Няма виновни за атентата срещу военните ни в Кербала

Имало е пропуски при сигурността на базата, призна Найденов
43
Няма виновни за атентата срещу военните ни в Кербала
Снимка: Булфото, архив

Съветът по отбрана не намира длъжностно лице, което да поеме отговорност за случилото се на 27 декември 2003 година в Кербала, когато след атака на камион-бомба загинаха петима български рейнджъри, а други 27 бяха ранени. Това е един от изводите, които пише в доклада на комисията, разследвала случилото се в база Индия, съобщи днес военният министър Ангел Найденов.

В доклада е посочено, че през декември 2003-а българските бойци не са разполагали с достатъчно информация от разузнаването, не са били предприети мерки за засилване на сигурността във военния контингент, установени са слабости в координацията между военните щабове на българските и полските военнослужещи, непълно са били използвани техническите и физически сили, включително огневата система.

Още по темата

Сигурността на базата е била оценена на 85 процента, но са констатирани редица недостатъци.

Огражденията около базата не са били достатъчно. Не са отчетени огневите възможности на оръжията. Поради ограничени възможности за доставка са били поставени само телени заграждения, не е имало пълна оценка на обстановката около базата, е посочено в доклада.

Смущаващ е фактът, че състоянието на оборудването и загражданията са били инспектирани месец преди инцидента от комисия.

„Не съм търсил ровене в душевните рани на хората, но те имат право да видят всички констатации на доклада. Не търся истината с 10-годишна давност", посочи Ангел Найденов.

„Не е имало натиск върху парламентарната комисия. Нямам основание да мисля, че този доклад е продукт на натиск от страна на партньорите или съюзното командване в операцията, в която сме участвали. Нямам намерение да правя преоценка на заключенията. Тези документи са изпратени до онези структури, които могат да преценят нивото на виновност или липса на такава", заяви министърът на отбраната.

На 27 декември 2003 г. при терористично нападение с кола-бомба срещу българската база "Индия" в Кербала загинаха 29-годишният командир на рота капитан Георги Качорин, 36-годишният старши сержант Иван Инджов - командир на отделение, 26-годишният младши сержант Антон Петров – командир на отделение, и 25-годишният мерач редник Свилен Киров. Денонощие по-късно в болницата в Багдад, от раните си почина 26-годишният лейтенант Николай Саръев.

Повече от 20 човека бяха ранени в различна степен при нападението с взривената кола-цистерна, пробила загражденията въпреки реакцията на охраната, която не успяла да предотврати взрива.

В резултат на взрива и мощната ударна вълна се срутват оградната стена както и почти всички стени от северната страна  на "Индия". След около 10 минути е извършен подобен атентат и в  центъра на Кербала - непосредствено пред сградата на кметството и в близост до сградата на местната полиция. Петнадесет минути по-късно е извършен атентат и срещу Логистичната база на многонационалната бригада под полско командване.

Целият български контингент в Кербала веднага е събран на едно място в друг лагер. На 28 декември правителството решава 30 декември да бъде обявен за ден на национален траур.

В годините, последвали началото на мисията в Ирак, при различни обстоятелства, включително и при инцидент с т.нар. приятелски огън, загинаха още осем български военни - офицерските кандидати Димитър Димитров, Владимир Пашов, Гърди Гърдев, Преслав Стоянов, Валентин Донев, Марин Милев, Цветан Камов и Паун Георгиев. България е изгубила общо 13 бойци в Ирак.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
2
 
! Отговори
Ив преди 5 години
Българите там са предизвикали Иракчаните с наглото си държане. И за това бяха наказани.Аз бях там след атентата.
36
0
 
2
 
! Отговори
От поделение 34010 преди 10 години
Да признаем - наще военни там бяха връзкари, тръгнали на гурбет, използвайки връзките си - примерно със съмнителния полк. Стефан Панайотов. Какво диреше там дъщерята на полковника? Та тя е 40 кила, дума не може да става да сложи от тогавашните тежки бронежилетки.
35
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 10 години
Др. Найденов, разбрахме, др.Манолова/Найденова се е отказала да става евродепутат. Правилно е постъпила. Доколкото зная, в ЕП прости хора, които не знаят английски език , не приемат. За уникално прости и невъзпитани изключение няма.
34
0
 
