ГЕРП, ей не ни занимвайте с дребния кокъл, бийте се, оправяйте се, не ни вълнува,ВАЖНОТО е1. Да затваряте последователно икономическите и социалните сектори по плана на Световната Банка.2. Да не се допуска силна националистическка партия на сцената.
32
4
 
8
 
! Отговори
до 36 преди 10 години
До фен на бспДемек, искаш да кажеш, да гласуваме за майката родила всички престъпни останали партии! ХА ХА ХА
31
15
 
11
 
! Отговори
фен на бсп преди 10 години
Не се карайте. Има много партии на полит. сцена ,но всички те произлизат от едно и също място! Така че не гласувайте за ментета и пиратски копия, а подкрепете оригинала с над 100 годишна традиция в управлението - БСП!
30
8
 
13
 
! Отговори
атакист преди 10 години
Деформаторски блок в парламента, друг път...те се разпаднаха тез измикяри какво им измерват % на нещо де не съществува вече! САМО АТАКА-ПОБЕДА!
29
7
 
23
 
! Отговори
Да, да преди 10 години
Бареков - поредния бушон на БСП...
28
14
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** СЕ АКТИВИЗИРАТ-НО БОКО Е ПОЛИТИЧЕДСИ ТРУП И НАДАЛИ ЩЕ БЪДЕ РЕАНИМИРАН..ПО- ДОБРЕ ДА СИ ДАДЪТ ПАРИТЕ ЗА ДЕТСКО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ...ДОЛУ КАТИЛА БОКО--НИКОГА БОКО-УБИЕЦА НА БЪЛГАРЩИНАТА---ЕНИЧАРИ-СОРОСОДИ
27
6
 
1
 
! Отговори
Държавна Сигурност преди 10 години
До Спонги Първо не съм Кремена а Алекси Иванов Иванов и второ Земеделски съюз Александър Стамболийски на когото съм член с лидер Спас Панчев наистина е в коалиция за България но това по големина на организационни ресурси електорат и международни връзки съвсем не е онзи БЗНС до 1989 който имаше държавни правомощия и даже до 91г който бе съюзник на БКП и на който Организационен секретар на Постоянното присъствие на БЗНС до 1989 г бе министъра на земеделието от март 1986 до декември 1988г и мой Дядо Алекси Иванов . ЗС Александър Стамболийски не е юридически приемник на Казионния БЗНС той няма та
26
4
 
5
 
! Отговори
eyeless преди 10 години
Докато простака продължава да гласува за тая *** ще си пати. Единствения начин да спечелиш игра, която е проектирана да губиш е .. да не я играеш. Да кажат не на тия "избори" лишени от какъвто и да е смислен избор, само така хората могат да изразят нежеланието си с това нещата да продължават така. НЕ ГЛАСУВАЙТЕ - не се интересувайте от политика, научете нещо смислено, инвестирайте това време в развитие, за да можете и имате а не да чакате на тия ***, от които добро няма да дойде посмъртно.
25
1
 
16
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 10 години
До Бьореков- Жорж свиреше на китара ,а Бареков на кавал.Ако има някой който може и хайдушкото хоро да играя България ще се оправи.
24
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
I KOI SA TEZI 48.6%?PRIVARJENICITE NA BALGARO UBIICITE-MUTRITE OT GERB I PLATENITE KUKLI NA KONCI PAK OT MUTRITE OT GERB.
23
2
 
12
 
! Отговори
Алина преди 10 години
Изборите имат смисъл, ако се появи алтернатива на досегашните партии и партийни вождове. Иначе хората са доста разочаровани и затова спада избирателната активност.
22
4
 
16
 
! Отговори
иво калпазанов преди 10 години
Интересно кви са тези дето ще гласуват за Бареков,вероятно същите които са гласували за АТАКА на послендните избори:))))))))))))))))))))
21
4
 
9
 
! Отговори
Сергъз Насришев преди 10 години
Иска ти се, Бьореков, но аз съм най-красивият и най-умният, те затова ме и мразят. И затова не искат да дават шанс на Черепарски.
20
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
бареков ако влезе в парламента, ще емигрирам
19
9
 
5
 
! Отговори
Държавна сигурност преди 10 години
Коалиция само от БКП И БЗНС като до 1989гще спаси страната
18
6
 
8
 
! Отговори
иво калпазанов преди 10 години
Изкам ОСТАВКА на правителството понеше не ми отива на новите обувки