Ремонтираш кола пред блока - глоба 1000 лв.

Това предвижда проект на промяна в Закона за движение по пътищата
Обновена: 8 фев 2014 15:13 | 8 фев 2014 09:05,
305
Ремонтираш кола пред блока - глоба 1000 лв.
Снимка: Булфото, архив

Глоби от 1000 лева да се налагат на хора, които ремонтират колата си извън сервиз. Това предвижда проект за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата, приет от транспортната комисия към Народното събрание, който предстои да бъде обсъден на първо четене и в пленарната зала, съобщи "Монитор".

В него е записано, че всеки, предлагащ ремонт и техническо обслужване на автомобили, трябва да се регистрира в Изпълнителна агенция “Автомобилна администрация” след подаване на заявление.

"За механични ремонти ще трябва задължително да разполагат с подемник например, за монтаж на гуми ще са нужни машини за баланс и подемници”, коментира пред изданието Динко Хулка, заместник-председател на Националната асоциация на сервизите.

По негови думи досега не е имало никаква регулация на този вид бизнес.

"Никой не може да ви каже колко са сервизите в страната, няма никакъв регламент на този вид дейност и всеки, който реши, може да започне да човърка по-добре или по-зле по колата ви", смята Хулка.

По-интересно е обаче предвиденото в проекта в един от членовете. Според него 1000 лева ще плащат физическите лица и 3000 лева юридическите, които извършват ремонт и техническо обслужване на кола извън обектите, посочени в удостоверението му за регистрация. Така на практика дори собственикът да знае как да извърши по-сложен ремонт на двигателя си и да има нужното за целта образование, няма да може да го прави нито в собствения си гараж, нито пред блока.

"Не може да си смените сами маслото, защото после няма къде да го изхвърлите, а в сервизите го съхраняват, след което минават фирми за преработка и го изкупуват, обясни още Хулка.

Според него ще бъде разрешено на собствениците на колите да извършват дребни ремонти като подмяна на крушка или смяна на гума, които са записани в упътването на автомобила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


305
Още по темата: сервизремонт
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
210
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
пла6ипутарници
209
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да ме глобят, ще ги чакам с пушката!
208
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 214Иначе за маслото съм съгласен, за такива ***, които си точат старото директно по асфалта (или в най-добрия случай го изсипват в градинката зад блока) трябват много високи глоби.Аз лично каквото мога да си правя сам, стига условията да го позволяват. Не искам разни мошеници да ми взимат парите като са си оставили ръцете или разни келешчета да се учат на моята кола.
207
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 214Много неща се правят без канал/подемник/да се ляга под колата/пред блока - интериор, двигателя имаш достъп и отгоре и поне едно 60-70% от работата може да се свърши без проблем. Друг е въпроса, че е мръсно, кално и си на открито, неудобно е и няма къде да оставиш инструмент, да се измиеш и т.н. Затова, който няма гараж е най-добре в хоби сервизите, които тепърва набират популярност, има си условия за всякакви ремонти, от вас се изисква символична сума, желание и малко умения за работа.
206
0
 
22
 
! Отговори
неизвестен преди 10 години
А ще имат ли право да ме глобяват ако им покажа документ че съм автомонтьор. На всеки му се налагат дребни ремонти. В края на крайщата управляващите да не считат че в автосервизите са най-компетентните. Познавам много автомонтьори ,които не мога да се ударят на собстевиници на коли. помислете по скоро как да се срат престъпленията срещу бедните възрастни хора по селата , а не да се правят закони ,които облагодетелстват този или онзи. Най-добре е да не се правят повече закони.
205
2
 
14
 
! Отговори
ДЕНДИ-ПЕНДИ преди 10 години
аз и без това не ремонтирам колата въобще ,така че не ми пука, гуми не съм сменял от 2003 крушките са ми изгорели работи само десният мигач затова и завивам само на дясно ,каретата тропат ,задните амортисьори са влезли в купето апък масло доливам изгоряло от комшията,бравите на вратите са разбити затова влизам през багажника ,скоростната кутия е разбита работи само задна ама и задна си ме устройва щото така се връща и километража,пробил съм купето и съм сложил една греда за спирачка доволен съм
204
1
 
