Нова окупация на Софийския университет

Новите окупатори-студенти отново искат оставка на правителството
Обновена: 25 яну 2014 10:43 | 25 яну 2014 09:00,
410
Нова окупация на Софийския университет
Снимка: Булфото

Нова окупация на Софийския университет. Малко след полунощ в социалните мрежи се разпространи информация, че студентите са подновили протестните си действия. Според информациите става въпрос за група, различна от тази на Ранобудните студенти.

Те обаче участвала в протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Студентите, извършили поредната блокада на Ректората, се скрили там по-рано през деня като вечерта заключили сградата отвътре, съобщава bTV.

След 2.00 часа младите хора прочетоха декларация, в която определят себе си като „студенти, които подновяват окупационния протест”.

Исканията остават същите като тези от предишната инициатива - оставка на кабинета "Орешарски" и разпускане на парламента с цел нови избори.Този път обаче окупаторите настояват и за оттеглянето на ректора на СУ проф. Иван Илчев.

Още по темата
Пред bTV част от участниците в новата акция обясниха, че целият университет е заключен и този път в него няма да има лекции или административна дейност, докато не бъдат изпълнени исканията им. Хора, които подкрепят инициативата, ще бъдат допускани само в двора на ВУЗ-а.

Новите окупатори посочват като мотив за действията си мониторинговия доклад на Европейската комисия, който потвърждавал, „че България не може да продължава да пренебрегва елементарен морал и законност“.

„Съдебната система, политическата легитимност и доверието към институциите на практика са съсипани. Ние отказваме да търпим това.

Правителството продължава да взима трайно обвързващи страната заеми с нищожен социален ефект. Прокуратурата прикрива прането на пари от страна на Христо Бисеров и го представя пред обществото само като свидетел по други дела. "Народен" представител, скандалният Волен Сидеров си позволява грубиянски прояви спрямо френски дипломати и български журналисти. Отново "народен" представител, Страхил Ангелов извърши недопустимо действие, изразявайки подкрепа за Башар Асад в Сирия, с което злепостави страната ни. Абсолютно неприемливият Делян Пеевски незаконно заседава в Парламента докато подготвя информационния монопол над разпространението на печата. Подготвя се и поредното разхищение на природен ресурс с незаконни строежи в Странджа.

Същевременно няма и никакво държавно решение в интерес на тютюноработниците или бежанската криза. Всичко това показва парализата на управлението, заинтересувано само от прокарването на руски интереси у нас“, се посочва в декларацията.

На 25 октомври 2013 г. "Ранобудните студенти" обявиха пълна окупация на Ректората на СУ, а на 17 ноември тя беше прекратена и протестиращите студенти се преместиха в аулата на висшето училище, за да може да започнат учебните занятия в Ректората.

На 14 януари "Ранобудните студенти" обявиха, че прекратят окупацията на аулата на Софийския университет и ще започнат да организират кръгли маси по различни теми и проблеми. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


410
Още по темата: окупацияСУ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
301
0
 
4
 
! Отговори
varg преди 10 години
Кои от всичките факултети е окупиран,защото има на 4 различни адреса ?
300
3
 
7
 
! Отговори
@ преди 10 години
Ще спра да мисля, че са платени, ако идат да окупират някоя банка и искат да се намалят лихвите по кредитите, Топлофикация да намалят цената на топлото, Общински съвет за да не си вдигат заплатите от 220 на 1100 лв. и т.н.До тогава К*рв*те на Тивоча, оле,оле,оле
299
1
 
7
 
! Отговори
platecbezumen преди 10 години
Ректорът Иван Илчев / аааа забравих, че е и професор! / ако до три-четири дена не овладее положението, т.е. да премахне блокадата и да възстанови реда в университета, да си подаде ОСТАВКАТА!
298
3
 
6
 
! Отговори
урок по история преди 10 години
''...Свободата не ще екзарх - иска Караджата! '' е казал един велик Българин . Сводобата не ще фейсбук, а си иска ***, бих добавил аз...раноБлуднит еи Ентелигентните вземете пример от Киев!
297
3
 
6
 
! Отговори
хаха преди 10 години
От толкова студенти там никой ли няма с какво да отреже веригите на входа?! И няколко лева ли нямате за да купите лист ножовка?!
296
2
 
16
 
! Отговори
НЕ преди 10 години
Искам,но не мога да си представя,как студенти,примерно във Мюнхен,окупират университет,защото еди-какво си не им харесва!Изхвърлете ги с бой от там,като не им се учи,да протестират по улиците!Сетила се Мара,да се побара!Ония бяха "ранобудни",а тия нещо са се успали.
295
3
 
22
 
! Отговори
бой преди 10 години
Влиза полиция, арестува ги и всичко приключва. Толкова ли е трудно?
294
8
 
