Трябва да мотивираме децата да останат в училище!

Клисарова: Направих всичко да запазя произведенията на Ботев в програмата
Обновена: 5 яну 2014 22:26 | 5 яну 2014 22:06,
50
Трябва да мотивираме децата да останат в училище!
Анелия Клисарова Снимка: Булфото

България е на първо място в Европа по брой отпаднали деца от училище. Това съобщи в Калофер министърът на образованието Анелия Клисаровa, където присъства на тържествата по повод 166 години от рождението на Христо Ботев. 

Тя заяви, че се наблюдава слаба положителна тенденция, защото в момента във вечерно училище се обучават 7500 младежи над 16-годишна възраст.

„Отпадат предимно деца от малцинствата или от социално слаби семейства”, отчете министърът. Голяма част от децата отпадат по социални причини, затова според нея трябва да се развиваме в две направления.

„Трябва да мотивираме децата да останат в училище, като знаят, че щом завършат, ще могат да се реализират и в живота и на пазара на труда и да въведем дуалната система – от 16-годишни да могат да работят и получават средства и заплата”, каза още образователният министър. 

Клисарова коментира изследване, според което 50% от децата не завършват средно и основно образование. "Това е много сериозен проблем и повечето хора осъзнават, че без образование не може да се работи", допълни тя.

Клисарова каза още, че чиновниците, извадили произведения на Ботев от учебниците, са наказани. Христо Ботев е човекът, който продължавайки делото на Левски, защитава правото на българския народ за самосъзнаване и самоуправление, а делото му е толкова актуално и днес, след 166 години, колкото заразяващи и свободомислещи са били думите му и тогава, когато ги е изричал.  Ето защо направих всичко, което зависеше от мен, да запазя произведенията на Ботев в учебните програми, изтъкна тя.

„Аз не подписах новите учебни планове и програми, защото не може да отсъстват подобни текстове от учебниците”, твърди Анелия Клисарова. 

Стотици хора се събраха на централния площад в града на Христо Ботев, за да видят на живо тържествената заря-проверка.

В понеделник сутринта в Калофер местните свещеници ще отслужат Богоявленски водосвет, а в река Тунджа ще се изиграе традиционното мъжко хоро, в което се очаква да се включат десетки смели мъже, подготвяли се за голямото предизвикателство цяла нощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вие политиците трябва да мотивирате българките повече да раждат, защото с този демографски срив тази нация няма да я пребъде, и няма да има значение дали ще ходят на училище ...
22
0
 
26
 
! Отговори
Болярина преди 10 години
По наше време като ученици ,слушахме рок и хеви метъл, но станахме хора ...сегашните младежи се разпорват от чалга ,алкохол и дрога ....и за това нищо не става от тях ...
21
0
 
4
 
! Отговори
Varna преди 10 години
А ти? Ти ще можеш ли да ги мотивираш?
20
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дами и господа,вярно е ,че е късно ,но току що погледнах н Евростад ТАМ НЯМА ТАКАВА ИНФОРМАЦИЯ.Първо ние сме малка нация и няма начин броя на децата напуснали училище в България да е най-висок,2 в Евростат работят с проценти , 3 най-много рано напуснали училище деца са в Португалия и Испания 4тези *** са в състояние да фалшифицират5 може и да не могат да се ориентират в английски текст
19
1
 
28
 
! Отговори
Бай Ганьo преди 10 години
Как децата да ходят на училище като виждат че за да успееш да имаш приличен дом, кола и някакъв бизнес трябва да си к*рва или мутра.... За да станеш митничар - трябва някои чичко да ти звънне на ЕГН-то. За да станеш шефка на ДФ - е достатъчно да изкараш един курс и после да фашфицираш дипломата, за да станеш шеф на "Напоителни системи" - не е необходимо да си хидроинженер, а е достатъчно да си осъждан крадец, но някои да каже на една Тиква че си "много способно момче"...
18
2
 
20
 
! Отговори
10 преди 10 години
Не, училището е зло! Това е система, която ни промива мозъците, която ни прави послушни овци! Учат се куп глупости, за сметка на важни неща, убива се креативността, идивидуалсността, потиска се потенциала на всеки, мачкат те, за някакви си числа, върху лист хартия, оценки! НЕ на "образователната система", ДА на образованието като процес, самообразовайте се за света около вас...аз купища дипломи, имам, и най-много *** да си избърша с тях сега! Самообразованието е начина!
17
2
 