30
 
! Отговори
луд умора няма преди 10 години
бе стига простотии,ми то утре ще доидат и в *** да следят колко материал пускам ,че случаино да не замърся околната страна
203
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НагоренПопокатепетъл Не, но ако я вдигнеш на крик и почнеш да сменяш карета и да мажеш наоколо с масло и грес, за да си спестиш 15 лева, редно е да ти шибант една глоба. Защото реално тези 15 лв ги спестяваш за сметка на съседите, на които правиш свинщина.
202
1
 
31
 
! Отговори
НагоренПопокатепетъл преди 10 години
След време ще цитират този закон в хумористичната рубрика "Най-смешни закони в света". Значи, ако случайно си отвориш предния капак на колата, веднага ще изникне инспектор и ще те глоби 1000 лв. Комедия. Защо вносителят не се сеща, че няма такива проверяващи органи, които да обикалят и търсят автомонтьори самодейци? Това поредният кух закон без реални условия за прилагане. Ако кола превиши скоростта в градски условия - смешна глоба, ако пък шофьор ремонтира колата - 1000 лв. Къде е логиката?
201
1
 
13
 
! Отговори
войната по пътищата преди 10 години
radarexpresskills.blog.bg/drugi/2014/02/08/radar-ekspres-ela-kupi-instalirai-katasrofirai-i-***.1236581Много внимателно трябва да се разгледа и въпроса с продажбата на радар детектори ! Заради тези устроиства загинаха и продължават да загиват много хора, а държавата нехае ?
200
8
 
3
 
! Отговори
тъпанар преди 10 години
Аз не мога да си сменя и крушка сам, така че не ме засяга.
199
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До eve1 И какво толкова и оправяш на колата сам? Пред блока най много да си смениш накладките. Масло ако ще сменяш на паркинга, трябва да те глобят няколко хилядарки поне. Всякакви по-сериозни ремонти са рискови или да замърсиш с масло или да те затисне колата, докато ровиш отдолу. По двигателя освен да си смениш въздушния филтър и някой датчик, друго не се сещам. Смяната на гуми е безсмислена, доколкото струва няколко лева в гумаджийницата.
198
0
 
27
 
! Отговори
дотукбеше преди 10 години
Направо да ги захващаме с колове и камъни
197
1
 
27
 
! Отговори
флайтокс преди 10 години
Мръсни червени кърлежи!
196
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ти остави регистрацията ,ами и пари ще искат от изпълнителната агенция --даяджииска....така е като не работят заводите -- дете от маика ще се дели само и само нещо да влезе в хазната на обирджииската ни д....ава...
195
6
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поредната директива на Еврогейския Съюз ! Едва ли БСП или който и да е би се осмелил да приеме такъв закон ако няма натиск от еврогейовете !
194
5
 
27
 
! Отговори
eve1 преди 10 години
В големите автосервизи работят предимно майстори от средна ръка и доста под средната Парите,които плащаме за услугата поливината отиват за майстора а половината за собственика,ето затова е толкова скъпо там.Най-добрите майстори си работят при домашни условия в собствените си гаражи!Аз лични си оправям колата сам и бих предпочел да платя глоба но не и да я карам в голям автосервиз!
193
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До гиоАко нарушаваш законите на страната ще те глобя и хоро ще играеш.
192
35
 
8
 
! Отговори
MD преди 10 години
Страхотно! Най - накрая ще се спре с часовете висене и хилене на комшиите под прозорците ни, безмисленото форсиране с часове, само и само поредния *** да се покаже на останалите какъв майстор е и пр. и пр. Приветствам идеята! Никой не оперира кучето си на улицата, нормално е колите да се ремонтират в сервизи. А ако сте големия майстор, значи работите и в голям сервиз и обслужването на колата не е никакъв проблем :)
191
4
 
36
 
! Отговори
гио преди 10 години
да дойде да ме глоби, докато си сипвам течност за чистачките или доливам масло, ако е нужно.Ще пребия после ще сгазя. Де *ба малоумщините.