6
 
! Отговори
дядо Йоцо преди 10 години
Иван Илчоолу, май 1876 пред цариградския печат"Завзелите "Радецки" нямат и 200 души. Част от тях дори не са и българи, а хървати, далматинци, сърби. Имаме информация, че част от българите дори са с чужди паспорти. Малко са онези, които са имали някакво почтено занимание във Влашко. Няма нито един представител на стабилните, известни и уважавани там фамилии. Създадени са неудобства на целия трафик по Дунава. След Свищов е бил предвиден обяд, който не е могъл да се сервира. Сервитьорка австрийка е с охлузни рани от суматохата. В резултат от нерегламентираното спиране на Козлудуй, Клотилда Г.
293
8
 
3
 
! Отговори
aco преди 10 години
Свидетели сме на масирано нашествие,по всички форуми на ПЛАТЕНИТЕ ОТ МАФИОТСКАТА КАНИБАЛСКА *** ***...ОСНОВНОТО ИМ "КАЧЕСТВО" Е ЧЕ ДУМИ КАТО МОРАЛ,ЕТИКА,НАЪ-ПРОСТО ЧОВЕШКО ДОСТОЙНСТВО СА НАПЪЛНО ПРАЗНИ ЗА ТЯХ.ТЕ СА СПЕЦИАЛИСТИ ПО ДОЛНИ ЛЪЖИ,ЕВТИНИ МАНИПУЛАЦИИ И ПОВРЪЩАНЕ НА ГАДОСТИ!КАНИБАЛСКАТА МАФИОТСКА *** Е КРАЙНО РАЗДРАЗНЕНА,ЧЕ СЕ НАМИРАТ ХОРА ПРЕЧЕЩИ ИМ ДА ДООГЛОЗГАТ НА СПОКОЙСТВИЕ КОКАЛИТЕ НА (БИВШАТА ДЪРЖАВА) БЪЛГАРИЯ...
292
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
кръгли маси за безрезултатни пракизвания - резултатът от наливането на едри парички в лоното на ранобудните пхротести. Ако има други обяснения за кръглите маси и още по-закръглената им безрезултатност, досега всички медии да са ни проглушили ушите. Единственият лъч на надежда за промяна в БГ и в света идва от извънземните. Заемайте позиции тук час по-скоро, молим ви.
291
2
 
16
 
! Отговори
днес преди 10 години
Нищо не може да се направи.НТ,БТВ,НТ са зад тях.Недай си боже полицията разгони тези *** в сутрешните блокове ще ги направят национални герои,а Цветанов ще тръгне пак по Брюксел да се жалва какъв терор било в България.Просто в момента играят много пари за да се дестабилизира това правителство,натиска е от много страни-олигархия,платени телевизии,президент и главно Герб-а това са хора които осребряват всичко т.е. бивши мутри какво да чакаме от тях -преди гангстерски войни,сега политически.
290
4
 
15
 
! Отговори
Dedovia преди 10 години
До kremenaabvАбе Боко подкрепя ли новата окупация?Защо не излиза със становище, а? Защо? Защо? Защо?
289
19
 
7
 
! Отговори
kremenaabv преди 10 години
новите окупатори са провокатори и хора платени от бсп
288
2
 
15
 
! Отговори
Р преди 10 години
Панаир на плебеите.
287
4
 
31
 
! Отговори
Малеееее.... преди 10 години
Те това е Бъдещето на България!Горката България!!!! Тия сополанковци ядат хляба на родителите си за тоя дето духа.
286
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредните неграмотници, кандидати за слава. Ей, момчета, я се връщайте на село и хващайте лопатата,защото явно не ви се учи! Колкото до "протеста "ви, учете се от украинците и гърците! Това вашето е клоунада!!!
285
4
 
30
 
! Отговори
11 преди 10 години
Божичко какви млади хора растат. Не знаят кой е Дж. Бруно и кой Галилей. И те ще ни учат на морал и знание Пази господи
284
5
 
16
 
! Отговори
до 328 студент преди 10 години
Не знам как си минал приемният изпит за ВУЗ изобщо ... Г. Галилей бил запален :). Едно време не са ги палели само, те са ги слагали на клада и са ги горяли. Не знам какво учиши, но предполагам политология, защото първо си неграмотен и второ говориш лъжи. Съвет - ако искаш да постигнеш нещо в краткия си живот, върни се няколко години назад изучисе малко основия материал и се запиши да учиш нещо смислено.
283
6
 
27
 
! Отговори
ВИНКЕЛО преди 10 години
НЯМА ЛИ КОЙ ДА ИМ НАБИЕ КАНЧЕТАТА НА ТИЯ НАРКОМАНИ?
282
1
 
38
 
! Отговори
Инквизитор преди 10 години
До студентЯвно си много зле. Поне не демонстрирай колко си неграмотен! Галилео Г. изгорен? Моля те, не продължавай в тоя дух да се излагаш! Току виж, си объркал Жана Дарк със Софи Маринова! То за такива като теб изходът е един - по всякакъв начин да се бойкотира сесията, ясно, че с тоя капацитет няма как и тройка да изкараш :)