26
 
! Отговори
Леле- мале, преди 10 години
направила всичко да остане Ботев в програмата ! А защо не направи всичко преди да отпадне Ботев от тази програма и защо не направи всичко да спреш мафията ( корупцията ) в т. нар. " образование " тук ? Не виждате може би, че благодарение на такива ,като теб училищата се напълниха с момиченца и момченца на наши другари и приятели, които добре са платили, а като завършат средно образование пишат не на чужд, а на майчиния си език с милион граматически грешки в едно изречение ! Вие сте пропаднали !
16
2
 
18
 
! Отговори
EU citizen преди 10 години
Много грозни министри, ужас...
15
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То самата мисъл "Да запазя произведенията на Ботев" е тотално абсурдна. Човек не бива да си помисли за промяна за Ботев, та да се опитва да ги запази. Хора, които си позволяват дори наум да си помислят само за смяна на по-задна страница в учебниците на тези произведения би трябвало да не са се разждали. Мариана Банчева трябва да си направи харакири. Ако бяхме нормална ислямска държава - тази да са я утрепали с камъни заровена до врата в земята
14
0
 
16
 
! Отговори
Debora1 преди 10 години
Няколко думи за мотивациятаПодсъдим получил смъртна присъда която трябвало да се извърши на електически стол, но тъй като подсадимия бил много дебел и не се побрал на стола, отложили присъдата с 2 месеца и му възложили задача да отслабне. След 2 месеца го връщат при стола, но подсъдимия вместо да отслабне, напълнял.- Защо не отслабна ? попитали палачите.- Нямах добра мотивация. -отговорил подсъдимия
13
0
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Махнете тази глупост да представяш диплома за основно или средно за да можеш да работиш някъде! Да редиш дрехи в накой магазин, това и една добре обучена *** би могла да го прави!
12
8
 
8
 
! Отговори
АТИЛА преди 10 години
АКО СИ БЪЛГАРИН: НЕ ГЛАСУВАЙ, НЕ РАБОТИ, НЕ ПЛАЩАЙ ДАНЪЦИ ВЛАСТТА Е НЕЗАКОННА ДЪРЖАВАТА НЕ Е БЪЛГАРСКА. ДА СЕ ЛИКВИДИРА !!! КАЗАХ !!!
11
0
 
9
 
! Отговори
Pedagog преди 10 години
Tozi prekrasen profesionalist po-dobre da stane chasten ychitel na Stanishevkovskite "detza".
10
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бекире, вашата нагла простотия ще си докара само бой. А любимото ти ДПС е сбирщина от *** и крадци, запътили се към затвора. Всеки гад рано или късно си го получава. Запомни това - винаги си го получава!
9
1
 
43
 
! Отговори
много смешно преди 10 години
Ами мотивирайте ги, бе, г-жо Министър, хайде да Ви видим Вас лично как ги мотивирате! Тия 50 %, дето не завършват средно и основно са все ваш мил-роден електорат. Специална селекция ***, второ, че и трето поколение, дето 25 години демократично си ги отглеждате с помощта на програми за интеграция, социални помощи и предизборни кебабчета + гюбеци. За какво му е Ботев на ***?! *** ще работи "безработен", ще прави манговчета и ще гласува "правилно".
8
5
 
18
 
! Отговори
GramadareV преди 10 години
На днешната младеж, трябва да ги стимулирате с цигари, трева и бира че да останат в класната стая. :(((((
7
27
 
8
 
! Отговори
Бекир преди 10 години
В училищата ще изучавате Ататюрк не ботев! Ние от ДПС така казваме!АНАДЪН МУ?
6
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
-Стара Загора-Тонджа Йостург, -Шумен-Левент Зекериев, -Ямбол-Ахмед Мехмедов Българи, драги сънародници, дори и вие, които гласувахте за БСП-ДПС-Атака, това харесва ли ви. Ако отговора е "не" мислете пак как ще гласувате за в бъдеще.
5
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Областни и Замесник Обласни управители назначени в България след преврата на БСП/ДПС: -Бургас -Юсеин Мехмед, -Варна-Маткан Ибрямов, -Габрово-Кенан Ашиков, -Добрич-Исмет Хабил, -Кърджали-Муса Сайдаахмед, -Ловеч-Юнал Масъков, -Пазарджик-Юмер Хамза, -Плевен-Енгин Кючуков, -Пловдив-Юксел Расим, -Разград-Севгин Шукри, -Русе-Айдън Караахмед, -Благоевград-Муса Палев, -Силистра-Насуф Насуф, -Търговище-Емел Расимова, -Хасково-Кадир Исов, -Сливен-Неджим Ахмед, -Смолян-Бейхан Дуран, -Стара Загора-Тонджа Йостург, -Шумен-Левент Зекериев, -Ямбол-Ахм
4
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Фамилиите:КЛИСАРОВ,КАЛФИН,ДОГАН,МЕСТАН и т.н показва ПРОИЗХОДА им на "българи"