2
 
! Отговори
qwer преди 10 години
polzata ot bg bezumnoto voenno ministerstvo e nula. zakrivame go. ot spestenite bg levove stroitelnia bg minister pravi hubav visok duvar na sinora s tr - hem da trenira sportnia bg minister skalno katerene na duvara.:-)
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
нямали били информация какво ще стане.ами хората на Чипилски и той какво са правили.на почивка ли са отишли.ето ги първите виновни.
32
0
 
8
 
! Отговори
бачо преди 10 години
повечето отидоха на почивка и на гурбет там за това стана така...подцениха се много важни неща.
31
0
 
3
 
! Отговори
бачо преди 10 години
гадове не ми цензурирайте коментарите...
30
0
 
11
 
! Отговори
бачо преди 10 години
Имам приятел който беше там не можа да им изтърпи тъпотиите и се се махна от там и точно една седмица след това ги думнаха.Не може едни да се крият само вътре да ядат пилешки бутчета и да вдигат щанги в залата,а други едни и същи да се редуват на поход навън.Едните изкарват парите на другите все едно.Гледам го един имаше се правеше на рамбо с една кърпа на главата и какво...като опре ножа до кокала се насира.Там е война не е филм,повечето не се знае дали ще се върнат взели сметки и пари да смята
29
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Естествено!Ние не сме и очаквали друго заключение....
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Виновни са Ранобудните талибани, които протестираха срещу властта и афганистанския пеефски. Питаха кой, кой докара американците, дето нарушавали ислямския морал.
27
0
 
16
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Ехее. Цели 10 години бяха нужни на военните, за да разберат, че виновния не е войника Швейк, а някой офицер и генерал.
26
3
 
12
 
! Отговори
prokurora преди 10 години
Не съм убеден, че са били по свое желание там. До колкото си спомням родител на загинал каза, че били задължени. Същият тоя родител каза, че соломончо с ехидна усмивка отишъл на погребението, но при приемането в НАТО чифутското *** здраво ревеше. Не си спомням при войната на СССР в Афганистан да е имало въобще бг войничета там, но при НАТО има. Бог да ги прости.
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А точно заради НАТО нашите *** продажници ни смразиха със Сърбия( Косово) и от там никаква помощ не трябва да чакаме!!!
24
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Виновник е онова брадато *** дето ни натресе НАТО и смени трабанта с мерцедес...От НАТО файда йок, само бели. При конфликт с Турция, НЯМА ДА СИ МРЪДНАТ И ПРЪСТА, виж Кипърската криза.
23
0
 
9
 
! Отговори
Попа с картечницата преди 10 години
Да бе сами са се гръмнали момчетата ни.Нямало виновни.***.
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има и още един много полезен ход за спасението на България, Борисов да подкрени Орешарски и така да отслаби влиянието на ДПС.Борисов, стиска ли ти да пожертваш егото си заради Родината?Ако направиш този ход, името ти ще бъде изписано със звездите на Млечния път!
21
3
 
12
 
! Отговори
9667 преди 10 години
И чий са го дирили платените наемници по пустините на Кербела!? "...при терористично нападение с кола-бомба срещу българската база "Индия" в Кербала..." Баси и компликираната ситуация - българска база в Ирак, нарича се "Индия" и брани юдейо-хамериканските интереси за сметка на българските данъкоплатци?! ...????
20
1
 
6
 
! Отговори
до атакист преди 10 години
Аз съм на 36 години бе *** и от всичко на света най-мразя червените бо.луци като теб!!
19
2
 
9
 
! Отговори
Мърляч преди 10 години
При подобна ситуация, монголците убиха нападателите и нямаха поражения. Дрогираните връзкари не са си били на поста. Същите милиционерски ***, като в Камбоджа. Срам за България. Трима талибани убили и ранили 31 гурбетчии.
18
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Много неща в нашата държава нямаше да са такива,каквато е сега,ако имаше ПОНЕ ЕДИН ВИНОВЕН и поставен там където е мястото за виновни!!!Държавата си да затрием,виновни никога няма да се открият!!